Cosmic Telegram

Stardust Notes 08.08.14

Πανσέληνος στις 18ο02´ του Υδροχόου (10 Αυγούστου, 21: 10)

50502-112024.jpg
Γιώργος Πανόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
74352-150101.jpg

Από τη μία πλευρά ο Ήλιος στον Λέοντα τονίζει την ανάγκη να εκφράσουμε την ατομικότητα και τη δημιουργικότητά μας και από την άλλη η Σελήνη στον Υδροχόο τονίζει ότι μόνο με τη συνεργασία μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αυτό είναι και το δίλημμα που εκφράζει η Πανσέληνος του Υδροχόου.

Ο Λέων είναι κυριαρχία, ο Υδροχόος αλληλεγγύη. Ο Λέοντας είναι ο σταρ. Ο Υδροχόος είναι το μέλος του συνεργείου. Η Πανσέληνος ρωτάει: Ποιες είναι οι ελπίδες, οι προσδοκίες και τα όνειρά σου; Με ποιον/ποια/ποιους μοιράζεσαι ή θέλεις να μοιραστείς το ταξίδι σου στον κόσμο; Τι θέλεις να αλλάξεις; Τι σε εμποδίζει να ενωθείς με τους άλλους;

Η Πανσέληνος ενισχύει τη δυναμική της από τη στενή όψη τετραγώνου που κάνουν Ήλιος και Σελήνη με τον Κρόνο στον Σκορπιό (δημιουργώντας ένα ταφ-τετράγωνο): ο Κρόνος, παραδοσιακός κυβερνήτης του Υδροχόου, συμβολίζει τον Χρόνο, τον Χώρο και όλες τις Μορφές με τις οποίες εκδηλώνεται η ύλη. Ο Κρόνος μορφοποιεί, αποκρυσταλλώνει, ορίζει, πειθαρχεί και σταθεροποιεί. Ο Κρόνος στον Σκορπιό φοβάται την απόρριψη, διστάζει να αφήσει τον έλεγχο και να μοιραστεί. Σε προσωπικό επίπεδο ερχόμαστε αντιμέτωποι με κρίσεις, με στιγμές έντασης και αισθανόμαστε αδύναμοι, αβοήθητοι. Ερχόμαστε σε επαφή με πόνο, απώλεια, απόρριψη και θλίψη, όπως και με θυμό που είναι η άμυνα που έχει σχεδιαστεί για να μας αποτρέψει να αισθανθούμε όλα αυτά τα έντονα επώδυνα αισθήματα σε βάθος.

Ο Κρόνος σε αμοιβαία υποδοχή με τον Πλούτωνα (ο Κρόνος που κυβερνάει τον Αιγόκερω βρίσκεται στον Σκορπιό και ο Πλούτωνας που κυβερνάει τον Σκορπιό βρίσκεται στον Αιγόκερω) και σε θετική όψη εξαγώνου μεταξύ τους ενισχύει θετικά την ενέργεια του Κρόνου στον Σκορπιό ώστε τα κρόνια μαθήματα να είναι πιο βατά - οι αλλαγές είναι απαραίτητες και πρέπει να γίνουν. Η εξέλιξή μας έγκειται στο να αφήσουμε πίσω κάποια κομμάτια τους παρελθόντος ώστε να συνεχίσουμε μπροστά.

Οι πιο αρνητικές εκφράσεις του Σκορπιού, η χειραγώγηση των άλλων, η ζήλια ή ο έλεγχος, δεν λειτουργούν πια με τον Κρόνο στον Σκορπιό. Αποκαλύπτονται όταν συμβαίνουν, απορρίπτονται ως επιλογές, δημιουργούν ανυπέρβλητα προβλήματα και καταστροφή όταν επιμένουμε να τις υιοθετούμε ή να τις επιβάλλουμε. Το αντίτιμο για τέτοιες συμπεριφορές είναι τεράστιο. Εάν η ζήλια, ο φόβος της απώλειας ή οι υποψίες προδοσίας μάς δημιουργούν εμμονές, την τάση να επεμβαίνουμε στη ζωή των άλλων, να τους παρακολουθούμε, να τους εγκλωβίζουμε σε σχέδια του μυαλού μας ή να τους ελέγχουμε, τότε οι σχέσεις μετατρέπονται σε πεδίο μάχης, εξουσίας και τελικά ήττας - γίνεται απολύτως ξεκάθαρο ότι όλη αυτή τη ενέργεια σπαταλήθηκε ματαίως «για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη», οι στιγμές χαράς χάθηκαν, η σπατάλη του χρόνου και της ψυχικής ισορροπίας ήταν τεράστια.

Ο Κρόνος μάς υπενθυμίζει ότι είμαστε το αφεντικό, αυτοί που επιλέγουν, οι δημιουργοί της πραγματικότητάς μας και ότι έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε οτιδήποτε δεν είναι λειτουργικό ή επιθυμητό - και σε αυτά συγκαταλέγονται και οι νευρώσεις, οι φόβοι, οι άμυνές μας. Ο μυθικός Θεριστής φωτίζει σε αυτή τη περίοδο ό,τι χρειάζεται να ενισχυθεί, να ανανεωθεί ή να εγκαταλειφθεί.

Ο Ουρανός, στον Κριό πάντα, κάνει εξάγωνο με την Πανσέληνο -Ήλιο και Σελήνη- και τριγωνίζει τον Ερμή στον Λέοντα: ωθούμαστε να διαφοροποιήσουμε τις αντιλήψεις που έχουμε για τη ζωή και τις σχέσεις μας υιοθετώντας νέες προσεγγίσεις όπου υπάρχουν κλειστές πόρτες ή όπου η στάση μας μέχρι τώρα οδηγεί σε αδιέξοδα. Το σύνθημα του Ουρανού και σ’ αυτή την Πανσέληνο είναι: Σκέψου διαφορετικά.

Ο Άρης στον Σκορπιό κατά τη διάρκεια της Πανσελήνου σε τετράγωνο με τον Δία στον Λέοντα δυναμιτίζει το ρεαλισμό του Κρόνου. Εξάπτει τα πνεύματα, τονίζει την ισχυρογνωμοσύνη, κάνει τα πιστεύω και τις ιδέες αιτίες σύγκρουσης αφού κανείς δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω στις απόψεις του, δημιουργεί φανατισμό και ατυχήματα. Όμως το τετράγωνο είναι μια όψη που δημιουργεί αποφασιστικότητα έστω και μέσα από πίεση. Νέοι ορίζοντες ή προσδοκίες δημιουργούνται. Ο Δίας στον Λέοντα μάς θέλει όσο γίνεται πιο ζωντανούς, με αυτοπεποίθηση - αν δεν κυνηγάς ουράνια τόξα η ζωή είναι φτωχή, εάν δεν είσαι ο εαυτός σου δεν είσαι κανείς.

Γύρω από την Πανσέληνο επικεντρώσου στα όνειρά σου - σε αυτά που βλέπεις το βράδυ, σε αυτά που σκέφτεσαι τα πρωινά. Φαντάσου τον κόσμο που θέλεις να ζεις. Νιώσε τον στην καρδιά σου. Μοιράσου τον, ζήσε τον, γίνε μέρος του. Θυμήσου: Το μεγαλύτερο επίτευγμά σου στην αρχή δεν ήταν παρά ένα όνειρο που είχες για μεγάλο διάστημα. O James Allen, ο Βρετανός φιλόσοφος που έγινε γνωστός για τα εμπνευσμένα βιβλία του και θεωρείται πρωτοπόρος των βιβλίων αυτοβοήθειας, λέει: «Το βελανίδι κοιμάται στο βελανίδι, το πουλί περιμένει στο αυγό και στο υψηλότερο όραμα της ψυχής ένας άγγελος ξυπνάει. Τα όνειρα είναι το φυτώριο της πραγματικότητας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ