1821 Digital Gallery
«Πολύ ήλιο, λίγο νερό»

«Πολύ ήλιο, λίγο νερό»

Πιάσαμε τον Μάη στην Ανθοκομική Έκθεση της Πλατείας Κοτζιά

«Μη το φοβάσαι, θα βγάλει πρασινάδα», «Η φράουλα θα βγάλει φράουλες στο γλαστράκι;», «Αυτό τι είναι; Σκυλάκι καλέ!». Η Πλατεία Κοτζιά είναι καταπράσινη. Παππούς-γιαγιά αγκαζέ φαντάζονται το μπαλκόνι τους, κουστουμαρισμένοι μετά τη δουλειά περνούν μια βόλτα απ' τα εσωτερικού χώρου, πιτσιρίκια χάνονται στους μικρούς κρεμαστούς κήπους, οι μυρωδιές στον αέρα είναι μεικτές. Τριαντάφυλλο, βασιλικός, γαρδένια, ορχιδέες...η Ανθοκομική Έκθεση της Πλατείας Κοτζιά ξεκίνησε στις 17 Απριλίου και θα κρατήσει μέχρι και την Κυριακή 3/5.

image


image


image


image


image

Οι τιμές είναι πολύ καλές, αγοράζεις κατευθείαν απ' τους ανθοπαραγωγούς. Πετούνια 1€, βιολέτα 1,5€, μεσημβρινά 5€, μπονζάι 10€, τριανταφυλλιά μίνι 5€, ντάλια 3€...Μπορείς να βρεις φυτά εξωτερικού χώρου (που «φεύγουν» πολύ τώρα που όλοι φτιάχνουν τις βεράντες τους), εσωτερικού, μυρωδικά, κακτάκια, τριαντάφυλλα, ελιές...όρεξη να 'χεις και χώρο. Το best seller είναι τα βότανα και τα μυρωδικά, ένα γλαστράκι βασιλικό κάνει περίπου 1€ και χωράει στο περβάζι. «Ναι, παίρνουν πολύ δυόσμους, βασιλικούς, θυμάρια, μυρωδικά για να κόβουν να βάζουν στο φαγητό», μου εξηγεί μια παραγωγός.

image


image


image


image


image

Κίνηση έχει απ' το πρωί ως τις 9 το βράδυ, που οι παραγωγοί τα ποτίζουν και κλείνουν τις λευκές σκηνές, μετά αναλαμβάνουν να τα προσέχουν οι security. Κίνηση έχει, λεφτά έχει; Έτσι κι έτσι, μου λένε οι περισσότεροι, κάτι γίνεται, προσπαθούμε, δόξα τω θεώ, έχει δουλίτσα. Ό,τι λέμε όλοι αυτόν τον καιρό. Ο ήλιος καίει, (τα πουλάκια δεν κελαηδούν) αλλά όλοι λένε ότι είναι ωραία τώρα που ανοίγει ο καιρός, μετά από τόσο μακρύ χειμώνα. Σε λίγο θα γκρινιάζουμε πάλι για τη ζέστη στα αμήχανα fast talks που πρέπει να πεις κάτι γενικόλογο για να σπάσει ο πάγος. «Όλη η έκθεση έχει τη μέση της», ακούγεται από κάπου, οι παραγωγοί σκύβουν να πιάσουν γλαστράκια, να μυρίσουν, να ποτίσουν, να βάλουν κάτι στη θέση του. Κουραστική δουλειά γαρ, ζέστη που λέγαμε, τα take away με κρύους καφέδες έχουν πάρει φωτιά.

image


image


image


image

Και πού τα καλλιεργείτε; Ρωτάω δυο κοπέλες που φαίνεται να το απολαμβάνουν και να έχουν όρεξη για κουβέντα. Στον Ασπρόπυργο, έχουμε θερμοκήπια και κάποια φυτεύονται και έξω, στο χώμα ή σε γλάστρες. Στον Μαραθώνα, μου λέει μια άλλη κυρία που έχουν οικογενειακή επιχείρηση. «Αγάπη, φροντίδα και τα απαραίτητα συστατικά θέλουν τα φυτά για να μεγαλώσουν και υπομονή, να είσαι από πάνω τους μήνες ολόκληρους μέχρι να είναι έτοιμα για να δοθούν».

image


image


image


image

Πρωτομαγιά αύριο, τι λουλούδια θα βάλουμε στο στεφάνι; «Μαργαρίτες, βιολέτες, τριαντάφυλλα, πρασινάδα...». Εσείς τι λουλούδια έχετε στον κήπο σας; «Μια τριανταφυλλιά! Μια φούξια τριανταφυλλιά και έρχονται τα παιδιά μου κάθε τόσο και την καμαρώνουν. Δεν μπορείς να φανταστείς τι ομορφιά είναι αυτή η τριανταφυλλιά...η συντροφιά μου».

image


image


image


image


image


Πρωτομαγιά σε όλη την Αθήνα

 -Αν μένεις βόρεια, στο Άλσος Κηφισιάς από 30/4 έως 3/5 θα είναι ανοιχτή η 61η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς με 2.000 είδη φυτών αλλά και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις

-Για τους νότιους, στην παραλία της Βάρκιζας, στο Yabanaki, 30/4- 3/5, θα γίνει η 29η Γιορτή Λουλουδιών της Βάρκιζας, ανοιχτή καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ

image

INFO: Η Ανθοκομική Έκθεση στην Πλ. Κοτζιά θα διαρκέσει μέχρι και 3/5 και είναι ανοιχτά 9.00-21.00 κάθε μέρα. Παράλληλα λειτουργεί περίπτερο Αστικής Πανίδας, με στόχο την ευαισθητοποίηση στην υιοθεσία αδέσποτων ζώων. Στο περίπτερο διατίθενται αδέσποτα σκυλάκια που φιλοξενούνται στις ανάλογες δομές του δήμου Αθηναίων, ενώ παρέχονται πληροφορίες για τη συμβίωση και ανατροφή ενός τετράποδου στο σπίτι.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5