Κοσμος

Λούκα Μανιότα: Η γέννηση ενός εγκληματία μέσα από το διαδίκτυο

Από την κακοποίηση ζώων πέρασε στη δολοφονία και στον τεμαχισμό ανθρώπου που μαγνητοσκοπούσε και πρόβαλε στο διαδίκτυο

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Λούκα Μανιότα.

Λούκα Μανιότα: Το κυνήγι της φήμης, ο ναρκισσισμός, ο βασανισμός ζώων και η δολοφονία του Τζουν Λιν

Το 2010 έκανε την εμφάνισή του στο διαδίκτυο ένα ανατριχιαστικό βίντεο με κακοποίηση μικρών ζώων. Ένας άντρας, φορώντας φούτερ με κουκούλα για να κρύβει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, φαινόταν να παίζει με δύο γατάκια και στη συνέχεια να τα βάζει σε μια σακούλα και να τους προκαλεί ασφυξία, αφαιρώντας τον αέρα με ηλεκτρική σκούπα. Το link από το βίντεο είχε τίτλο «1 άντρας, 2 γάτες». Αμέσως φιλόζωοι από όλον τον κόσμο κινητοποιήθηκαν και σύντομα δημιουργήθηκε μια ομάδα στο Facebook από γνώστες της τεχνολογίας, δικηγόρους και απλούς φιλόζωους και ερασιτέχνες «ντετέκτιβ του καναπέ», που βάλθηκαν να ανακαλύψουν τον δράστη αυτής της απεχθούς πράξης. Στο επόμενο βίντεο που έκανε την εμφάνισή του μετά λίγο καιρό, ο ίδιος άντρας άφηνε ένα γατάκι να κατασπαραχθεί από έναν πύθωνα.

Το 2011, η ομάδα του Facebook κατάφερε να ανακαλύψει την ταυτότητα του αποκρουστικού δράστη. Το όνομά του ήταν Λούκα Μανιότα και διατηρούσε 70 σελίδες στο Facebook, καθώς και 20 ιστότοπους με διαφορετικά ονόματα. Ο Μανιότα «ζούσε» μέσα στο διαδίκτυο δημιουργώντας διάφορα προσωπεία, τροφοδοτώντας τα ο ίδιος με πληροφορίες που στη συνέχεια αναπαρήγαγε ή διέψευδε, ενώ ταξίδευε σε όλον τον κόσμο. Οι άνθρωποι από την ομάδα του Facebook που τον αναζητούσαν, ήταν πεπεισμένοι ότι αυτός ο διαταραγμένος άνθρωπος που διψούσε για προβολή, θα κλιμάκωνε κάποια στιγμή τη δολοφονική δράση του σκοτώνοντας, μετά τα ζώα, ανθρώπους (αφού η κακοποίηση ζώων είναι, σύμφωνα με τους προφάιλερ του FBI, ένα από τα τρία στοιχεία που παρατηρούνται σε κάθε, εν τη γενέσει του, σίριαλ κίλερ - τα άλλα δύο είναι η πυρομανία και η νυχτερινή ενούρηση έως την εφηβεία).

Ο Λούκα Μανιότα ήταν Καναδός, γεννημένος στο Σκάρμπορο του Οντάριο το 1982 και το αληθινό όνομά του ήταν Έρικ Νιούμαν. Στην εφηβεία του οι γονείς του χώρισαν -ο πατέρας του είχε ήδη διαγνωσθεί με σχιζοφρένεια- και ο Λούκα πήγε να μείνει με τη γιαγιά του. Το 2003 άρχισε να κάνει εμφανίσεις σε γκέι πορνογραφικά βίντεο, δουλεύοντας περιστασιακά ως στρίπερ και συνοδός ανδρών. Έκανε πολλές πλαστικές εγχειρίσεις σε πρόσωπο και σώμα και προσπάθησε επανειλημμένα να λάβει μέρος σε τηλεοπτικά ριάλιτι σόου -κομπάζοντας ότι ήταν «εξωφρενικά όμορφος» κατά την άποψη πολλών- αλλά απορρίφθηκε. Το 2005 κατηγορήθηκε για πλαστογραφία και απάτη, αφού έπεισε μια εικοσάχρονη κοπέλα με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης να εκδώσει πιστωτικές κάρτες. Η αρχική κατηγορία για σεξουαλική κακοποίηση της κοπέλας τελικά αποσύρθηκε και έτσι ο Έρικ Νιούμαν τη γλίτωσε με μια μικρή ποινή και τότε άλλαξε το όνομά του σε Λούκα Μανιότα.

Hunting Luka Magnotta - the fifth estate

Στο διαδίκτυο έκανε διάφορες δημοσιεύσεις αποζητώντας μονίμως τη φήμη. Το 2007 είχε συνδέσει το όνομά του με την Κάρλα Χομόλκα, γράφοντας πως «η Κάρλα Χομόλκα ζει τώρα με τον Λούκα Μανιότα κάπου στην Καραϊβική». Όταν δημοσιογράφοι τον αναζήτησαν και τον ρώτησαν γι’ αυτή τη φήμη (που είχε διοχετεύσει ο ίδιος στο διαδίκτυο!), ο Λούκα δυσανασχετώντας, δήλωσε «αυτή η φήμη μού κατέστρεψε τη ζωή». [Η Κάρλα Χομόλκα κι ο άντρας της Πωλ Μπερνάρντο ήταν ένα μισητό φονικό δίδυμο στον Καναδά, οι επονομαζόμενοι «Κεν και Μπάρμπι», που ευθύνονταν για βιασμούς και δολοφονίες μικρών κοριτσιών. Αναζητώντας πληροφορίες στο Διαδίκτυο για το άρθρο, έτυχε να δω -με έκπληξη- τη φήμη που είχε δημοσιεύσει ο άγνωστος τότε Λούκα Μανιότα!]  

Στα τέλη Μαΐου του 2012, ένας δικηγόρος από τη Μοντάνα -μέλος της ομάδας από το  Facebook που κυνηγούσε τον Μανιότα- κατήγγειλε στην αστυνομία του Τορόντο ότι ένα ανατριχιαστικό βίντεο κυκλοφορούσε στο διαδίκτυο με τον τίτλο «1 Τρελός 1 Παγοκόφτης» και απεικόνιζε τη φρενήρη δολοφονία και τον τεμαχισμό του θύματος. Η αστυνομία αμφισβήτησε την αυθεντικότητα του βίντεο και δυστυχώς δεν έκανε τίποτα.

Στις 29 Μαϊου 2012, ο θυρωρός συγκροτήματος διαμερισμάτων με χαμηλό ενοίκιο στο Μοντρεάλ ανακάλυψε έναν διαμελισμένο κορμό σε μια βαλίτσα. Αργότερα την ίδια μέρα, ένα πακέτο που περιείχε ένα ανθρώπινο πόδι έφτασε στα κεντρικά γραφεία του Συντηρητικού Κόμματος στην Οτάβα. Τα Ταχυδρομεία του Καναδά βρήκαν και εμπόδισαν την αποστολή ενός άλλου δέματος με παραλήπτη το Φιλελεύθερο Κόμμα που περιείχε ένα ανθρώπινο χέρι. Την επόμενη μέρα, δύο σχολεία στο Βανκούβερ έλαβαν δέματα που περιείχαν περισσότερα ανθρώπινα λείψανα.

The Case of Luka Magnotta

Στις 24 Μαΐου ήταν η τελευταία φορά που ο Κινέζος φοιτητής Τζουν Λιν, 33 ετών, εθεάθη ζωντανός. Σύντομα ο Λούκα Μανιότα θα κατηγορούταν ότι σκότωσε και τεμάχισε τον Λιν μπροστά στην κάμερα. Αλλά πριν ταχυδρομήσει τα μέλη της σορού, ο Μανιότα είχε ήδη πετάξει με αεροπλάνο για την Ευρώπη. Το ανθρωποκυνηγητό σε όλο τον κόσμο για τον Λούκα Μανιότα ήταν σε εξέλιξη.

Ένα ανησυχητικό πορτρέτο του Μανιότα εμφανίστηκε, ενώ ήταν δραπέτης. Πιο ανησυχητικές καταγγελίες προέκυψαν όταν κυκλοφόρησε η είδηση από την ομάδα ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων που προσπαθούσε να εντοπίσει το άτομο που είχε δημοσιεύσει στο διαδίκτυο το βίντεο με τα γατάκια που βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν στα τέλη του 2010. Μέσω της δικής της έρευνας, η ομάδα διαπίστωσε ότι δράστης ήταν ο Μανιότα, τον οποίο επί μήνες προσπαθούσε να εντοπίσει, χωρίς αποτέλεσμα.

Παρά την παραγωγική του παρουσία στο διαδίκτυο, λίγοι γνώριζαν προσωπικά τον Μανιότα. Οι δημοσιογράφοι μίλησαν με μια τρανσέξουαλ γυναίκα, τη Νίνα, που ισχυρίστηκε ότι είχε σύντομη σχέση μαζί του όταν αυτός έκανε στριπτίζ στο Τορόντο με το καλλιτεχνικό όνομα Έιντζελ. Η Νίνα είπε ότι γνώρισε τον Μανιότα όταν ήταν μόλις 18 ετών. «Θα έκανε τα πάντα για να γίνει διάσημος», θυμόταν. «Ήταν πολύ χειριστικός, παθολογικός ψεύτης και αστειευόταν ότι θα σκότωνε ζώα… κι ανθρώπους. Για μένα ήταν σαν παιδί».

Παρά το γεγονός ότι έκανε μια διαδικτυακή ανάρτηση ιστολογίου το 2009 με τίτλο «Πώς να εξαφανιστείς τελείως και να μη σε βρουν ποτέ», ο Λούκα Μανιότα βρέθηκε σχετικά σύντομα και εύκολα. Στις 4 Ιουνίου, λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου η διεθνής αστυνομία ξεκίνησε ένα παγκόσμιο ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του, ο Μανιότα βρισκόταν σε ένα ίντερνετ καφέ του Βερολίνου όπου διάβαζε ιστορίες για τα εγκλήματά του. Εκεί τον συνέλαβε η αστυνομία αθόρυβα και χωρίς επεισόδια. Ο Μανιότα είπε απλώς: «Με πιάσατε». Είχε χρησιμοποιήσει πολλά χρόνια το διαδίκτυο για να προβάλλει και να δοξάσει τον εαυτό του, να ικανοποιήσει κάθε πτυχή του ναρκισσισμού του. Τελικά, χάρη στο διαδίκτυο συνελήφθη.

Luka Rocco Magnotta Arrested

Ο Μανιότα μεταφέρθηκε πίσω στο Μοντρεάλ με στρατιωτικό αεροπλάνο, αντιμετωπίζοντας πέντε κατηγορίες, όπως φόνο εκ προμελέτης, περιύβριση νεκρού και παρενόχληση του πρωθυπουργού του Καναδά, επειδή ταχυδρόμησε ανθρώπινα λείψανα στα κεντρικά γραφεία του Συντηρητικού Κόμματος.

Στις 19 Ιουνίου ο Μανιότα δήλωσε αθώος σε όλες τις κατηγορίες. Μια προκαταρκτική ακρόαση διεξήχθη τον Μάρτιο του 2013. Στις 26 Ιουνίου η οικογένεια του Τζουν Λιν πραγματοποίησε ιδιωτικό μνημόσυνο στο Μοντρεάλ. Το κεφάλι του Λιν βρέθηκε την 1η Ιουλίου κοντά σε μια λίμνη σε πάρκο του Μοντρεάλ.

Ο Λούκα Μανιότα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, με δικαίωμα αποφυλάκισης υπό όρους σε 25 χρόνια.

Το ντοκιμαντέρ του Netflix Don't F**k with Cats: Το Hunting an Internet Killer ασχολείται με τα ειδεχθή εγκλήματα του Λούκα Μανιότα (τον βασανισμό και τη θανάτωση των γατιών, τη δολοφονία του Τζουν Λιν και το διαδικτυακό κυνηγητό του δολοφόνου).

Don't F**k With Cats: Hunting an Internet Killer | Official Trailer | Netflix

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ