Κοσμος

Οι μαζικοί πυροβολισμοί του Σαββατοκύριακου

Σειρά το περασμένο Σάββατο είχαν η Φιλαδέλφεια και η Τσατανούγκα στις ΗΠΑ, καθώς και η πόλη Όγουο της Νιγηρίας όπου δολοφονήθηκαν πενήντα άτομα

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φιλαδέλφεια: Ζημιές σε βιτρίνα καταστήματος μετά τον μαζικό πυροβολισμό
Φιλαδέλφεια: Ζημιές σε καταστήματα μετά τον μαζικό πυροβολισμό © Lokman Vural Elibol/Anadolu Agency via Getty Images

Μαζικοί πυροβολισμοί στις ΗΠΑ και τη Νιγηρία: Τα θύματα, η ψυχική υγεία των δολοφόνων «copycat» και οι ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις.

Στη Φιλαδέλφεια, το «επεισόδιο» σημειώθηκε στην οδό Σάουθ, στο κέντρο της αμερικανικής μεγαλούπολης όπου υπάρχουν πολλά εστιατόρια και μπαρ. Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο 14 άτομα, 3 από τα οποία έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλα τρία βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση οι υπόλοιποι τραυματίες πήραν εξιτήριο. Τη στιγμή των πυροβολισμών, ο δρόμος ήταν γεμάτος κόσμο.

Στον τόπο του εγκλήματος βρέθηκαν δύο τουφέκια και πλήθος κάλυκες: σύμφωνα με τις ενδείξεις, πρόκειται για δύο ενόπλους που άρχισαν να πυροβολούν ο ένας τον άλλον και στη συνέχεια στράφηκαν προς το πλήθος. Προς το παρόν, δεν έχει συλληφθεί κανείς –η αστυνομία αναλύει ακόμα τα βίντεο από τις κάμερες επιτήρησης στην οδό Σάουθ– αλλά πιστεύεται ότι ένας από τους δράστες είναι τραυματισμένος. Ο δήμαρχος της πόλης Jim Kenney, από το Δημοκρατικό Κόμμα, που διανύει τη δεύτερη θητεία του, έκανε τις αναμενόμενες δηλώσεις για το ότι «αν δεν μεταρρυθμιστεί η νομοθεσία σχετικά με την προσβασιμότητα στα όπλα θα θρηνούμε καθημερινά θύματα», πρόκειται όμως για φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Ο μελλοντικός χρόνος που χρησιμοποιούν οι εκπρόσωποι των αρχών στις ΗΠΑ για να περιγράψουν αυτή την εκτυλισσόμενη αμερικανική τραγωδία έχει ξεπεραστεί από τα γεγονότα: μέσα στο Σαββατοκύριακο έγιναν 10 πυροβολισμοί στη Φιλαδέλφεια∙ εννέα από αυτούς είχαν ένα μόνο θύμα, άρα δεν ήταν «μαζικοί».

Τρεις ήταν οι νεκροί του Σαββάτου και στην πόλη Τσατανούγκα της πολιτείας του Τενεσί όπου ο δράστης ή οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι. Τις πρώτες ώρες της Κυριακής, άλλα τρία άτομα έπεσαν από πυρά ενόπλων στην πόλη Σάγκινο του Μίσιγκαν, που θεωρείται μια από τις πιο αποβιομηχανοποιημένες περιοχές της χώρας με υψηλή ανεργία και εγκληματικότητα.

Οι μαζικοί πυροβολισμοί (με πάνω από 4 θύματα) αποδίδονται, ιδιαίτερα από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών, σε ψυχικά διαταραγμένα άτομα που ενεργούν συνήθως ως δολοφόνοι «copycat». Επίσης, κατά τη γνώμη των Ρεπουμπλικανών, τα «υπερβολικά» και «αυταρχικά» μέτρα που εφαρμόστηκαν στη διάρκεια της πανδημίας επιδείνωσαν την ψυχική υγεία των Αμερικανών. Η επωδός είναι ότι «δεν φταίνε τα όπλα, φταίνε οι Δημοκρατικοί και το κεντρικό κράτος με τους παράλογους περιορισμούς του».

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Gun Violence Archive έχει μετρήσει 240 μαζικούς πυροβολισμούς στις ΗΠΑ μέσα στο 2022.

Στο μεταξύ, την Κυριακή, στη νοτιοδυτική Νιγηρία, ένοπλοι όρμησαν με μοτοσικλέτες σε Καθολική εκκλησία στην πόλη Όγουο πυροβολώντας αδιακρίτως. Ο απολογισμός είναι τουλάχιστον 50 νεκροί, μεταξύ των οποίων πάνω από 10 παιδιά. Καθώς τέτοιες επιθέσεις είναι πολύ συχνές στο βόρειο τμήμα της χώρας όπου δρα η ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χάραμ, οι αρχές οδηγούνται στην υπόθεση ότι πρόκειται για μέλη της εν λόγω συμμορίας. Υπενθυμίζεται ότι μια εβδομάδα πριν από την τραγωδία του περασμένου Σαββατοκύριακου 31 άτομα δολοφονήθηκαν από ενόπλους στην πόλη Ομόκου, περίπου 90 χιλιόμετρα από το Πορτ Χάρκορτ, που αποτελεί το κέντρο της πετρελαϊκής βιομηχανίας και πρωτεύουσα της Πολιτείας Ρίβερς. Το εκκλησίασμα επέστρεφε από μεσονύχτια λειτουργία όταν έπεσε σε ενέδρα ενόπλων οι οποίοι φέρονται ως φανατικοί ισλαμιστές και έχουν στόχο τον έλεγχο των εδαφών στην ακτή του Κόλπου της Γουινέας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ