Αρχειο

Ίχνη εμπορίου στην καρδιά της Αθήνας

Νέες ιδέες και επιχειρηματικότητα στεγάζονται σε ερημωμένα μαγαζιά της Στοάς Εμπόρων

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 519
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
92140-206903.jpg

Ραφτάδικα, πρακτορεία Προ-Πο, μοδιστράδικα, επιδιορθώσεις υποδημάτων, γραφεία ερευνών, ταξιδιωτικοί πράκτορες, όλα σε μια ιστορική στοά στην καρδιά της Αθήνας, τη Στοά Εμπόρων. Αφού η στοά ερημώθηκε και έπεσε σε παρακμή, τώρα ξαναζεί σε ένα πείραμα που πέτυχε και αγαπήθηκε από τους Αθήναίους. 10 μικρά καταστήματα παραχωρήθηκαν, ύστερα από ανοιχτό κάλεσμα, σε δημιουργούς και μικρές επιχειρηματικές συμπράξεις για να χρησιμοποιηθούν ως εργαστήρια πειραματισμού και δημιουργίας.

Στοά Εμπόρων. Ακριβώς δίπλα από το Ζαχαροπλαστείον Άριστον στη Βουλής 10 ξεκινά μια σειρά από μαγαζιά το ένα δίπλα στο άλλο, δεξιά και αριστερά, που ιχνηλατούν μια πολύβουη αγορά που τον περασμένο αιώνα συγκέντρωνε πολλούς αγοραστές σχηματοποιώντας ένα πρωτόλειο εμπορικό κέντρο. Ήταν μία ιστορική στοά στην καρδιά της Αθήνας, που έγινε σύμβολο του μικροεμπορίου που άνθιζε στις δεκαετίες του ’60, του ’70 και του ’80. Αυτός ο χώρος βρέθηκε σε κατάσταση αδράνειας για περισσότερο από μία δεκαετία τώρα. Η αγορά αποδυναμώθηκε, οι βιτρίνες άδειασαν, πολλές επιγραφές έμειναν ξεθωριασμένες να θυμίζουν την παλιά τους αίγλη. Η Στοά έγινε πολύ λογικά καταφύγιο για αστέγους και γκρίζα ζώνη σε μία από τις πιο ζωντανές περιοχές της σημερινής Αθήνας.

Ωστόσο για δεύτερη φορά ένας κύκλος δράσεων που σχεδίασαν κι επιμελήθηκαν ο Χάρης Μπίσκος και η Μάρθα Γιαννακοπούλου ξαναζωντάνεψε τη στοά μετατρέποντας τα ερημωμένα μαγαζιά σε Δημιουργικές «Ανταλλακτικές» Κυψέλες. Τα Ίχνη Εμπορίου ξεκίνησαν το 2ο κύκλο δράσεων στη Στοά Εμπόρων μετατρέποντας 10 καταστήματα, στο ισόγειο του Μεγάρου του Ταμείου Ασφαλίσεως Εμπόρων. Τα κενά μαγαζιά παραχωρήθηκαν δωρεάν σε δημιουργούς, καλλιτέχνες, σχεδιαστές, τεχνίτες, επιμελητές, αρχιτέκτονες, δεξιοτέχνες, γραφίστες, μουσικούς, μάγειρες, εφευρέτες και μικρές επιχειρηματικές συμπράξεις οι οποίοι τα χρησιμοποιούν ως πειραματικά εργαστήρια παραγωγής (laboratories) και διερεύνησης νέων ιδεών ή ως εκθετήρια προβολής του έργου τους (showrooms). Σε αντάλλαγμα οι ομάδες πραγματοποιούν δωρεάν συμμετοχικά εργαστήρια με διαφορετικές θεματικές αναφορές, ανοιχτά προς την πόλη και την τοπική κοινότητα.

image

Για τον Χάρη Μπίσκο «η πρόσφατη οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την αστική μορφολογία της πόλης. Σήμερα στην Αθήνα υπάρχει ένα τεράστιο κτιριακό απόθεμα, κυρίως εμπορικά καταστήματα, το οποίο είναι ανενεργό, χωρίς δηλαδή ουσιαστική χρήση. Παράλληλα υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων και ομάδων, κυρίως από τα δημιουργικά επαγγέλματα, οι οποίοι έχουν ανάγκη να στεγάσουν τη δραστηριότητά τους, να βρουν κατάλληλα πλαίσια για πειραματισμό, να δικτυωθούν και να προβάλουν τη δουλειά τους». Η πρωτοβουλία του ανταποκρίνεται στη νέα πραγματικότητα που δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση. «Βασικό όραμα της πρωτοβουλίας μας», σημειώνει ο Xάρης, «είναι η δημιουργία ενός διάφανου εργαστηριακού χώρου στη θέση ενός ανενεργού δημόσιου περάσματος. Απώτερος σκοπός της προσπάθειάς μας είναι η πρωτοβουλία αυτή να λειτουργήσει ως ένα μοντέλο για την αξιοποίηση των κενών χώρων στη σύγχρονη ελληνική πόλη της κρίσης».

Τα Ίχνη Εμπορίου 2 υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του Δήμου Αθηναίων ενώ αρωγός της πρωτοβουλίας είναι ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) ο οποίος παραχωρεί δωρεάν τη στοά και τα καταστήματα.

Σεμινάρια εκμάθησης, εργαστήρια μεταξοτυπίας, τρισδιάστατης εκτύπωσης, μουσικών οργάνων, κατασκευής κούκλας, παραστάσεις, ανοιχτές παρουσιάσεις, σεμινάρια digital sampling, προβολές, συζητήσεις, συναυλίες, live εκδηλώσεις, speed dating session, ζωντάνεψαν για δεύτερη φορά τη Στοά από την 1η Δεκεμβρίου του 2014.

Ελπίζουμε η πρωτοβουλία που ολοκληρώνεται τυπικά στα τέλη Μαρτίου να παραταθεί για ένα ακόμη τρίμηνο ώστε να κρατήσει ζωντανή τη Στοά αλλά και τις εμπειρίες των ομάδων μέχρι τα τέλη του Ιουνίου. Τεχνικές εκκρεμότητες και λεπτομέρειες που συνδέονται και με την αλλαγή διοίκησης στον ΟΑΕΕ δεν έχουν εξασφαλίσει με βεβαιότητα την παράταση αυτή που θα κρατήσει ενεργή τη δημιουργική διάθεση των ομάδων και τον ενεργειακό πυρήνα που δημιουργούν σε μια έρημη λωρίδα της πόλης.

image

image


Oι δημιουργικές ομάδες που ζωντάνεψαν τη Στοά

Συνεργαστήριο

Μοντέρνο ατελιέ σχεδιασμού, καλλιγραφίας, επιγραφοποιείο, εκτυπωτικό εργαστήριο και εκθετήριο που εικονογραφούν οι:

Μανώλης Αγγελάκης (tind)

Χρύσανθος Αγγελάκης (erato)

Βασίλης Γεωργίου (vgeorgiou)

Κώστας Θεοχάρης (τυποκομείο)

Μαριέττα Καλλονά (yeti toys)

Σέργιος Κοτσόβουλος (Please Insert Coin)

Πάρις Κούτσικος (parisko)

Ολυμπία Λιόνη (ost2)

Χρήστος Μακρυδάκης (τυποκομείο)

Φίξερς

Τα μυστικά του σχεδιασμού τρισδιάστατων αντικειμένων από την ομάδα που αποτελούν οι Ηλίας Γιαννόπουλος, Τάσος Αυγουστίδης, Αρίων Μέμος, Δημήτρης Γράψας, Λίνα Καντιάνη.

Phase! & Orila Records

Τα δραστήρια αθηναϊκά δισκογραφικά εγχειρήματα του Παναγιώτη Σπούλου και του Γιάννη Ιασωνίδη.

Debop

Το site της Σταυρούλας Πανοπούλου, της Ντορέτας Λινάκη και της Γεωργίας Σουβατζή που διοργανώνει μερικά από τα πιο πετυχημένα events της πόλης.

#Add Noise Media Lab

Το Athens Digital Arts Festival, συνεχίζοντας τη δεκαετή πορεία του, συστήνει το νέο project AddNoise, ένα χώρο συνάντησης καλλιτεχνών και κοινού. Δημιουργική ομάδα: Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, Νίκος Μπλέκας, Σωτήρης Ηλιάδης, Κατερίνα Γκουτζιούλη, Μαρία Πακτίτη, Ντονατέλλα Νίκα, Μαργαρίτα Κωνσταντινίδη.

Τhe Athens Zine Bibliotheque

Mια βιβλιοθήκη για φανζίν και μικρές ανεξάρτητες εκδόσεις που δημιουργούν οι Τάσος Παπαϊωάννου, Παναγιώτα Θεοφιλάτου (These Are A Few Of Our Favorite Things).

Kουκλόσπιτο

Εργαστήριο για το κουκλοθέατρο και το θέατρο από την Αννέτα Στεφανοπούλου και τη Μαρία Αποστολακέα.

Αthens Disappearing Futures

Πίσω από την ίδρυση του Α Future Perfect βρίσκονται οι Κατερίνα Γρηγοροπούλου και Εύη Σουγκάρα δημιουργώντας χρηστικά αντικείμενα μέσα από μια σειρά τσιμεντένιων χαρτογραφήσεων πόλεων του κόσμου.

Flower Girls “The Shop”

Μια εικαστική ομάδα που αποτελούν οι Ελευθερία Κοτζάκη, Χριστίνα Σπανού, Δήμητρα Σταματοπούλου δημιουργώντας συμμετοχικά έργα τέχνης.

Παλίσανδρος

Το εργαστήριο κατασκευής και επισκευής έγχορδων μουσικών οργάνων του Θεόφιλου Λαζάρου.

C.I.F. (Craftwork In Progress)

Σύμπραξη δύο νέων εικαστικών: H Κωνσταντίνα Βαφειάδου έχει ξεκινήσει την προσωπική της συλλογή χειροποίητων καπέλων με την επωνυμία Blanc, τα οποία δουλεύoνται αποκλειστικά στο χέρι και η Παυλίνα Αλέξια Βερούκη ασχολείται με το κόσμημα, κάτω από το όνομα Pavlina Alexia Jewel.


Φωτό: Νίκος Κόκκας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ