1821 Digital Gallery
The Cube: Οι καλές ιδέες πληρώνονται
ΤΕΥΧΟΣ 471

The Cube: Οι καλές ιδέες πληρώνονται

Ένας χώρος όπου έρχονται άνθρωποι για δουλειά

Το The Cube είναι ένας χώρος όπου μπορούν άνθρωποι με καινοτόμες ιδέες να έρθουν να δουλέψουν κάτω από την ίδια στέγη. Αυτό που παρέχει το The Cube εκτός από γρήγορο Ίντερνετ και καλό καφέ είναι διασυνδέσεις με τη start up κοινότητα. Στο The Cube αυτή τη στιγμή νοικιάζουν τα γραφεία τους 18 ομάδες, κάποιες μάλιστα φιλοξενούνται δωρεάν, όπως η start up Ski Greece (εφαρμογή για σκιέρ και snowborders, που τους βοηθά να οργανώσουν το ταξίδι στο βουνό). Ο Μάριος, μέλος του Ski Greece, γνώρισε τον ιδιοκτήτη του Τhe Cube Σταύρο Μεσσίνη στο Open Coffee, μια συνάντηση νεαρών επιχειρηματιών του web που διοργανώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Ο Σταύρος πίστεψε την ιδέα του και του πρότεινε να έρθει μαζί με την υπόλοιπη ομάδα στο The Cube.

«Ερχόμενοι στο The Cube πήραμε feedback από άλλα παιδιά που έχουν start ups, αλλά και από τον Σταύρο. Εδώ υπάρχει διακίνηση ιδεών. Όταν προσπαθείς να δημιουργήσεις την εταιρεία σου χρειάζεσαι συμβουλές, ιδέες και το πιο σημαντικό είναι να βρεις κάποιον να στις πει. Τέτοιου είδους χώροι είναι πολύ σημαντικοί γιατί σου λένε αυτό που θέλεις να ακούσεις» σημειώνει ο Μάριος. Στο The Cube αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 18 ομάδες, ηλικίας από 14-55 χρονών, ενώ υπάρχει χωρητικότητα για 25. Η τιμή που καλείται να καταβάλει ο entrepreneur εξαρτάται από το μέγεθος του γραφείου και πόσο μεγάλη είναι η ομάδα του. Π.χ. αν ένα start up αποτελείται από δύο άτομα πληρώνει ενοίκιο γύρω στα 300-350 ευρώ το μήνα, τα πέντε άτομα πληρώνουν 500 ευρώ.

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 4 με 5 συνεργατικοί χώροι, κάποιοι από τους πιο γνωστούς είναι το CoLab και το Found.ation. Πέρα όμως από αυτούς τους χώρους έχουν δημιουργηθεί και διάφορα προγράμματα στήριξης νεοφυών επιχειρήσεων, όπως το Aephoria.net. Το Aephoria.net έκανε την παρουσία του μέσα στο 2013 με στόχο να υποστηρίξει εκείνες τις start ups που είναι ικανές να εξασφαλίσουν περιβαλλοντική και κοινωνική προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία. Οι υπηρεσίες που προσφέρει το πρόγραμμα (βοήθεια στη δημιουργία εταιρικού σχήματος, παροχή χώρου εργασίας, ευρυζωνική σύνδεση, παροχή βασικών νομικών και λογιστικών υπηρεσιών κ.λπ.) είναι εντελώς δωρεάν. Στον πρώτο κύκλο του προγράμματος που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2013 κι ολοκληρώνεται μέσα Ιανουαρίου, ωφελήθηκαν 8 νέες εταιρείες.

Η ελληνική σκηνή των start ups μεγαλώνει συνέχεια. Όλοι πλέον θέλουν να φτιάξουν τη δική τους εταιρεία, ακριβώς πριν πέντε χρόνια οι ίδιοι ίσως ονειρεύονταν μια θέση στο δημόσιο. Πολλοί στην αρχή μπήκαν στο χώρο νομίζοντας ότι θα βρουν εύκολο χρήμα, αλλά γρήγορα απογοητεύτηκαν. H Ελλάδα ίσως κάνει την έκπληξη και σε μερικά χρόνια γίνει το επόμενο hub των start ups, όπως το Ισραήλ. «Αυτή τη στιγμή ανεβαίνουμε την ανηφόρα του οικοσυστήματος. Eίμαστε στη φάση που πρέπει να ενεργοποιήσουμε καινούργιο κόσμο. Διανύουμε πάλι μια φάση ενεργοποίησης» επισημαίνει ο κ. Μεσσίνης.

n

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5