Κοσμος

Χάος στην Λιβύη: Διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο στο Τομπρούκ

Χωρίς διέξοδο παραμένει η χώρα εδώ και πολλούς μήνες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λιβύη –
Λιβύη - Εμφύλιος © ΕPA Pool

Λιβύη: Διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο στο Τομπρούκ - Πολιτική κρίση.

Διαδηλωτές εισέβαλαν απόψε στην έδρα του κοινοβουλίου της Λιβύης στο Τομπρούκ, διαμαρτυρόμενοι για την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης και το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι δυνάμεις ασφαλείας που προστάτευαν το κοινοβούλιο αποχώρησαν. Οι συγκεντρωμένοι έβαλαν επίσης φωτιά μπροστά από το κτίριο.

Πολλά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν ότι οι διαδηλωτές μπήκαν μέσα και λεηλάτησαν το κτίριο. Στα πλάνα διακρίνεται πυκνός μαύρος καπνός να υψώνεται γύρω από το κτίριο, αφού οι νεαροί, στην πλειονότητά τους, συγκεντρωμένοι, έβαλαν φωτιά σε λάστιχα.

 

Νωρίτερα σήμερα οργανώθηκαν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις της Λιβύης, κυρίως με αφορμή τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση εν μέσω του καλοκαιριού. Στην Πλατεία Μαρτύρων της Τρίπολης, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας συνθήματα εναντίον και των δύο αντιπάλων κυβερνήσεων που διεκδικούν την εξουσία στη Λιβύη. Αυτή ήταν μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια.

«Βαρεθήκαμε, βαρεθήκαμε! Το έθνος θέλει να ρίξει κυβερνήσεις! Θέλουμε ρεύμα!» φώναζαν οι διαδηλωτές στην Τρίπολη, ζητώντας εκλογές.

Αρκετές δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης σε άλλες πόλεις, όπως στη Βεγγάζη. Στην Αλ Κούμπα, στην ανατολική Λιβύη, οι κάτοικοι ζητούσαν να παραιτηθούν όλες οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί φορείς που δεν κατάφεραν να ανεβάσουν το βιοτικό επίπεδο του λαού.

Ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας στη Λιβύη έχει υπονομευθεί από τον πόλεμο και το πολιτικό χάος καθώς σταμάτησαν οι επενδύσεις και οι εργασίες συντήρησης ενώ καταστράφηκαν και πολλές υποδομές. Το τελευταίο διάστημα, ομάδες που πρόσκεινται στην κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης απέκλεισαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα να μειωθεί η παροχή καυσίμου στα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και να επιδεινωθούν οι διακοπές ρεύματος.

Ο τρίτος και τελευταίος γύρος των συνομιλιών που είχαν ξεκινήσει πίσω στις 12 Ιουνίου με στόχο να συμφωνηθεί το συνταγματικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες εκλογές, ολοκληρώθηκε, χωρίς όμως οι δύο πλευρές να έχουν καταφέρει να βρουν κοινό έδαφος.

Από τη μια πλευρά βρίσκεται το Κοινοβούλιο που έχει την έδρα του στα ανατολικά, και από την άλλη το Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους που έχει την έδρα του στην Τρίπολη.

Τα δύο – ανταγωνιστικά μεταξύ τους – σώματα δεν έχουν καταφέρει συμφωνήσουν στο θέμα της νέας κυβέρνησης που θα αντικαταστήσει την κυβέρνηση του μεταβατικού πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Οι εκλογές, που υποτίθεται πως θα πραγματοποιούνταν τον περασμένο Δεκέμβριο, αναβλήθηκαν και η νομιμοποίηση του Ντμπεϊμπά πλέον αμφισβητείται από τους αντιπάλους του.

Η πολιτική κρίση θα κλιμακωνόταν τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν τον Κοινοβούλιο επιχείρησε να κάνει πρωθυπουργό τον Φάτι Μπασάγκα προκαλώντας την αντίδραση του Ντμπεϊμπά που αρνήθηκε να παραδώσει την εξουσία.  

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ