Κοσμος

E.E: Επικυρώθηκαν οι κυρώσεις στον «σεφ του Πούτιν»

Δεν αφορούν τον πόλεμο της Ουκρανίας αλλά την εμπλοκή του στη Λιβύη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΕΕ: Η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη επικύρωσε τις κυρώσεις κατά του ρώσου ολιγάρχη Γεβγκένι Πριγκόζιν, του ιδρυτή της ομάδας Wagner
O Γεβγκένι Πριγκόζιν (αριστέρα) σερβίρει τον Βλαντιμίρ Πούτιν © ΕPA Pool

Η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη επιβεβαίωσε τις κυρώσεις που αποφασίσθηκαν το 2020 κατά του ρώσου ολιγάρχη Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη επιβεβαίωσε τις κυρώσεις που αποφασίσθηκαν το 2020 κατά του ρώσου ολιγάρχη Γεβγκένι Πριγκόζιν, προσώπου του στενού περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν, για την ανάμειξή του στην αποσταθεροποίηση της Λιβύης με το μισθοφορικό του σώμα, την διαβόητη ομάδα Wagner, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο 61χρονος επιχειρηματίας, που κατηγορείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι στήριξε οικονομικά τις δραστηριότητες της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner στην Λιβύη, είχε ζητήσει από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης την ακύρωση της απόφασης. Επικαλέσθηκε «παραβίαση της υποχρέωσης προσδιορισμού κινήτρου στις αποφάσεις, μη αποδεκτό των αποδεικτικών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν, εσφαλμένη αξιολόγηση των γεγονότων, κατάχρηση εξουσίας και παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του».

Το Δικαστήριο απέρριψε όλα του τα επιχειρήματα και εξηγεί ότι «ο φάκελος των αποδεικτικών στοιχείων περιλαμβάνει συγκεκριμένα, ακριβή και συναφή στοιχεία που αποδεικνύουν τις στενές και πολλαπλές σχέσεις που διατηρεί ο Πριγκόζιν με την ομάδα Wagner».

Ο Πριγκόζιν κατηγορείται ότι με τις ενέργειές του έθεσε σε κίνδυνο την ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα της Λιβύης. Του έχει απαγορευθεί η είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τα περιουσιακά του στοιχεία έχουν παγώσει. Η σχετική απόφαση του Οκτωβρίου 2020 επικυρώθηκε από τα κράτη μέλη τον Ιούλιο 2021.

Στον Γεβγκένι Πριγκόζιν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ και για τον ρόλο του στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η μητέρα και η σύζυγός του περιλαμβάνονται επίσης στην μαύρη λίστα από τον Φεβρουάριο 2022. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επιβάλει επίσης κυρώσεις στον Πριγκόζιν.

Γεβγκένι Πριγκόζιν: Ποιος είναι ο «σεφ του Πούτιν»

0 Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο επονομαζόμενος «σεφ του Πούτιν» ο οποίος υπήρξε ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Αγία Πετρούπολη προτού του δοθούν κρατικές συμβάσεις τροφοδοσίας πολλών δισεκατομμυρίων λιρών. Έκτοτε ο Πριγκόζιν, 61 ετών, έχει επεκταθεί και σε άλλους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας, χρησιμοποιώντας offshore εταιρείες και απολαμβάνοντας ένα πολυτελές, «τζετ-σετ» lifestyle. Θεωρείται ότι χρηματοδοτεί την Internet Research Agency (IRA), ένα «εργοστάσιο τρολ» στην Αγία Πετρούπολη, που- σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές- χρησιμοποιούσε ψεύτικους λογαριασμούς στο Ίντερνετ και fake news για να επηρεάζει τους Αμερικανούς ψηφοφόρους στις προεδρικές εκλογές του 2016. 

Θεωρείται ιδρυτής της ομάδας Concord «υπεύθυνης για την ανάπτυξη της ομάδας Wagner στην Ουκρανία και για την ανάληψη σημαντικών συμβολαίων του ρωσικού υπουργείου Αμυνας μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και την κατοχή της ανατολικής Ουκρανίας από τους φιλορώσους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από την Μόσχα», σύμφωνα με την μαύρη λίστα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 


 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ