Αρχειο

12% των Ελλήνων θα χρησιμοποιήσουν αυτή τη σελίδα για να τυλίξουν μια τσιπούρα

Η A.V. σχολιάζει την έρευνα για τα Χριστούγεννα 2010 της Focus Bari.

114870-643452.jpg
Μαργαρίτα Μιχελάκου
ΤΕΥΧΟΣ Guide Winter 2010
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
11134-25478.jpg

Στοιχεία έρευνας

Πληθυσμός: Άνδρες και γυναίκες 15 ετών και άνω, πανελλαδικά

Μεθοδολογία: Οnline συνεντεύξεις μέσω του FocusOnline Panel  

Ημερομηνίες Διεξαγωγής: 5&6 Δεκεμβρίου 2010

(όλοι οι αναρχικοί ήταν στην πορεία εκείνες τις μέρες, οπότε το δείγμα δεν είναι αξιόπιστο)

Πότε στολίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο;

Αρχές Δεκεμβρίου: 48%

Μέσα Δεκεμβρίου: 30%

Δεν στολίζω χριστουγεννιάτικο δέντρο: 8%

Τον Νοέμβριο: 8%

Τελευταία στιγμή, δηλαδή λίγο πριν τα Χριστούγεννα: 6%

Eδώ έχουμε μια καταφανή απόδειξη του γεγονότος ότι, σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού του συστήματος, στις δημοσκοπήσεις λες όποια αρλούμπα σου κατέβει εκείνη την ώρα. Όπως όλοι ξέρουμε, ένεκα που έχεις να πας σε ένα σωρό μπαζάρ παλιών συμμαθητριών και να αγοράσεις πλεκτά μαγνητάκια για το ψυγείο, να πιεις στωικά ένα ποτό με όλους εκείνους που με επιτυχία απέφυγες όλη τη χρονιά και να μελαγχολήσεις με την ησυχία σου, δεν μένει χρόνος ούτε να αναπνεύσεις. Όλος ο κανονικός κόσμος στις 5 Ιανουαρίου εξετάζει τις πιθανότητες που έχει να κρεμάσει ίσια έναν Άγιο Βασίλη που ήταν δώρο με κάτι σοκολατάκια στον Βασιλόπουλο. Στις 6 Ιανουαρίου αποφασίζει να φάει και τον Άγιο Βασίλη.

Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια του δέντρου και του σπιτιού

Χρησιμοποιούμε κάθε χρόνο τα ίδια: 44%

Αγοράζουμε κάθε χρόνο καινούργια στολίδια: 43%

Επιλέγουμε ποια χρησιμοποιούμε κάθε χρόνο, για ποικιλία: 21%

Έχουμε μαζέψει στολίδια από διάφορα μέρη του κόσμου: 8%

Δεν ξέρουμε, δεν ασχολούμαστε καθόλου με τα στολίδια του δέντρου: 7%

A, ναι, το πρωτότυπο δέντρο. Αυτή η νοικοκυρά μαθαίνει ικεμπάνα στα διά βίου μάθησης σεμινάρια του Κολεγίου και χαρίζει στις φίλες της χαϊμαλιά με κρύσταλλα πολυελαίου που αγόρασε στη Χανδρεμπορική. Υπάρχει το δέντρο με σφουγγάρια Vileda και τα στεφανάκια από σύρμα για τις κατσαρόλες. Το μπουζουκοδέντρο ή αλλιώς δέντρο με τις πολαρόιντ, όποιος επισκεφτεί αυτό το σπίτι θα κρεμαστεί από τα κλαριά σε αμήχανη πόζα. Το κοσμικό δέντρο με τις χριστουγεννιάτικες κάρτες. Το ανάποδο δέντρο, μια ακριβή κρυάδα. Το φαγώσιμο δέντρο με τα κουλουράκια/γλειφιτζούρια/σοκολατάκια. Το οικολογικό δέντρο με τα κουτάκια μπίρας. Το δέντρο με τα cd για να μην το κουτσουλάνε τα περιστέρια. Το Regency δέντρο με τα τραπουλόχαρτα. Και πάνω από όλα, το δέντρο με τη μολότοφ στην κορφή (αισθητική punk shui).

 

Κουραμπιέδες ή μελομακάρονα;

Μελομακάρονα: 47%

Κουραμπιέδες: 12%

Και τα δύο εξίσου: 36%

Σημείωση: Οι γυναίκες έχουν προτίμηση στους κουραμπιέδες σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άνδρες.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότερες είναι παντρεμένες με έναν. Στην πραγματικότητα και οι άνδρες προτιμάνε τους κουραμπιέδες, αλλά δεν θέλουν να λερώσουν τη γραβάτα τους.

Τα χριστουγεννιάτικα γλυκά

Είναι σπιτικά, φτιαγμένα από κάποιον στην οικογένεια: 65%

Τα αγοράζουμε από έξω: 23%

Είναι σπιτικά, ευγενική προσφορά καλού συγγενή ή φίλου: 12%

Όπως υποψιαζόμασταν, το 65% των Ελλήνων επιβιώνει σήμερα χάρη στα πακέτα με δίπλες που καταφτάνουν από το χωριό. Οι γηγενείς Αθηναίοι είναι έτοιμοι να ανταλλάξουν ένα δυάρι στη Φωκίωνος με ένα καρέ σοκολάτας από το Αριστορικρατικόν.  

Οι Έλληνες λέμε τα κάλαντα...

Στο γυμνάσιο: 39%

Στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού: 34%

Στις πρώτες τάξεις του δημοτικού: 9%

Στο λύκειο: 9%

Δεν έχω πει ποτέ τα κάλαντα: 6%

Σχεδόν 8 στους 10 ερωτώμενους θα άφηναν το παιδί τους να πει τα κάλαντα στη γειτονιά τους σήμερα. Το ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο στην επαρχία.

Να μην παραβλέψουμε το ελπιδοφόρο 9% που δεν μπαίνουν καν στον κόπο να μάθουν τα λόγια μετά το «να μπω στο αρχοντικό σας», μόνο προσπαθούν να κοιτάξουν μέσα από το κιμονό σου ενόσω ο μικρός τους αδερφός κλέβει το χαλάκι της πόρτας σου.

Και ναι, 8 στους 10 ερωτώμενους είναι έτοιμοι να αποχωριστούν για πάντα το διάδοχο που αμέριμνος αποφάσισε να πει τα κάλαντα στο μεγάλο στάβλο του κάμπου, όπου έχουν βρει κατάλυμα 50 Πακιστανοί λαθρομετανάστες.

Κάλαντα Χριστουγέννων ή Πρωτοχρονιάς;

Χριστουγέννων: 65%

Πρωτοχρονιάς: 35%

Παιδιά, πάντως, καλύτερα να έρθετε τα Χριστούγεννα που δεν θα είναι ακόμη τόσο σπασμένα τα νεύρα μου, μπορεί να έχουν περισσέψει και λίγα κόκκινα κέρματα από το επίδομα ανεργίας, γιατί την Πρωτοχρονιά θα είμαι τυφλή από το hangover και όποιος μαντραχαλάς χτυπήσει το κουδούνι πριν τις έξι το απόγευμα για να απαγγείλει αμήχανα κάτι ακατανόητο γιατί του λείπουν άλλα 300 ευρώ για να κλείσει το βράδυ τραπέζι στο Villa, θα φιμωθεί από τον Αυτοματίξ στο μεγάλο δέντρο του χωριού.

Πότε κατάλαβα ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης

Στις πρώτες τάξεις του δημοτικού: 40%

Στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού: 26%

Ποτέ δεν πίστεψα ότι υπάρχει: 21%

Τι, δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης;: 7%

Στο γυμνάσιο: 6%

Μετά το γυμνάσιο: 1%

Εδώ μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις για το μέλλον της χώρας. Το 6% των Ελλήνων θα γίνουν πολιτικοί που θα κλείνουν ραντεβού για καφέ στο Σέλας στα Εξάρχεια στις 6 Δεκεμβρίου. Το 26% θα δουλέψουν σε κάποιο υπουργείο.  Το 21% θα αφήνουν πικρόχολα κυνικά σχόλια στο Facebook. Και το 1% θα γίνουν παρουσιαστές του κεντρικού δελτίου ειδήσεων σε μεγάλο κανάλι. Ή αυτό ή πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ.

Ο Άγιος Βασίλης μάς επισκέπτεται...

Παραμονή Πρωτοχρονιάς: 74%

Παραμονή Χριστουγέννων: 26%

Το δείγμα έχει ήδη δηλώσει ότι δεν πιστεύει στον Άγιο Βασίλη, αλλά πέφτει σύσσωμο στην ερώτηση παγίδα. Έτσι είναι οι δημοσκοπήσεις, πρώτα σε ρωτάνε αν θα ψηφίσεις, λες όχι, μετά σε ρωτάνε τι θα ψηφίσεις και σαν βλάκας απαντάς «Καμίνη». Οπότε, υποθετικά, αν, λέμε αν, υπήρχε  Άγιος Βασίλης θα ερχόταν στις 31 Δεκεμβρίου. Να μια χρήσιμη πληροφορία.

Δεν έχω γράψει γράμμα στον Άγιο Βασίλη: 53%

Έχω γράψει γράμμα στον Άγιο Βασίλη: 47%

Το καλύψαμε. Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει, αλλά εγώ του έγραψα γιατί είμαι αθεράπευτα ρομαντική και έχω όλη τη χρονιά μια σειρά φωτάκια να κρέμονται από την κουρτίνα του σαλονιού και στο μπάνιο έχω πολλά αστεία γκάτζετ με τη Μίνι και έχω και μια τσαγιέρα-αγελάδα που κάνει «μουυυυ» όταν βράσει το νερό και λέω ότι δεν θέλω να παντρευτώ, αλλά θέλω, ο Τάκης δεν θέλει, ούτε την κωλοδουλειά μου αντέχω, έχω άπειρες φαντασιώσεις ότι πνίγω το αφεντικό μου με το καλώδιο του τηλεφώνου-μπανάνα, αλλά τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη μου γιορτή όλης της χρονιάς, περιμένω πώς και πώς τις Άγιες μέρες να δω με την ησυχία μου τον πέμπτο κύκλο του Dexter χωρίς να σηκώνω το τηλέφωνο.

Δεν έχω ντυθεί Άγιος Βασίλης: 82%

Έχω ντυθεί Άγιος Βασίλης: 18%

Έχω ντυθεί Άγιος Βασίλης, πέρασα φανταστικά, ήταν βέβαια η μεγάλη παρτούζα του ’96 στο Χίλτον και όσο να πεις το κάψαμε, αγχώθηκα όμως κάποια στιγμή γιατί έχασα το καπέλο μου και την επομένη είχα να πάω να δώσω τα δώρα στα ανίψια μου, τελικά το βρήκα να επιπλέει στην πισίνα δίπλα σε κάτι καναπεδάκια με αγγούρι και μαγιονέζα που είχε φέρει μια υπάλληλος της ΚΓ εφορίας Αθηνών (την ξανάδα προχτές στο Νιρβάνα και ανταλλάξαμε email, υποσχέθηκε ότι θα κοιτάξει τι έγινε με το εκκαθαριστικό μου), για την κοιλιά ούτε λόγος, μάχη έγινε ποιος θα την πρωτοβάλει, όλοι τον Πάγκαλο είχανε φαντασίωση να γαμήσουν εκείνη τη μέρα, αλλά ήταν και τα Ίμια επίκαιρα, οπότε έδειξα κατανόηση.

Αυτά τα Χριστούγεννα είναι ευκαιρία...

Να περάσουμε ήσυχα στο σπίτι: 54%

Να βρούμε δώρα σε τιμή ευκαιρίας: 50%

Να φτιάξουμε μόνοι μας τα δώρα: 15%

Να κάνουμε χριστουγεννιάτικο ταξίδι σε τιμή ευκαιρίας: 12%

Να ξεσαλώσουμε σαν να μην τρέχει τίποτα: 11%

Να πούμε ξανά τα κάλαντα, για να μαζέψουμε τον 14ο μισθό: 8%

Να πούμε στους φίλους μας ότι τους αγαπάμε με ένα πράσινο φύλλο: 7%

Εδώ οι απαντήσεις είναι μια τομή στην κοινωνία. Βλέπουμε ότι το 54% των Ελλήνων δεν έχει φίλους, το 50% είναι shopaholics, το 15% καταπιεσμένοι καλλιτέχνες, το 12% είναι υπεραισιόδοξοι, το 11% των Ελλήνων είναι αλλού ξημερωμένο, το 8% θα πάει το βράδυ Villa, και το 7% έρχονται σπίτι σου επίσκεψη χωρίς ένα Asti Martini.

Εν κατακλείδι και με αγωνιστικούς χαιρετισμούς στον Κώστα Γιαννακίδη: Stick your Christmas up your ass, Ho Ho Fucking Ho.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ