Αθλητισμος

Κιλιάν Μπαπέ, ο GOAT του μέλλοντός μας

Στα 19 του, ο Γάλλος θεωρείται ό,τι καλύτερο έχει δει πλανήτης σε αυτή την ηλικία

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gettyimages-995505616.jpg
© Laurence Griffiths/Getty Images/Ideal Image

Σήμερα το βράδυ θα μάθουμε τον MVP του Μουντιάλ. Θα είναι είτε ο Κιλιάν Μπαπέ είτε ο Λούκα Μόντριτς, καθώς αυτοί οι δύο είναι –κατά γενική ομολογία- οι κορυφαίοι παίκτες που είδαμε τον τελευταίο μήνα στη Ρωσία.

Στην απόφαση της τεχνικής επιτροπής της FIFA δεν θα παίξει ρόλο το αποτέλεσμα του τελικού και θεωρείται πιθανό πως ο Κροάτης θα είναι αυτός που θα πάρει το βραβείο, καθώς στα 32 του δεν θα έχει άλλη ευκαιρία.

Αντίθετα, ο 19χρονος Μπαπέ έχει τουλάχιστον 15 χρόνια μπροστά του για να κατακτήσει τα πάντα. Κι αν δεν πάει κάτι υπερβολικά στραβά, θα τα κατακτήσει.

Διότι η ανθρωπότητα δεν έχει δει άλλον παίκτη σε αυτή την ηλικία να παίζει τόσο καλά στο υψηλότερο επίπεδο. Ούτε τον Μαραντόνα, ούτε τον Ζιντάν, ούτε τον Μέσι, ούτε τον Κριστιάνο, ούτε τον Βραζιλιάνο τον Ρονάλντο. Κι αν κάποιος σηκώσει το χέρι του και πει τον Πελέ, τότε να θυμίσουμε πως 60 χρόνια πίσω το ποδόσφαιρο ήταν εντελώς διαφορετικό.

Πάντως, μέχρι στιγμής σε έξι ματς έχουμε δει πολλά θαυμαστά από τον νεαρό επιθετικό. Να σκοράρει τρεις φορές και να περνάει τους αντιπάλους σαν σταματημένους, όπως στην απίθανη κούρσα που κέρδισε το πέναλτι κόντρα στην Αργεντινή.

Onlarissa

Αυτή οι… άτιμοι οι ξένοι, ξέρουν πώς να εξελίξουν ένα ταλέντο τους. Δεν το αφήνουν να… ψηθεί ως τα 22, ούτε τον δίνουν δανεικό, όπως θα γινόταν στην Ελλάδα. Εκεί τον βάζουν να παίζει.

Δεκαοκτώ μέρες πριν κλείσει τα 17 έκανε ντεμπούτο με τη Μονακό και πριν ενηλικιωθεί ήταν ήδη βασικός. Τότε τον μάθαμε και οι περισσότεροι, όχι τόσο για τη φανταστική του σεζόν στη Λιγκ 1, όπου με 15 γκολ βοήθησε τα μέγιστα στην κατάκτηση του τίτλου, αλλά κυρίως για τις εμφανίσεις του στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Οι Μονεγάσκοι έφτασαν ως τους «4», αποκλείοντας στην πορεία και τη Μάντσεστερ Σίτι με τον Μπαπέ να κάνει απίθανα πράγματα.

Στις 31/8/2017 ανακοινώθηκε η μετακίνησή του στην Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία υποτίθεται πως τον πήρε δανεικό, με option αγοράς για φέτος στα 180 εκατ. ευρώ. Εδώ βρίσκεται και το κλειδί του μέλλοντος για τον Μπαπέ. Οι Παριζιάνοι σκορπάνε παντού χρήματα, δίχως να εμφανίζουν ανάλογα έσοδα. Λόγω των κανόνων του Financial Fair Play της UEFA θα κινδυνεύσουν άμεσα με αποκλεισμό από την Ευρώπη, αν δεν φτάσουν σε ισοσκέλιση.

Και για να συμβεί αυτό, θα πρέπει φέτος το καλοκαίρι, η Παρί να αποχωριστεί είτε τον Νεϊμάρ είτε τον Μπαπέ. Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει ενδιαφερθεί και για τους δύο, αλλά για κάποιον παράξενο λόγο δείχνει να προτιμά τον Βραζιλιάνο, του οποίου οι μετοχές έχουν πέσει μετά τα… καραγκιοζιλίκια στο Μουντιάλ.

Έχουμε καιρό να δούμε τι θα συμβεί, αλλά δεν αποκλείεται οι πρωταθλητές Ευρώπης να στραφούν στο μελλοντικό «κύριο Χρυσή Μπάλα».

Το 2009, η Ρεάλ ήθελε να πάρει τον Μπαπέ και να τον μεγαλώσει στις δικές της ακαδημίες, όμως αυτός επιθυμούσε να μείνει με τους φίλους του στο Μονακό. Πέρυσι, και με τον Ζιντάν προπονητή, έφτασε μια ανάσα από τους Ισπανούς, αλλά προτίμησε την Παρί διότι ήταν η ομάδα που υποστήριζε από μικρός.

Αν φέτος ή του χρόνου προκύψει νέα πρόταση από τη Ρεάλ, τότε θα πάει επιτέλους, αφού τη «βασίλισσα» δεν την αρνείσαι και μάλιστα τρεις φορές…

Ανεξάρτητα με το τι θα επιλέξει, σήμερα στις 6 το απόγευμα έχει να δώσει έναν τελικό Μουντιάλ. Και μένει να δούμε αν θα συνεχίσει να παίζει όπως στα προηγούμενα ματς. Γρήγορα (37 χλμ. το σπριντ του), αποδοτικά και πολλές φορές με εμπνεύσεις που φανερώνουν άγνοια κινδύνου και έλλειψη άγχους. Όπως ακριβώς ένα παιδί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ