- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Μας λείπει σχέδιο
Ξεκινώντας με την παραδοχή, που θεωρώ ότι είναι κοινή, ότι δεν πηγαίνουμε καλά ως χώρα, θα πρέπει να εντοπίσουμε τα βασικά ζητήματα που έχουμε πρόβλημα και να τα διορθώσουμε. Προφανώς αυτό που περιγράφω είναι πολυσύνθετο, αν προσπαθήσουμε να λύσουμε όλα τα ζητήματα, αλλά θα προσπαθήσω απλοποιώντας πάρα πολύ το σκεπτικό μου, να θέσω τα βασικά προβλήματα και να προτείνω μία μεθοδολογία για τη λύση τους.
Δύο είναι τα κύρια θέματα προς επίλυση στην εποχή μας.
Πρώτον ότι δεν υπάρχει ένα βασικό σχέδιο της κυβέρνησης, ένα δικό της πρόγραμμα, μέσα στα όρια που μας βάζουν οι δανειστές, το οποίο θα εφαρμόσει. Ή δεν έχει κανένα σχέδιο και ψηφίζει ότι της δίνουν έτοιμο οι ξένοι, ή έχει ένα σχέδιο που όμως ξέρει ότι θα βάλουν βέτο οι δανειστές, το εμφανίζει για εσωτερική κατανάλωση, κάνει χρονοβόρες, «και καλά», διαπραγματεύσεις, δεν πετυχαίνει τίποτα ή σχεδόν τίποτα και παρουσιάζει ως κακούς τους ξένους.
Δεύτερον, όταν υπάρχει μία μεταρρύθμιση η οποία έχει ψηφιστεί και θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα για να προχωρήσουν κάποιες επενδύσεις, είτε ιδιωτικές είτε δημόσιες μέσω του νέου ΕΣΠΑ, υπάρχουν δύο ζητήματα. Ή αυτός που έχει επιλεγεί να την εφαρμόσει έχει ιδεοληψίες και δεν την προχωράει εφευρίσκοντας δυσκολίες, ή είναι ανίκανος να την προχωρήσει.
Συμπερασματικά θα έλεγα ότι δεν προχωράμε ούτε ένα βήμα μπροστά σαν χώρα γιατί δεν έχουμε ένα πραγματικά δικό μας σχέδιο, στο πλαίσιο των διεθνών μας δεσμεύσεων, και δεν υπάρχει το κατάλληλο και ικανό πολιτικό προσωπικό, που απαλλαγμένο από ιδεοληψίες μπορεί να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Για να πάει η πατρίδα μπροστά θα πρέπει η όποια κυβέρνηση να έχει πολύ συγκεκριμένο, ρεαλιστικό σχέδιο με αυστηρό χρονοδιάγραμμα και επίσης, πιο σημαντικό και πιο δύσκολο, να έχει βρει τους ικανότερους ανθρώπους, που έχουν αποδεδειγμένα τα προσόντα να το εφαρμόσουν. Αλλιώς, ακόμη και αν κάποια κυβέρνηση έχει το καλύτερο πρόγραμμα, απλά θα μείνει με την ιδέα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς είναι δυνατόν να προκύψει από αυτήν την πολιτική Βαβέλ βιώσιμη εναλλακτική κυβερνητική λύση;
Εκτός Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης
Στα 3,026 δισ. ευρώ οι οφειλές τον Νοέμβριο, με μικρή μηνιαία μείωση αλλά ετήσια αύξηση
Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με το ιατρικό προσωπικό, καθώς και με ασθενείς για τις μεταρρυθμίσεις του ΕΣΥ
Σε κλίμα ενότητας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση εις μνήμην του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστασίου
«Τα Κέντρα Καινοτομίας που δημιουργούμε στη χώρα είναι σημείο αναφοράς για την εκπαίδευση», δήλωσε η Υπουργός
«Θα εφαρμοστεί ο νόμος όπως προβλέπεται», ξεκαθάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Πλεόνασμα και αυξημένα έσοδα καταγράφει ο κρατικός προϋπολογισμός, σύμφωνα με τα ταμειακά στοιχεία της ΤτΕ
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ θέτει όρια στον διάλογο με τους αγρότες και σχολιάζει ΟΠΕΚΕΠΕ, δημοσκοπήσεις και ελληνοτουρκικά
Σφοδρή επίθεση της ευρωομάδας της ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση του στα μέτρα προστασίας αγροτών
Ένταση on air για τις δηλώσεις με τα ναρκωτικά - Η ανάρτησή του λίγη ώρα μετά
«Δεν είναι πια ούτε στις λίστες των ανενεργών μελών της ΝΔ»
Τι επιλογές έχει όποιος ψηφίζει εκσυγχρονισμό και προσαρμογή στην πραγματικότητα;
«Δεν θα συζητήσουμε ποτέ θέματα κυριαρχίας της χώρας. Είναι αδιαπραγμάτευτα»
Η ιστορική ναυμαχία, ο Καποδίστριας και η φρεγάτα «Κίμων»
Η ATHENS VOICE διαλέγει κάθε μέρα τις αναρτήσεις που συζητήθηκαν περισσότερο στα social media
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού για την προμήθεια των φρεγατών Belharra
«Η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία, το ανάποδο συμβαίνει», ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας
Κατά τη διάρκεια του γεύματος συζητήθηκε η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας
Με αφορμή την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.