Αρχειο

Οικογειτονιές, οι γειτονιές του αύριο

Η Βασιλική Γραμματικογιάννη για το πρόγραμμα «Πράσινη Γειτονιά» του Υπουργείου Περιβάλλοντος 

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
9194-31155.jpg

Δυο γειτονιές της Αθήνας αλλάζουν όψη. Με το πρόγραμμα «Πράσινη Γειτονιά» που εξήγγειλε το Υπουργείο Περιβάλλοντος ένα οικιστικό συγκρότημα που βρίσκεται στο Δήμο Αιγάλεω θα αποτελέσει την πρώτη πιλοτική εφαρμογή για την υλοποίηση πράσινων και βιώσιμων οικιστικών αστικών ενοτήτων, που κατοικούνται από πολίτες χαμηλού εισοδήματος. Το εν λόγω συγκρότημα αποτελείται από τέσσερις τριώροφες πολυκατοικίες κατασκευής του 1960. Το συνολικό εμβαδόν τους είναι 3.720 τμ., ενώ ο περιβάλλον χώρος είναι συνολικής επιφάνειας 2.500 τμ. Φορείς και κάτοικοι συμφώνησαν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έτσι ώστε να παρουσιάζουν μηδενικό ενεργειακό ισοζύγιο. Εκτός από την ενεργειακή αυτονομία θα επιτυγχάνεται και η περιβαλλοντική αναβάθμιση των κτηρίων με συστήματα διαχείρισης αποβλήτων και νερού. Επεμβάσεις θα υπάρξουν και στον περιβάλλοντα χώρο, που θα στηρίζονται στη χρήση βιοκλιματικής τεχνολογίας, στην αύξηση του πρασίνου, στη διευκόλυνση της κίνησης του αέρα, στη μείωση της ανθρωπογενούς θερμότητας- κυρίως από την μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου - και άλλες επεμβάσεις  ώστε να βελτιωθεί το θερμικό ισοζύγιο της περιοχής. Η συμβολή της βιομηχανίας δομικών υλικών και Α.Π.Ε  στη δράση αυτή του ΥΠΕΚΑ είναι σημαντική, με εκπτώσεις που θα αγγίξουν το 50% με όφελος για το δημόσιο, ενώ συγχρόνως θα ενισχυθεί η επενδυτική δραστηριότητα στο χώρο των πράσινων κατασκευών.

Η  στροφή στη διατήρηση της πυκνότητας των πόλεων αναβαθμίζοντας τα παλιά κτήρια, έτσι ώστε να αποφευχθεί η επέκταση των προαστίων με νέα κτήρια που καταβροχθίζουν τον περιαστικό χώρο δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες για τους κατοίκους του κέντρου μιας πόλης, είναι ίσως το αστικό στοίχημα του 21ου αιώνα. Να μετατρέψουμε πόλεις βαρβαρότητας, εξαθλίωσης και αυθαιρεσίας σε πόλεις υγιείς, χαρούμενες, πολύχρωμες, πολυπολιτισμικές και ανθρώπινες. Όπως ήδη έχει σχεδιάσει το ΥΠΕΚΑ, θα πρέπει κατά προτεραιότητα να αναβαθμιστούν τα κτήρια των πολιτών χαμηλού εισοδήματος, να ανακαινιστούν τα ενεργοβόρα κτήρια του δημοσίου και φυσικά να αναβαθμιστεί το αστικό περιβάλλον.

Αλλά επειδή γειτονιά σημαίνει χωρική συνύπαρξη κοινωνικών ομάδων που συζητούν μεταξύ τους για τα προβλήματα της περιοχής τους – κάτι που στην Αθήνα της αντιπαροχής το έχουμε ξεχάσει- το ΥΠΕΚΑ θεωρεί ότι το χειροπιαστό αποτέλεσμα του συγκροτήματος στο Αιγάλεω θα συμβάλλει στη θέσπιση συμβουλίων σε επίπεδο γειτονιάς αλλά και στην βελτίωση της παιδείας των Ελλήνων πολιτών σε θέματα πράσινης ανάπτυξης και βιωσιμότητας.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ