Αρχειο

INNOVATHENS: Εκεί που χτίζεται το αύριο

Η Σοφία Μανίκα και ο Σταύρος Ιωαννίδης μας ξεναγούν στον καινοτόμο κόμβο και συμμετέχοντες στο INNOVATHENS μας μεταφέρουν την εμπειρία τους

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
ΤΕΥΧΟΣ 519
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
92164-206952.jpg

Σκεφτείτε εκατόν πενήντα χρόνια πριν πόσο καινοτόμα ενέργεια ήταν για την πόλη η κατασκευή του εργοστασίου Φωταερίου. Κάντε το άλμα στο χρόνο και μπείτε σήμερα σ’ ένα από τα αεροφυλάκια του πάλαι ποτέ εργοστασίου. «INNOVATHENS» γράφει η μεγάλη πινακίδα με νέον που σε προϊδεάζει πως κάτι τρέχει εδώ. Κι αυτό που τρέχει είναι και πάλι καινοτομία. Μην περιγράφουμε το χώρο που θα-ζηλέψεις-και-θέλεις-κι-εσύ-να-δουλεύεις-εδώ, τον βλέπετε στις σούπερ φωτογραφίες. Η έκθεση «TechSign: Το Design συναντά την τεχνολογία» σε έχει αρπάξει από τη μούρη και δεν πρόκειται να πας στην ώρα σου αν έχεις ραντεβού. Αν υπήρχε μετρητής ζωντάνιας θα χτυπούσε κόκκινο.

Σκάλες για τον τελευταίο όροφο. «Γεια, είμαι η Σοφία Μανίκα, συντονίστρια δράσεων του INNOVATHENS. Πάμε, αν θέλεις, σ’ εκείνον τον πορτοκαλί καναπέ να κάτσουμε και να σου εξηγήσω». Και μου εξήγησε για μια υπέροχη περιπέτεια που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο, και ήδη μετράει αποτελέσματα εκπληρώνοντας το στόχο: να βοηθήσει τη νέα επιχειρηματικότητα κρατώντας στην εμπροσθοφυλακή την καινοτομία. «Ξεκίνησε ως μια πλατφόρμα, ένα μέσο διασύνδεσης και διεπαφής με στόχο την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Σκοπός του να φέρει σε επαφή πολίτες, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, επιχειρήσεις». Σαν γραφείο συνοικεσίων αλλά για την επιχειρηματικότητα μου ακούγεται, επισημαίνω. Γελάει. «Ναι, ακριβώς, δεν το είχα σκεφτεί. Γιατί έρχονται σε εμάς, μας λένε τι θέλουν κι εμείς τους φέρνουμε σε επαφή με τους κατάλληλους! Αυτό στην αρχή, γιατί στη συνέχεια προστέθηκαν και πολλά άλλα. Δημιουργούμε κι εμείς υλικό πια με τη βοήθεια των συνεργατών μας. Κάνουμε πολλά εργαστήρια, π.χ. η Samsung δημιούργησε εργαστήριο επισκευής κινητών, ή σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο κάνουν εργαστήρια για online marketing, πώς να φτιάξεις το βιογραφικό σου ή να παρουσιαστείς σε μια συνέντευξη κ.ά. Το Βρετανικό Συμβούλιο οργανώνει με τη σειρά του δικά του εργαστήρια-σεμινάρια που έχουν να κάνουν με συμπεριφορές μέσα στις ομάδες κ.λπ. Δηλαδή βλέπεις πως η γκάμα των εργαστηρίων καλύπτει από τεχνικά μέχρι πολύ βιωματικά θέματα. Μέχρι και δωρεάν “mini MBA” έχει γίνει από το Οικονομικό πανεπιστήμιο με τη χορηγία της Samsung! Μέσα από τα σεμινάρια δίνονται πιστοποιήσεις, αλλά το σημαντικό είναι πως πραγματικά μαθαίνουν κάτι σημαντικό οι συμμετέχοντες γι’ αυτό και πολλοί επιστρέφουν».

Tη σοβαρότητα του κόμβου πιστοποιεί και το γεγονός πως στους συνεργάτες-συνιδρυτές τους μετρούν τον Σύνδεσμο Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος, την Ένωση Ελληνικής Βιομηχανίας Ημιαγωγών, την Ελληνική Ένωση Βιοτεχνολογίας, την Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών, την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού και την Ελληνική Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων. Το INNOVATHENS είναι ανοιχτό για οποιοδήποτε θέλει να μάθει και να λύσει θέματα που αφορούν τη νεοϊδρυθείσα επιχείρησή του ή για μια ομάδα που σκέφτεται να ανοίξει μια επιχείρηση ή ακόμα και για κάποιον που θέλει να αποκτήσει extra εξειδίκευση. Μπορείς να δεις να ανεβοκατεβαίνουν τα σκαλιά από νοικοκυρές που θέλουν να μάθουν πώς θα προωθήσουν τη μαρμελάδα τους μέχρι στελέχη και tech freak. Μέσα σε ένα χρόνο πέρασαν από τις εκδηλώσεις δέκα χιλιάδες άτομα και όλα τα σεμινάρια είναι δωρεάν. Το project συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, αλλά ο στόχος είναι, αφού γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία, να συνεχίσει και πέρα της αρχικής ημερομηνίας λήξης του προγράμματος.

«Αυτά που προσφέρουμε συνέχεια και σε όλους συνοψίζονται σε εκδηλώσεις που τους συνδιοργανώνουμε με τους φορείς δικτύωσης και αφορούν από success stories επιχειρήσεων μέχρι εκδηλώσεις μεταφοράς τεχνογνωσίας. Μέσω της δικτύωσης έχουμε αναπτύξει πολύ τη λογική της σχέσης μέντορα-μαθητευόμενου. Ο πρώτος “αναλαμβάνει” κάποιους άπειρους και τους συμβουλεύει μέσω μαθημάτων ή άλλων ενεργειών. Υπάρχουν επίσης εκδηλώσεις που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία ανοιχτών δεδομένων».

Μπες στον επιχειρηματικό επιταχυντή

Μια καινούργια δομή ξεκίνησε τώρα. Απευθύνεται σε όσους είναι λίγο πιο ώριμοι επιχειρηματικά –έχουν κάνει δηλαδή τα πρώτα τους βήματα–, αλλά εννοείται πως η προσπάθειά τους χαρακτηρίζεται από κάτι καινοτόμο (π.χ. προϊόν). «Έμπειροι επιχειρηματίες ή εμπειρογνώμονες θα προσφέρουν ένα εντατικό πρόγραμμα στους συμμετέχοντες, που έχουν επιλεχθεί μετά από αξιολόγηση. θα το χαρακτήριζα ως το τελευταίο στάδιο πριν βγεις να τρέξεις σε μαραθώνιο. Στόχος είναι αφού διαγνωστούν τα προβλήματα των συμμετεχόντων (54 τον αριθμό, χωρισμένοι σε τρία τριμηνιαία γκρουπ) να δοθούν και οι λύσεις μέσω της συμβουλευτικής διαδικασίας. Τελειώνοντας αυτή η διαδικασία είναι σίγουρο πως κάποιος θα μπορεί να προχωρήσει πιο σίγουρα στην υλοποίηση των στόχων του».

image

H επιτυχία

O αρχικός στόχος ήταν να κάνουν γύρω στις 150 εκδηλώσεις, έχουν υπερβεί ήδη τις 160 και υπολογίζουν να φτάσουν τις 300. «Συνδιοργανώσαμε το Athens Science Festival από το οποίο πέρασαν πάνω από 33.000 επισκέπτες, ενώ ετοιμάζουμε το Athens Circus Festival, το οποίο εντάσσεται στα creative industries – ναι, σκεφτείτε συνδυασμό καινοτομίας και ακροβατικών! Πρόκειται για φεστιβάλ που αναφέρεται στις νέες τεχνολογίες και τη σχέση τους με τις τέχνες και τον πειραματισμό. Η δουλειά μας ήδη αρχίζει να αναγνωρίζεται και έξω αφού αρχίζουν και μας καλούν και στο εξωτερικό (στην παγκόσμια έκθεση “Mobile World Congress” στη Βαρκελώνη, στην πανευρωπαϊκή έκθεση “Creative industries” στο Ταλίν κ.λπ.), ενώ ξεκίνησε ήδη η διαδικασία να μπούμε σε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο επιχειρηματικών επιταχυντών – όλοι μπορούμε να καταλάβουμε τα οφέλη από αυτό».

Μπορείτε να διαβάσετε τις δηλώσεις κάποιων από τους συμμετέχοντες για να πάρετε μια καλύτερη ιδέα της επιτυχίας του προγράμματος. Προσωπικά βρίσκω πάρα πολύ καινοτόμο (γιατί ζούμε στην Ελλάδα) πως επιτέλους βρέθηκε ένας φορέας να φέρει σε επαφή τόσους φορείς, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα ώστε να μάθει ο ένας με τι ασχολείται ο άλλος (οκ, στην Ελλάδα ζούμε, γι’ αυτό και χαιρόμαστε). Ο Σταύρος Ιωαννίδης, επιστημονικός υπεύθυνος του INNOVATHENS, το επιβεβαιώνει. «Μεταξύ άλλων προσπαθούμε να φέρουμε σε επικοινωνία τις μονάδες επιχειρηματικότητας και καινοτομίας των ελληνικών πανεπιστημίων και των ερευνητικών μονάδων της πόλης, που μέχρι σήμερα δεν είχαν. Μπορεί να δούλευαν για παράδειγμα σε παραπλήσια πράγματα, χωρίς να το γνωρίζουν. Η γνώση για το τι κάνει ο άλλος γονιμοποιεί το μυαλό. Θέλουμε να βοηθήσουμε όλους τους παίχτες αυτού του οικοσυστήματος. Εδώ η αλήθεια είναι πως έχουμε δώσει μεγαλύτερο βάρος στην καινοτομία που έχει τεχνολογικό περιεχόμενο. Πάντως αν θέλω να ξεχωρίσω τους βασικούς πυλώνες του INNOVATHENS αυτοί είναι δύο: η δικτύωση και η συνεργασία». Οι δύο βασικοί άξονες που αν λειτουργούσαν στην Ελλάδα ίσως και να μην είχαμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση… Το INNOVATHENS δείχνει το δρόμο για το μέλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.innovathens.gr


Η εμπειρία μου από το INNOVATHENS

Amicapp

[Γιάννης Χαρκιολάκης, Μάρκος Καράλης & Γιάννης Βάμβουκας]

Φοιτητές ΤΕΙ Αθήνας, 3η θέση στο διαγωνισμό «Καινοτομώ Τολμώ Επιχειρώ». Διοργανώθηκε από το Ιnnovathens σε συνεργασία με τις ΜΟΚΕ (Μονάδες Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας των Πανεπιστημίων της Αθήνας) - Οικονομικό, ΤΕΙ Αθήνας, Πάντειο, Μετσόβειο και Γεωπονικό.

«Η ηλεκτρονική εφαρμογή “Amicapp” έρχεται να δώσει στη δυσάρεστη κατάσταση της καταγραφής ενός τροχαίου ατυχήματος μία εναλλακτική-καινοτόμα διάσταση. Ο χρήστης, αξιοποιώντας τις απλές λειτουργίες που παρέχει κάθε smartphone συσκευή, μπορεί πλέον να συγκεντρώσει και να υποβάλει ηλεκτρονικά όλα τα απαραίτητα στοιχεία στις αρμόδιες ασφαλιστικές εταιρείες μέσα σε 5 λεπτά! Μία από τις προτεραιότητες της Amicapp είναι, επίσης, η πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, μέσω της παροχής στατιστικών στοιχείων στους αρμόδιους φορείς.

»Η υλοποίηση του οράματος ξεκίνησε δύο χρόνια πριν, ως μια απλή ιδέα, με αφορμή την εμπλοκή ενός εκ των μελών σε ένα τροχαίο ατύχημα. Η απλή αυτή ιδέα πήρε τη μορφή μιας νεοφυούς επιχείρησης (startup). Στο διάστημα του INNOVATHENS, τα μέλη της ομάδας ήρθαν σε επαφή με πολλά σημαντικά πρόσωπα (μέντορες), αναπτύσσοντας έτσι ένα ευρύ φάσμα γνώσεων και δεξιοτήτων. Τους τελευταίους μήνες η ομάδα μετρά και ένα νέο μέλος στη σύνθεσή της, τον Χρήστο Σπυρόπουλο».

 

Comboclick

[Φωτεινή Ταλιάνη και Σπύρος Σαφράς]

Φοιτητές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, 1η θέση στο διαγωνισμό «Καινοτομώ Τολμώ Επιχειρώ».

«Η Comboclick είναι μία εταιρεία παραγωγής συστημάτων υποδείξεων. Τα συστήματα υποδείξεων αποτελούν ένα από τα αποτελεσματικότερα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα προκειμένου να ενισχύσει τις πωλήσεις του. Η πλατφόρμα που προσφέρει η εταιρεία ξεχωρίζει από άλλα συστήματα υποδείξεων διότι μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε μεγέθους ηλεκτρονικό κατάστημα εύκολα και χωρίς την απαίτηση εξειδικευμένου/ακριβού τεχνικού εξοπλισμού. Ως τώρα, λόγω περιορισμένων δεδομένων και πόρων, τα ηλεκτρονικά καταστήματα αυτά δεν είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τέτοιου είδους τεχνικές μάρκετινγκ.

»Η ομάδα ξεκίνησε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στα πλαίσια του μαθήματος “Ψηφιακή Επιχειρηματικότητα”. Στη διάρκεια του μαθήματος είχαμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε μία σειρά σεμιναρίων καθώς και να λάβουμε μέρος σε ένα σύνολο από εργαστήρια (workshops) που μας επέτρεψαν να αναπτύξουμε δεξιότητες και γνώσεις απαραίτητες για τη μετατροπή μίας απλής ιδέας σε ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό πλάνο. Στο διάστημα αυτό, αναπτύξαμε την πρώτη έκδοση του συστήματος (prototype) και πραγματοποιήσαμε την πρώτη πειραματική εγκατάσταση σε πραγματικό ηλεκτρονικό κατάστημα. 

To σύστημα θα είναι σύντομα διαθέσιμο στο ευρύ κοινό».

Mobics

[Βασίλης Τσέλτσος] 

Διαγωνισμός καινοτομίας υπηρεσιών σε κινητές συσκευές αξιοποιώντας σύγχρονα δορυφορικά δεδομένα. 1 από τις 5 εταιρείες που διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν στο INNOVATHENS.

«H Mobics είναι μια μικρή εταιρεία, τεχνοβλαστός του ΕΚΠΑ, που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων πληροφορικής που εμπεριέχουν στοιχεία έρευνας. Παραδείγματα έργων που υλοποιεί η εταιρεία είναι: παρακολούθηση υποδομών με αισθητήρες (έξυπνες πόλεις και υποδομές), ανίχνευση πυρκαγιάς με κάμερες (www.meleagros.eu), καινοτόμες εφαρμογές κινητών τηλεφώνων για τουρισμό, video analytics κλπ.      

 »Σαν μέλος του ΣΕΚΕΕ, η Mobics συμμετείχε μέσα από μια διαγωνιστική διαδικασία, στο έργο LDA (www.ldathens.eu), όπου η εταιρεία μας ανέπτυξε μια καινοτόμο εφαρμογή για φορητές συσκευές που δίνει τη δυνατότητα σε όσους ασχολούνται με το real estate, είτε σαν ενοικιαστές/αγοραστές είτε σαν ιδιοκτήτες ή μεσίτες να αποκτούν μια συνολική εικόνα για τη ποιότητα των περιοχών στις οποίες βρίσκονται τα ακίνητα που έχουν ή τους ενδιαφέρουν. Η εφαρμογή, που ονομάζεται estate4real (www.estate4real.gr), συνδυάζει δορυφορικά δεδομένα με άλλα χρήσιμα δεδομένα για να δώσει μια καλή και αντικειμενική για την ευρύτερη περιοχή ενός ακινήτου.

»Η εταιρεία μας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την ανωτέρω εφαρμογή σε τρεις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο Innovathens, σε διαφορετικό κοινό κάθε φορά, σε στελέχη από άλλες εταιρείες, στελέχη δημόσιων οργανισμών, επιστήμονες και μηχανικούς, και όχι μόνο τη συγκεκριμένη εφαρμογή αλλά και τις γενικότερες δραστηριότητές της. Ακόμα και το design και το περιβάλλον του χώρου Innovathens θεωρούμε ότι ενθαρρύνει τη δημιουργική συζήτηση γύρω από καινοτομία και αποτελεί ένα οικείο χώρο για όσους ασχολούνται με τη τεχνολογία και ειδικά με την Πληροφορική και τις Τηλεπικοινωνίες. Μετά από όλες τις παρουσιάσεις μας, ακολούθησαν ενδιαφέρουσες συζητήσεις και γνωριμίες».

 

Μιχαηλία Καλογεράκου 

Παρακολούθησε το σεμινάριο «Presentation & Communication Skills» που διοργανώνει το INNOVATHENS με τη Samsung και το British Council.

«Βρήκα τα σεμινάρια που διεξήχθησαν από τη Samsung ιδιαιτέρως χρήσιμα. Συγκεκριμένα, τα workshops του British Council με τίτλο “Presentation & Communication Skills” που παρακολούθησα, παρείχαν τόσο θεωρητικές όσο και πρακτικές συμβουλές για την αγορά εργασίας. Μάθαμε πώς να προετοιμαζόμαστε όσον αφορά το βιογραφικό μας, τις πληροφορίες για το αντικείμενο που στοχεύουμε, αλλά και την ενδυμασία και την ψυχολογία μας. Επίσης, μας δόθηκαν αξιόλογες συμβουλές για την τακτική αντιμετώπισης προβλημάτων και κρίσεων». 

 

school kit

[Ιωάννα Αρχοντάκη και Νίκος Αλεξίου]

Πρωτοποριακές ιδέες και επιχειρηματικά μοντέλα προέκυψαν από τους φοιτητές που συμμετείχαν στον πρώτο κύκλο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Innovation and Design Thinking in Mobile Application and Services». Το School kit έλαβε την 3η θέση.

«Η ομάδα μας πρότεινε τη δημιουργία μιας πλατφόρμας πληροφόρησης και επικοινωνίας που επιτρέπει τη διάδραση μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων. Μέσω μιας χρήσιμης εφαρμογής, διαθέσιμης σε smartphones, οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τη θέση των σχολικών λεωφορείων στο χάρτη, ενώ θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες επικοινωνίας, πληροφόρησης και ειδοποιήσεων με τα σχολεία και τους διδάσκοντες.

Το πρόγραμμα που πρακολουθήσαμε ήταν μια μεγάλη έκπληξη και πέραν κάθε προσδοκίας. Τα οφέλη ήταν πάρα πολλά και σε ένα μεγάλο εύρος: από το να αφήσεις σε αρχικό στάδιο τη φαντασία σου να καλπάσει “χωρίς φίλτρο” μέχρι την πραγμάτωση της ιδέας μας, του καθορισμού ενός business plan, της σχεδίασης προϊόντος και κατασκευής mockups αλλά και την παρακολούθηση παρουσιάσεων από έμπειρα στελέχη της αγοράς και καθηγητές. Στην ομάδα μας είχαμε τη χαρά να καταλήξουμε σε μια ιδέα, να πιστέψουμε σ’ αυτή και να δουλέψουμε για να γίνει πραγματικότητα». 

tech sign

[Χρήστος Τσιγαράς] 

«Όλα άρχισαν από τον τίτλο “Το Design συναντά την τεχνολογία”. Όταν είδα στο διαδίκτυο ότι η INNOVATHENS διοργανώνει μια τέτοια έκθεση μου κέντρισε το ενδιαφέρον.Design σκέφτηκα, κεντρικό κομμάτι της δουλειάς μου. Τεχνολογία, μπροστά μου σε κάθε βήμα. Αμέσως προσπάθησα να βρω τρόπο να μπω σε αυτό... το παιχνίδι. Και μπήκα. Έτσι συμμετέχω στο Techdesign με το concept Κeyper ​​​​Κeeper, που είναι μια έξυπνη μηχανή-φύλακας η οποία εκμεταλλεύεται το ρεύμα των έξυπνων συσκευών  (smartdevices) ταυτόχρονα με τη ραγδαία επέκταση του διαδικτύου και προσφέρει στο χρήστη ποδηλάτου μια πληθώρα χρήσεων για την καθημερινότητα στην κίνηση της πόλης. Εκτός από την αυτονόητη ασφάλεια, η σύνδεση με το λογισμικό των smart συσκευών (κινητά, tablets) κ.λπ. διαμέσου WiFi δίνει τη δυνατότητα απελευθέρωσης του οχήματος, από τον ιδιοκτήτη που βρίσκεται σε απόσταση, και τη χρησιμοποίησή του από άλλους δυνητικούς χρήστες, καθώς και την online παρακολούθησή του σε περίπτωση κλοπής, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του οχήματος».

Κωνσταντίνα Μαργαρίτη

Παρακολούθησε το σεμινάριο πιστοποίησης «Google AdWords».

«Μέσω του δωρεάν τριήμερου σεμιναρίου πιστοποίησης “Google AdWords” από την Google σε συνεργασία με το INNOVATHENS, μου δόθηκε η δυνατότητα να παρακολουθήσω εντατικά μαθήματα που αφορούσαν στη διαφήμιση στο διαδίκτυο. Το πρόγραμμα είχε στόχο να διευρύνει τις γνώσεις των συμμετεχόντων στην online διαφήμιση. Μέσα σε ωραίο περιβάλλον εμπλούτισα τις γνώσεις μου πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο και ήδη τις έχω εφαρμόσει στην εργασία μου, καθώς, επίσης, ήρθα σε επαφή με ειδικευμένους ανθρώπους που μου μετέδωσαν με διάθεση τις εμπειρίες τους. Στο τέλος του τριημέρου, εκτός των όσων αποκόμισα από το σεμινάριο, απέκτησα, μέσω εξετάσεων, την πιστοποίηση Google AdWords και μπορώ να πω με υπερηφάνεια ότι είμαι μια Google Partner»!


Φωτό: Πάνος Βασιλόπουλος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ