Κοσμος

Ρωσικό διυλιστήριο ισχυρίζεται ότι δέχτηκε επίθεση από ουκρανικό drone

Το βίντεο που κυκλοφορεί στα social media

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το drone καμικάζι που έπεσε πάνω σε διυλιστήριο στη Ρωσία
Το drone καμικάζι που έπεσε πάνω σε διυλιστήριο στη Ρωσία © YouTube/Guardian

Drone «καμικάζι» χτύπησε διυλιστήριο στη Ρωσία. Οι ισχυρισμοί ότι πρόκειται για ουκρανικό και οι προειδοποιήσεις Ουκρανών για ρωσική προβοκάτσια.

Επίθεση από drone, το οποίο ήρθε από την Ουκρανία, ισχυρίζεται ότι δέχτηκε διυλιστήριο στη Ρωσία. Στα social media κυκλοφορεί βίντεο που δείχνει ένα drone να πετά σε χαμηλό ύψος πάνω από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο Νοβοσαχτίνσκ στην περιοχή του Ροστόφ, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία.

Το διυλιστήριο εξέδωσε ανακοίνωση, κατηγορώντας την Ουκρανία για την επίθεση. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από το Κρεμλίνο ή το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ουκρανός πρόεδρος, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει πως η Ρωσία μπορεί να προχωρήσει σε προβοκάτσια, «σκηνοθετώντας» ουκρανική επίθεση σε ρωσικό έδαφος. Από την ημέρα που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Κίεβο δεν σταματά να επαναλαμβάνει ότι διεξάγει αμυντικό πόλεμο, επιχειρώντας να απομακρύνει τους Ρώσους εισβολείς από τα ουκρανικά εδάφη.

Το βίντεο με το drone που συντρίβεται στο ρωσικό διυλιστήριο

Το drone «καμικάζι» συνετρίβη στο διυλιστήριο που βρίσκεται σε ρωσικό έδαφος. Ακολούθησε τεράστια έκρηξη και ξέσπασε μεγάλη φωτιά. Στο σημείο έφθασαν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής. Η βρετανική εφημερίδα «Guardian» δημοσιεύει τον διάλογο Ρώσων εργατών του ρωσικού διυλιστηρίου, οι οποίοι ήταν αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης:

  • «Από την ουκρανική πλευρά δεν ήλθε;
  • Ναι, ναι.
  • Και τι κάνουμε, σταματάμε τη δουλειά;
  • Το εργοστάσιο τυλίχθηκε στις φλόγες. Γ@μ.. το μου, τρέχα γρήγορα».

Ukrainian kamikaze drone strikes Russian oil refinery in Russia’s Rostov region

Ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι αρχικές πληροφορίες πως πρόκειται για ένα -τουρκικής κατασκευής- Bayraktar TB-2 δεν επαληθεύτηκαν, κάνοντας λόγο για ουκρανικό PD-1 ή UAV PD-2.

Το διυλιστήριο στο Νοβασαχτίνσκ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου στη νότια Ρωσία. Παλαιότερα ανήκε στον Βίκτορ Μέντβεντσουκ, στενό σύμμαχο του Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο έθεσαν υπό κράτηση οι ουκρανικές Αρχές. Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της τοπικής υπηρεσίας του ρωσικού Υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών αναφέρει ότι δεν υπάρχουν θύματα από την επίθεση του drone ούτε απειλή εξάπλωσης της πυρκαγιάς στο διυλιστήριο.

Footage purports to show Ukrainian drone striking oil refinery in Russia

Αξιοποιώντας στον μέγιστο βαθμό τα drones οι Ουκρανοί έχουν καταφέρει σημαντικά πλήγματα στις ρωσικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία. Τον Μάιο είχε δοθεί στη δημοσιότητα βίντεο με τη στιγμή που drone καμικάζι πέφτει πάνω σε ρωσικό τανκ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ