Ελλαδα

Έφυγαν οι πρόσφυγες από την πλατεία Συντάγματος - Σταμάτησαν την απεργία πείνας

«Ο αγώνας για την επανένωση των οικογενειών μας συνεχίζεται», το μήνυμά τους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
πρόσφυγες, απεργία πείνας, πλατεία Συντάγματος
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τη λήξη της απεργίας πείνας αποφάσισαν οι 14 πρόσφυγες (7 άνδρες και 7 γυναίκες) που είχαν κατασκηνώσει εδώ και δύο εβδομάδες στην πλατεία Συντάγματος.

Όπως τόνισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, «ο λόγος που σταματούμε είναι για τα παιδιά μας».

«Φεύγουμε για να είμαστε κοντά τους, για να μην υποστούν τις άσχημες καιρικές συνθήκες του χειμώνα» ανέφερε ο Φοάζ από τη Συρία και πρόσθεσε: «Κάναμε την απεργία πείνας γιατί δώσαμε έναν αγώνα. Σταματάμε την απεργία, αλλά συνεχίζουμε τον αγώνα. Ο αγώνας αυτός ήταν για να ακουστεί η φωνή μας τόσο στην ελληνική όσο και τη γερμανική πλευρά. Με την απεργία πείνας η φωνή μας έφθασε στην κυβέρνηση της Ελλάδας και της Γερμανίας. Θέσαμε το ζήτημα των επανενώσεων: Οι οικογένειες μας πρέπει να είναι μαζί».

refugees-sintagma-222.jpg

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του ανέφερε ακόμη: «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον ελληνικό λαό και τους δημοσιογράφους που έγραψαν για την απεργία πείνας. Μας έχουν υποσχεθεί πολλά όλο αυτόν τον καιρό που περιμένουμε. Εμείς απλώς ζητάμε και διεκδικούμε τα ανθρώπινα δικαιώματά μας. Δεν είναι καν δύσκολο οι οικογένειες να βρεθούν πάλι μαζί».

«Ευχαριστούμε για τη στήριξη»

Η Φιντάν και η Τζαμίλα ήταν δύο από τις 7 γυναίκες απεργούς πείνας και με τη σειρά τους ευχαρίστησαν όσους και όσες τους στήριξαν αυτό το χρονικό διάστημα, καθώς «αντλούν δύναμη από την παρουσία τους».

«Όλη αυτήν την περίοδο έχουμε ακούσει πολλές υποσχέσεις. Όλες αυτές οι υποσχέσεις δεν έχουν υλοποιηθεί» επεσήμαναν χαρακτηριστικά.

Κανονισμός στα χαρτιά

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Άμιρ, Σύρος πρόσφυγας, τονίζοντας:

«Όλο αυτόν τον καιρό δίνουμε έναν αγώνα. Ο αγώνας αυτός είναι μεγάλος. Μπορεί στα μάτια πολλών αυτός ο αγώνας να φαίνεται μικρός, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγάλος. Ο αγώνας αυτός περιέχει τα όνειρα των παιδιών μας, των γονιών, των μητέρων και των πατεράδων. Εδώ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παντού, μιλούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα ενώ στην πράξη τα καταπατούν».

refugees-sintagma23423423.jpg

Ο Αμίρ αναφέρθηκε και στον κανονισμό του Δουβλίνου, όπου, όπως υπογράμμισε, «γράφεται ότι οι οικογενειακές επανενώσεις πρέπει να γίνονται μέσα σε 6 μήνες. Απ' ό,τι φαίνεται δεν είναι κανονισμός. Είναι κάτι που υπάρχει και δεν υλοποιείται».

«Βρισκόμαστε 14 ημέρες στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από το Κοινοβούλιο. Δεν ζητάμε κάτι δύσκολο από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας. Ζητάμε οι οικογένειες να ξαναενωθούν, να γίνουν πλήρεις» υποστήριξε.

«Βαρεθήκαμε να περιμένουμε»

Τέλος, συμπλήρωσε ότι πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τη γερμανική πρεσβεία, κατά τη διάρκεια των οποίων τούς είπαν ότι θα μεταφέρουν τα αιτήματά τους στο Βερολίνο.

«Μας είπαν να περιμένουμε. Η αναμονή ήταν αρκετή και αυτός ήταν ο λόγος που ξεκινήσαμε την απεργία πείνας. Δεν αντέχουμε να περιμένουμε άλλο». 

Τα αιτήματά τους

Οι 14 πρόσφυγες διεκδικούν την επανένωση των οικογενειών τους (μέλη των οποίων βρίσκονται στη Γερμανία), την κάλυψη των εξόδων για τις πτήσεις, αλλά και διαφάνεια στη σειρά προτεραιότητας.

Ακόμη, θέλουν «μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, χωρίς κλειστά σύνορα, κέντρα κράτησης και hot spots, καθώς και την κατάργηση της ελληνοτουρκικής συμφωνίας για τη συγκράτηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ