Αρχειο

7 «ξεχωριστές» Παναγίες της Ελλάδας

Χωριανή, των Καβουριών, του Χάρου και της Πόρτας

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
74689-150844.jpg

Ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο ολόκληρη η ορθοδοξία γιορτάζει την ημέρα της Παναγίας. Η γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τιμάται σε κάθε σημείο Ελλάδας, με κάθε δυνατό τρόπο. Άλλοτε με κατάνυξη, συνήθως με γιορτή και αναβίωση τοπικών εθίμων και ενεργοποίηση της παράδοσης.

Πότε με χιλιάδες κόσμου, πότε μόνες τους πάνω στο κύμα, κάποιες με «παράξενα» ονόματα, πότε γαλήνιες και σε απόκρημνα σημεία. Μονές, εκκλησίες και πανηγύρια της Παναγίας, ανοίγουν, γιορτάζουν, γλεντάνε και ένα κερί -μέσα σε ένα βράχο της Λέρου- μπορεί να καίει μόνο του.

Αυτές είναι μερικές από τις πιο «ξεχωριστές» Παναγίες της χώρας μας

Μονή Παναγίας της Σπηλιανής - Νίσυρος

n

Χτισμένη σε ψηλό βράχο στο Κάστρο του Μανδρακίου, η Μονή της Παναγίας της Σπηλιανής ξεκίνησε να χτίζεται λίγο μετά το 1.400 μ.Χ. Σύμφωνα με την παράδοση, το 1400 μ. Χ. ένας γεωργός ανακάλυψε μια μικρή εικόνα της Παναγίας, την οποία και μετέφερε στο ναό της Παναγίας της Ποταμίτισσας. Μετά από λίγες μέρες η εικόνα εξαφανίστηκε και βρέθηκε σε μια σπηλιά στην κορυφή ενός μεγάλου βράχου. Οι κάτοικοι την επέστρεψαν στο ναό αλλά το περιστατικό επαναλήφθηκε. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να χτιστεί στη σπηλιά μια εκκλησία όπως και έγινε λίγα χρόνια αργότερα.


Παναγία του Χάρου - Λειψοί

n

Ένα βυζαντινό εκκλησάκι που το έχτισαν μοναχοί από την Πάτμο, το 1.600 μ.Χ., στους Λειψούς. Το ονόμασαν «Παναγία του Χάρου» καθώς στην εικόνα της εκκλησίας, η Παναγία δεν κρατά τον Χριστό στην αγκαλιά της, αλλά τον σταυρό με τον Ιησού.


Πανηγύρι Παναγιάς Χωριανής - Χάλκη

Στο Χωριό της Χάλκης (νησάκι νοτιοδυτικά της Ρόδου), γίνεται κάθε Δεκαπενταύγουστο ένα μεγάλο πανηγύρι για την Παναγία την Χωριανή. Για λίγες στιγμές η ερειπωμένη παλιά πόλη αποκτά ζωή.


Παναγιά Τουρλιανή - Μήλος (κεντρική φωτό):

Μια μικρή εκκλησία στο λόφο πάνω από το Κλήμα. Χτισμένη σημείο με πανέμορφη θέα, ιδανικό για να αγναντέψεις ολόκληρο το νησί και με μαγικό ηλιοβασίλεμα. Πολύ όμορφο και ιδιαίτερο και το εσωτερικό της μικρής εκκλησίας.


Παναγιά Καβουράδαινα (ή των καβουριών) - Λέρος

n

n

Στέκει μόνο του, δίπλα στο κύμα και με μία ξεχωριστή ιστορία για το πώς πήρε το όνομα του. Είναι το εκκλησάκι της Παναγιάς των καβουριών και σύμφωνα με την παράδοση, ένας ψαράς που έψαχνε καβούρια, βρήκε σε αυτό το σημείο μια εικόνα της Παναγίας. Μια πιο «ακραία» εκδοχή αναφέρει ότι την βρήκε μαγκωμένη στις δαγκάνες ενός καβουριού.


Μονή Παναγίας του Νίκους - Κύθνος

n

Λίγο έξω από τη χώρα της Κύθνου βρίσκεται η μόνη της Παναγίας του Νίκους, που έχει πάρει το όνομα της από την Παναγία «Νικοποιό». Είναι χτισμένη πάνω σε αρχαίο ναό και κάθε Δεκαπενταύγουστο γίνεται γερό γλέντι και οι κάτοικοι προσφέρουν ντομάτες γεμιστές αλλά και άφθονο ψητό κρέας.


Ναός Πόρτα Παναγίας - Τρίκαλα

n

Θεωρείται ένα από πιο σημαντικά βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας. Βρίσκεται δίπλα στον Πορταϊκό ποταμό, απέναντι από την Πύλη (Πόρτα), στον παλαιό οικισμό της Πόρτα-Παναγιάς. Αποτελούσε το καθολικό μονής, που τιμούσε το όνομα της Παναγίας της Ακαταμαχήτου, η οποία καταστράφηκε, στους χρόνους της τουρκοκρατίας. Οι δύο ψηφιδωτές εικόνες του, του Χριστού (αριστερά) και της Θεοτόκου (νότια), είναι αντίθετα τοποθετημένες, από το σύνηθες στους ορθόδοξους ναούς.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ