ΔΕΙΤΕ ΤΟ SITE

Γιούνκερ: «Χωρίς Ευρωπαίο υπερ-υπουργό Οικονομικών δεν υπάρχει μέλλον για το ευρώ»

«Τα εθνικά βέτο δεν έχουν χώρο στην Ευρώπη της νέας εποχής, οι Βρετανοί θα μετανιώσουν που φεύγουν», τα σχόλια του επικεφαλής της Κομισιόν
10
Γιούνκερ: «Χωρίς Ευρωπαίο υπερ-υπουργό Οικονομικών δεν υπάρχει μέλλον για το ευρώ»
Γιούνκερ: «Χωρίς Ευρωπαίο υπερ-υπουργό Οικονομικών δεν υπάρχει μέλλον για το ευρώ»
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:
EPA
10
  • Shares

«Οι Βρετανοί θα μετανιώσουν για την επιλογή τους να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια ομιλίας του για την κατάσταση στην Ευρώπη ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το πρωί της Τετάρτης, ο επικεφαλής της Κομισιόν εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση του βρετανικού λαού, διαβεβαιώνοντας πως «το Brexit δεν είναι το μέλλον της Ευρώπης».

«Η Ευρώπη θα συνεχίσει τον δρόμο της» ανέφερε, προτείνοντας τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής, μία ημέρα μετά το Brexit, στις 30 Μαρτίου του 2019, στην πόλη Σίμπιου (Ρουμανία) για να χαρτογραφηθεί το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απαραίτητος ο υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει σταδιακά να γίνει το «ευρωπαϊκό ΔΝΤ». Προς αυτήν την κατεύθυνση, η Κομισιόν θα καταθέσει τις προτάσεις της τον Δεκέμβριο, εξήγησε ο Γιούνκερ.

Όπως είπε, η Ευρωζώνη χρειάζεται τον δικό της υπουργό Οικονομικών, ο οποίος να μπορεί να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία της Ε.Ε.. Αυτός, σύμφωνα με τον Γιούνκερ, θα πρέπει να έχει θέση αντιπροέδρου στην Κομισιόν και προέδρου στο Eurogroup.

Η Ευρωζώνη δεν χρειάζεται δικό της Κοινοβούλιο ούτε ξεχωριστό προϋπολογισμό, συμπλήρωσε.

Μπλόκο στα εθνικά βέτο

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν έμεινε στον Ευρωπαίο ΥΠΟΙΚ και κάλεσε τα κράτη - μέλη να βάλουν το ευρωπαϊκό πάνω από το εθνικό συμφέρον.

«Η Ένωση πρέπει να αγκαλιάσει το όραμα του Εμανουέλ Μακρόν για την Ευρώπη και την ιδέα για την ευρεία δημόσια διαβούλευση για το μέλλον» σημείωσε.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι σε θέση να υπερβεί τα βέτο των χωρών-μελών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Στο μέλλον η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να συνδυάσει τους ρόλους του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» είπε ο επικεφαλής της Κομισιόν, ενώ απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία.

Αναφορικά με την Τουρκία και την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της τόνισε ότι με τις ενέργειές της η Άγκυρα απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ AV

VIRAL
25.09.2017 - 07:00
Όσα μας έφτιαξαν τη διάθεση στο ίντερνετ
25.09.2017 - 07:00
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20.09.2017 - 16:24
Είναι σχεδόν αξιοθαύμαστο το πώς μπορεί κάποιος να δηλώσει την αδιαφορία του για οποιοδήποτε άλλο έμβιο ον
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
24.09.2017 - 12:32
Ο νέος γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκου Παρατηρητηρίου για τα ναρκωτικά μιλά στην A.V.
MEDIA
19.09.2017 - 13:14
Όλα τα ξεκαρδιστικά ενσταντανέ των δημοσιογράφων που κρύβουν τα παρασκήνια