Κοσμος

Η Βιέννη η καλύτερη πόλη για να ζεις - Το άλμα της Αθήνας

Η κατάταξη του Economist - Η κυριαρχία της Ευρώπης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Βιέννη η καλύτερη πόλη για να ζεις - Το άλμα της Αθήνας
© Unsplash

Οι 10 πιο βιώσιμες και «πράσινες» πόλεις στον κόσμο και οι θέσεις που ανέβηκε η Αθήνα

Ο αντίκτυπος του Covid-19 αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία στην παγκόσμια βιωσιμότητα ήταν απολύτως καταστροφικός. Μετά από δυο χρόνια πανδημίας, οι κρίσεις υγείας, το κλείσιμο των συνόρων και τα λοκντάουν συνεχίζουν να επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Όμως, ορισμένα μέρη έχουν πετύχει πολύ καλύτερα από άλλα για τη διαχείριση του ιού, που σημαίνει ότι όσοι ζουν εκεί ήταν σε θέση να επιστρέψουν σε κάποια φυσιολογική ζωή αρκετά νωρίς.

Ο δείκτης Economist Intelligence Unit’s Global Liveability 2022 φιλοδοξεί να «ξετρυπώσει» αυτές τις πόλεις, με βάση την έννοια της βιωσιμότητας, αξιολογώντας δηλαδή ποιες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο παρέχουν τις καλύτερες ή τις χειρότερες συνθήκες διαβίωσης- ποσοτικοποιώντας τις προκλήσεις που μπορεί να παρουσιαστούν στον τρόπο ζωής ενός ατόμου σε οποιαδήποτε τοποθεσία. 

Η μελέτη ανέλυσε πόλεις με βάση πολλούς «πράσινους» παράγοντες, όπως ενέργεια, υποδομές μεταφορών, προσιτή τιμή, ρύπανση, ποιότητα αέρα, εκπομπές CO2 και το ποσοστό του διαθέσιμου πράσινου χώρου. Με βάση αυτούς τους παράγοντες, βρήκε βαθμολογία δείκτη από τις 10 κορυφαίες πόλεις που μπορεί κανείς να ζει με «πράσινο» τρόπο.

Η Βιέννη επανήλθε ξανά στην πρώτη θέση την οποία κατείχε πριν από τρία χρόνια, προτού πέσει στη 12η θέση το 2021 λόγω των περιορισμών για τον έλεγχο της μετάδοσης του Covid-19.  Ακόμα και το νερό της βρύσης, που αντλείται κατευθείαν από τις Άλπεις, είναι εξαιρετικό. «Κολυμπάμε σε λίμνες ποιοτικού πόσιμου νερού», είχε δηλώσει το 2016 η Christina Steinbrecher-Pfandt, καλλιτεχνική διευθύντρια της Viennacontemporary. «Ο τρόπος που ζουν οι άνθρωποι στη Βιέννη είναι ο τρόπος που πρέπει να ζουν όλοι».

Η αυστριακή πρωτεύουσα «πέταξε» την Κοπεγχάγη (Δανία) στη δεύτερη θέση, χάρη στην υψηλότερη βαθμολογία που διαθέτει στον τομέα της υγείας ενώ η Ζυρίχη (Ελβετία) και οι πόλεις Κάλγκαρι και Βανκούβερ του Καναδά συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Σημειώνεται ότι η Κοπεγχάγη δείχνει να ανταποκρίνεται καλύτερα από όλες τις άλλες πόλεις στον κόσμο σε κριτήρια όπως είναι η προσιτή στέγαση, οι πράσινες μεταφορές, η παραγωγή ενέργειας και απορριμμάτων, η ψηφιοποίηση και πολλά άλλα. 

Η κορυφαία δεκάδα κυριαρχείται από ευρωπαϊκές πόλεις, με τις πόλεις του Καναδά, την Οσάκα της Ιαπωνίας και τη Μελβούρνη της Αυστραλίας να ειναι οι μόνες εκτός Ευρώπης. 

Στην άλλη μεριά της κατάταξης, στις τελευτείες θέσεις των 173 πόλεων που συμμετέχουν στο δείκτη, βρίσκεται η Τρίπολη στη Λιβύη, η πόλη Λάγος της Νιγηρίας και η Δαμασκός της Συρίας.

Αξιοσημείωτες είναι επίσης οι μετακινήσεις κάποιων πόλεων στην κατάταξη, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα, η οποία σημείωσε άλμα 19 θέσεων για να πάρει την 73η θέση στην κατάταξη. Μεγαλύτερο άλμα παρατηρήθηε, ωστόσο, από το Λονδίνο, το οποίο ανέβηκε 27 θέσεις για να πάρει την 33η θέση, και το Λος Άντζελες, που ανέβηκε 18 θέσεις για να πάρει την 37η θέση.

Να σημειωθεί ότι οι τρεις πόλεις που ανέβηκαν τις περισσότερες θέσεις είναι και οι τρεις γερμανικές: η Φραγκφούρτη ανέβηκε 32 θέσεις για να πάρει την 7η θέση στην κατάταξη, το Αμβούργο ανέβηκε 31 θέσεις για να πάρει την 16η θέση και το Ντύσσελντορφ ανέβηκε 28 θέσεις για να πάρει την 22η θέση στην κατάταξη. 

Από την άλλη, μεγάλη πτώση είδαν δύο ισπανικές πόλεις που φημίζονταν για το καλό επίπεδο ζωής τους. Η Μαδρίτη έπεσε 24 θέσεις για να πάρει την 43η θέση στην κατάταξη, ενώ η Βαρκελώνη έπεσε 19 θέσεις για να πάρει την 35η θέση στην κατάταξη. Μεγάλη πρώση σημείωσε επίσης το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, το οποίο υποχώρησε 25 θέσεις για να πάρει την 48η θέση στην κατάταξη.

Η κορυφαία δεκάδα

  1. Βιέννη (Αυστρία)
  2. Κοπεγχάγη (Δανία)
  3. Ζυρίχη (Ελβετία)
  4. Κάλγκαρι (Καναδάς)
  5. Βανκούβερ (Καναδάς)
  6. Γενεύη (Ελβετία)
  7. Φραγκφούρτη (Γερμανία)
  8. Τορόντο (Καναδάς)
  9. Άμστερνταμ (Ολλανδία)
  10. Οσάκα (Ιαπωνία)
  11. Μελβούρνη (Αυστραλία)

Η τελευταία δεκάδα

  1. Τεχεράνη (Ιράν)
  2. Ντουάλα (Καμερούν)
  3. Χαράρε (Ζιμπάμπουε)
  4. Ντάκα (Μπανγκλαντές )
  5. Πορτ Μόρεσμπι (Παπούα Νέα Γουινέα)
  6. Καράτσι (Πακιστάν)
  7. Αλγέρι (Αλγερία)
  8. Τρίπολη (Λιβύη)
  9. Λάγος (Νιγηρία)
  10. Δαμασκός (Συρία)

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις             

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ