Ελλαδα

Βανδάλισαν το «Φανάρι του Διογένη» στην Πλάκα (εικόνα)

Δεν την γλίτωσε ούτε το Μνημείο του Λυσικράτη. Ποιο θα είναι το επόμενο «θύμα»;

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
131495-298556.jpg

Άγνωστοι έγραψαν με πράσινο σπρέι: «Τα ελληνικά σας μνημεία είναι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των μεταναστών», σ' ένα από τα ελάχιστα και καλύτερα διατηρημένο χορηγικό μνημείο της αρχαιότητας (334 π.Χ.), το οποίο έχει καθιερωθεί ως έμβλημα της Πλάκας και στολίζει την ομώνυμη πλατεία. 

Το Μνημείο του Λυσικράτη βρίσκεται στο κάτω άκρο του ανατολικού κλίτους της Ακρόπολης, στη σημερινή πλατεία του Λυσικράτη και κατά τους αρχαίους επί της οδού των Τριπόδων.

Αντιπροσωπεύει ένα μνημείο πάνω στο οποίο ο χορηγός-νικητής των θεατρικών αγώνων έστηνε το βραβείο του, τον χάλκινο τρίποδα. Το συγκεκριμένο μνημονεύει τη νίκη του Λυσικράτη με επιγραφή που υπάρχει πάνω στο επιστύλιο.

Βρέθηκε στο χώρο όπου ήταν η Μονή των Καπουτσίνων και αποτελούσε λειτουργικό και διακοσμητικό μέρος του μοναστηριού.

Άντεξε στους αιώνες, στην έλευση βαρβάρων και κατακτητών, πολιορκιών, πυρκαγιών και καταστροφών, γλίτωσε από τα χέρια του Έλγιν χάρη στον Καπουτσίνο ηγούμενο της μονής καθώς και από επιθυμία περιηγητή ο οποίος προσπάθησε το 1829 να το πάρει, αλλά απέτυχε λόγω ίσως του βάρους του.

Δεν κατάφερε όμως να γλιτώσει από την καταστροφική μανία των «φιλότεχνων» νεοελλήνων οι οποίοι βρίσκουν αυτό τον τρόπο για να εκφράσουν το θυμό τους για την... άτιμη την κοινωνία και τα προβλήματά της.

Η οδός Τριπόδων, η οποία οφείλει το όνομά της στους χορηγικούς τρίποδες που ήταν αριστερά και δεξιά του δρόμου, ένωνε την αρχαία αγορά με το Διονυσιακό Θέατρο και δυστυχώς βρίσκεται πολύ κοντά στην Ακρόπολη.

Αν δεν γίνει κάτι πιο δραστικό και αποτελεσματικό από το να μεταφερθούν και να κρυφτούν τα αγάλματα και τα μνημεία από την πόλη των Αθηνών όπως προτάθηκε, πολύ φοβάμαι ότι η Ακρόπολη θα είναι λίαν συντόμως το επόμενο «θύμα» καλλιτεχνικής έκφρασης διαταραγμένων πολιτών.

image

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.