Κοσμος

G7: Χάσμα για το εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό - Η κοινή γραμμή για την Κίνα

Επιφυλακτική η ΕΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς οικοδεσπότης της Συνόδου των G7 στη Βαυαρία
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς οικοδεσπότης της Συνόδου των G7 στη Βαυαρία © EPA/CLEMENS BILAN

Στη Σύνοδο των G7 στη Γερμανία ανακοινώθηκε συμφωνία για επενδύσεις 600 δισ. δολαρίων. Οι διαφωνίες για το εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό.

Επενδύσεις 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων θέλουν να ενεργοποιήσουν έως το 2027 οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7), προσφέροντας εναλλακτικές αντί του Νέου Δρόμου του Μεταξιού της Κίνας. Αυτά δήλωσαν μεταξύ άλλων ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μετά την ολοκλήρωση των πρώτων συναντήσεων της συνόδου κορυφής της G7 στο Σλος Ελμάου της Άνω Βαυαρίας.

«Στόχος είναι η ενίσχυση των υποδομών παγκοσμίως» ανέφερε ο κ. Μπάιντεν και διευκρίνισε ότι τα κεφάλαια θα προέλθουν τόσο από δημόσιες όσο και από ιδιωτικές πηγές, γνωστοποιώντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεισφέρουν 200 δισεκατομμύρια.

«Το επενδυτικό πρόγραμμα έχει ως στόχο να μετριάσει την παγκόσμια ανισότητα και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας» πρόσθεσε ο κ. Σολτς και σημείωσε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις, σύμφωνα με τον κ. Μπάιντεν, θα πρέπει να προωθούν την προστασία του κλίματος π.χ. με την εγκατάσταση νέων ηλιακών σταθμών στην Αγκόλα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, αλλά θα πρέπει ακόμη να λαμβάνουν υπ' όψιν τη σημασία των συστημάτων υγείας και της ψηφιακής μετάβασης και την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Οι επενδύσεις, στις οποίες θα συνεισφέρουν και άλλα κράτη, όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Γαλλία, «θα προσφέρουν επίσης για πολλά κράτη εναλλακτικές λύσεις από τα κινεζικά έργα υποδομής, όπως τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. 
Αυτά «δείχνουν την ενότητα της Ομάδας των Επτά», δήλωσε από τη μεριά του ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της πρωτοβουλίας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.

G7 leaders mock Vladimir Putin during G7 summit

Αναποφάσιστη η ΕΕ για το εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό

Την ίδια στιγμή, την επιφύλαξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την εξαγγελία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού χρυσού και για επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής που πραγματοποιείται στη Βαυαρία.

«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε περισσότερο στις λεπτομέρειες και να εξετάσουμε εάν είναι δυνατό να θέσουμε στο στόχαστρο τον χρυσό κατά τρόπο ο οποίος δεν θα πλήττει εμάς τους ίδιους» δήλωσε ο κ. Μισέλ, ενώ εξέφρασε την επιφύλαξή του και σε ό,τι αφορά την επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου στις χώρες παραγωγής που συζητείται στη σύνοδο.

«Είμαι προσεκτικός και επιφυλακτικός. Είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε λεπτομέρειες και να λάβουμε από κοινού με τους εταίρους μας μια απόφαση, αλλά θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι αυτό που θα αποφασίσουμε θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη Ρωσία και όχι σε εμάς» ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Live: G7 leaders joint press conference (2/2) | DW News

Η Γαλλία ζήτησε πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου

Εν τω μεταξύ, η Γαλλία τάσσεται υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου στο επίπεδο των χωρών παραγωγής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η άνοδος των τιμών που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7, που πραγματοποιείται στη Βαυαρία.

Το Παρίσι «δεν είναι κατ'αρχήν αντίθετο» στην πρόταση των ΗΠΑ για ανώτατο όριο τιμής, αλλά «θα ήταν πολύ πιο ισχυρό για εμάς είναι η επιβολή μέγιστης τιμής στο πετρέλαιο σε όλες τις χώρες παραγωγής», διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του το Ελιζέ.

Σχετικά με τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον Bρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στο περιθώριο της συνόδου, η γαλλική προεδρία σημειώνει ακόμη ότι ο Γάλλος πρόεδρος αισθάνθηκε «μεγάλο ενθουσιασμό» από την πλευρά του κ. Τζόνσον για την ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα που έχει εισηγηθεί, καθώς θα επέτρεπε «την επανασύνδεση, τη χάραξη κοινής πορείας με τους Βρετανούς».

Οι δύο ηγέτες συμφωνήσαν επίσης ότι η παρούσα φάση της σύγκρουσης στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά κρίσιμη και ότι «η πορεία του πολέμου είναι δυνατόν να αντιστραφεί». Σε κάθε περίπτωση, η στρατιωτική στήριξη προς το Κίεβο πρέπει να συνεχιστεί, κατέληξαν.

Ο κ. Τζόνσον προηγουμένως είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο «κόπωσης» των πολιτών από τον πόλεμο και τις κυρώσεις, αναφερόμενος ειδικά στον πληθωρισμό και επισημαίνοντας ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η ενότητα των συμμάχων.

Τζόνσον σε Μακρόν: «Δεν μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση τώρα για τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Την ίδια στιγμή ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να μην επιχειρηθεί η εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγματεύσεων «τώρα» στην Ουκρανία, η οποία θα ενέχει τον κίνδυνο παράτασης της «παγκόσμιας αστάθειας», ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στο Σλος Ελμάου της Βαυαρίας, οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν ότι η στιγμή είναι κρίσιμη για την εξέλιξη του πολέμου και πως υπάρχει η δυνατότητα ανατροπή της πορείας της σύρραξης», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης διευκρινίζοντας ότι συμφώνησαν να ενισχύσουν την στρατιωτική τους βοήθεια προς το Κίεβο.

«Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οποιαδήποτε απόπειρα διευθέτησης της σύρραξης τώρα δεν θα είχε άλλο αποτέλεσμα από την πρόκληση μόνιμης αστάθειας, ενώ θα έδινε στον Πούτιν το δικαίωμα να χειραγωγεί κυρίαρχα κράτη και τις διεθνείς αγορές στο διηνεκές» ανέφερε επίσης ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Αντίθετα με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Μπόρις Τζόνσον αρνείται οποιονδήποτε διάλογο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτηρίζει δικτάτορα από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

Με την προώθηση του ρωσικού στρατού στην Ανατολική Ουκρανία και τον αποκλεισμό της Οδησσού, «η Ουκρανία βρίσκεται σε δύσκολη θέση (...) και ένας συμβιβασμός από τέτοια θέση δεν θα ευνοούσε την Ουκρανία», επέμεινε ο εκπρόσωπος, διαβεβαιώνοντας ότι οι ηγέτες της Βρετανίας και της Γαλλίας «συμφωνούν ως προς την ανάγκη μακροπρόθεσμης υποστήριξης της Ουκρανίας».

Σε συνέντευξή του στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι οι Δυτικοί θα έπρεπε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G7, που θα συνοδευτεί από την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη, να έχουν πραγματικές και ειλικρινείς συνομιλίες για το θέμα των επιπτώσεων του πολέμου και των κυρώσεων στο ζήτημα του πληθωρισμού, ώστε να προστατευτεί η ενότητα που υπάρχει σήμερα.

«Θα υπάρξει, κατά ρεαλιστικό τρόπο, κάποια κούραση στους πληθυσμούς και τις πολιτικές τάξεις», είπε ο Μπόρις Τζόνσον παραδεχόμενος ότι ανησυχεί για το θέμα αυτό.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ