Αρχειο

Διήμερο μνήμης για τον Παύλο Φύσσα: Ημέρα 1η

Η A.V. ήταν εκεί

114984-626784.jpg
Ελεονώρα Βερυκοκίδη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
76798-154741.jpg

Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Κερατσίνι για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Παύλο Φύσσα ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του. Το κάλεσμα έγινε από την ομάδα «Δεν ξεχνάμε» σε ένα ξεχωριστό δρώμενο, όπως εκείνα που διοργανώνουν κάθε 18 του μήνα.

Το μεσημέρι έλαβαν χώρα τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, όπως είχε προγραμματιστεί, ενώ σε μια συμβολική κίνηση η οδός Παναγή Τσαλδάρη μετονομάστηκε σε οδό «Αντιφασίστα Παύλου Φύσσα». Στο χώρο υπήρχαν πολύχρωμα μπαλόνια, αντιφασιστικά μηνύματα και φαγητό. Στο μνημείο αναγράφονται οι προφητικοί στίχοι από το τραγούδι του Killah P «Ζόρια». Η μητέρα είπε συγκινημένη «ευχαριστώ που ήσουν παιδί μας, ευχαριστώ που ήρθες σε μας», ενώ ο πατέρας δήλωσε πως «είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη σου, για να καταπολεμήσουμε το φασισμό και ό,τι τον γεννά. Ο Παύλος αναπαύεται στα Ηλύσια Πεδία». Αξίζει να σημειωθεί ότι στα αποκαλυπτήρια του μνημείου έδωσαν το «παρών» οι απολυμένες καθαρίστριες, αλλά και ο πατέρας του Σαχζάντ Λουκμάν.

Ακολούθησε μία παράσταση δρόμου με την οποία προσπάθησαν να εξηγήσουν στους παρευρισκόμενους τι ακριβώς είναι ο φασισμός, μοιράζοντας ταυτόχρονα αυτοκόλλητα που έγραφαν: «Με άγγιξε κι εμένα ο φασισμός στο Κερατσίνι,– 18-9-2014».

n

n

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία με βασικά συνθήματα «Ο Παύλος ζει, μιλάει με μουσική. Όλοι μαζί να σβήσουν οι ναζί», «Παύλο ψυχάρα άναψε φωτιά και ζέστανε τους άστεγους σε κάθε γειτονιά» και «Από την Ελλάδα μέχρι το Πακιστάν, τιμούμε τον Παύλο και το Σαχζάντ Λουκμάν». Η πορεία έφτασε μέχρι τον Κορυδαλλό και την πλατεία Μέμου (ή Παγκόσμιας Ειρήνης), εκεί όπου ο Παύλος Φύσσας συνήθιζε να δίνει συναυλίες. Κατόπιν, τα μπαλόνια αφέθηκαν ελεύθερα στον ουρανό σκορπώντας ρίγη συγκίνησης.

Ωστόσο, επεισόδια διαδραματίστηκαν στο Κερατσίνι όταν συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε άνδρες των ΜΑΤ και στα πίσω τμήματα της πορείας. Κατόπιν, η πορεία χωρίστηκε σε 3 κομμάτια και διαλύθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσαγωγές έφτασαν τις 64, αρκετός κόσμος χτυπήθηκε, άνθρωποι ποδοπατήθηκαν στα στενά καθώς έπεφταν κρότου λάμψης, ενώ ζημιές προκλήθηκαν σε τράπεζες, υποκαταστήματα πολυεθνικών, ενεχυροδανειστηρίων, ΚΕΠ και ΕΛΤΑ. Ο Δήμαρχος Κερατσινίου, Χρήστος Βρεττάκος έκανε λόγο για «τριάντα ασφαλιτάκια μαυροφορεμένα (που) χτυπούσαν τον κόσμο, ενώ οι μπάτσοι τους κοιτούσαν» και πως «ο φασισμός με στολή χτύπησε σήμερα στο Κερατσίνι. Πρέπει να τους μαζέψουν, αλλιώς θα τους μαζέψουμε εμείς». Σημειώνεται ότι ανάμεσα στον κόσμο υπάρχουν και τρεις φωτορεπόρτερ που χτυπήθηκαν από δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Αντιφασιστικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν επίσης σε πολλές άλλες ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις.

n

n

n

n

n

n

n

n

n

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ