Αρχειο

Ακριβό μου ενοίκιο

Ο Τάκης Σκριβάνος ρωτάει για τις τιμές των εμπορικών καταστημάτων

4669-35224.jpg
Τάκης Σκριβάνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
13797-39284.jpg

«Τσιγαράκι»; «Τσιγαράκι, τσιγαράκι…». Η Κρίστα έχει κατάστημα δίπλα από την Athens Voice και βγαίνοντας για τσιγάρο κάθε τόσο γνωριστήκαμε. Τον τελευταίο καιρό δεν φαινόταν καλά. «Πώς πάει;». «Για κλείσιμο». «Γιατί, έχει πέσει τόσο πολύ η δουλειά;». «Η δουλειά έπεσε, το ενοίκιο δεν πέφτει…». Μετά από δυο μέρες μού έπιασε εκείνη κουβέντα -«Στάσου να κάνουμε ένα τσιγάρο»- και η ιστορία που μου είπε ήταν αυτή: «Πλήρωνα 1.400 ευρώ κάθε μήνα και ζήτησα από τον ιδιοκτήτη να μου κάνει μείωση. Του εξήγησα ότι δεν βγαίνω, ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά, εκείνος τίποτα. Έλεγε ότι δεν τον πείραζε αν έμενε και ξενοίκιαστο. Καταλαβαίνεις σε τι θέση βρέθηκα; Τελικά φάνηκα τυχερή, ξενοικιάστηκε το δίπλα μαγαζί, ακριβώς δίπλα από εμένα, 4 τετραγωνικά μικρότερο και 400 ευρώ το μήνα φθηνότερο. Ξέρεις τι είναι 5.000 ευρώ το χρόνο;».

«Όταν βλέπετε ένα κλειστό μαγαζί να ξέρετε ότι στο 70 με 80% των περιπτώσεων οφείλεται στο ότι ο ιδιοκτήτης του αρνείται να υποχωρήσει στις τιμές. Αυτή η αντίληψη υπάρχει σε πολλούς γι’ αυτό πολλά ακίνητα μένουν αδιάθετα» λέει ο μεσίτης Γιάννης Ρεβύθης, σύμφωνα με τον οποίο τα ενοίκια των καταστημάτων σε εμπορικές περιοχές έχουν μειωθεί έως και 10% και σε μη εμπορικές κατά 15-17%. Σύμφωνα δε με στοιχεία του ΕΒΕΑ ένα στα τρία καταστήματα της Σταδίου έκλεισαν, όπως επίσης και ένα στα τέσσερα στην Ερμού και άλλα τόσα στο Κολωνάκι.

Η περίπτωση της Κρίστα πάντως δεν είναι χαρακτηριστική, σύμφωνα με τον Βασίλη Κορκίδη, πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). «Με τους ιδιώτες τα βρίσκουμε, λίγοι είναι οι ξεροκέφαλοι, οι περισσότεροι έχουν συνειδητοποιήσει ότι το καλύτερο ενοίκιο είναι αυτό που πληρώνεται στην ώρα του και όχι εκείνο που δεν πληρώνεται ποτέ. Βλέπετε, στις περισσότερες από τις δικαστικές εκκρεμότητες που αφορούν εξώσεις, οι ιδιοκτήτες είναι ιδρύματα, Δήμοι, το Δημόσιο, και σε αυτές τις περιπτώσεις το Δ.Σ. τους δεν μπορεί να αποφασίσει μείωση ενοικίου γιατί θα κατηγορηθεί για απιστία. Εμείς έχουμε προτείνει στο Υπουργείο Ανάπτυξης, και εκτιμώ ότι, αν όχι τις επόμενες ημέρες, μετά το Πάσχα θα μετουσιωθεί και σε νόμο, να δημιουργηθεί μια επιτροπή μεσολάβησης και διαιτησίας, όπου θα συμμετέχουν ένας εκπρόσωπος από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και ένας από τον τοπικό εμπορικό σύλλογο με σκοπό τη μείωση των ενοικίων, για παράδειγμα, για ένα χρόνο. Κι αν τον επόμενο χρόνο συνεχίζεται η ίδια δύσκολη κατάσταση, και πάλι να αποφασίσει η επιτροπή τη διατήρηση της μείωσης, να επανεξετάσει τέλος πάντων την κατάσταση». Φυσικά, οι επιπτώσεις από το κλείσιμο των καταστημάτων δεν αφορούν μόνο τους επιχειρηματίες, αλλά και τους υπαλλήλους τους καθώς, σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ, τον τελευταίο χρόνο τα λουκέτα ανά την Ελλάδα είχαν αποτέλεσμα να χαθούν 100.000 θέσεις εργασίας.

Και η θέση της ΠΟΜΙΔΑ, διά στόματος Τάσου Βάπα, μέλος του Δ.Σ. της: «Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να χαθεί κανένας φερέγγυος ενοικιαστής και συστήνουμε στα μέλη μας να προχωρήσουν σε κάθε απαραίτητη αναπροσαρμογή του μισθώματος στην παρούσα οικονομική κατάσταση. Ο κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει να βοηθήσει το γνωστό, παλιό και φερέγγυο ενοικιαστή του, άλλωστε κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ο επόμενος θα είναι καλύτερος. Συνήθως το αντίθετο συμβαίνει».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ