Κοσμος

Κυρώσεις ΕΕ σε Ρωσία: Σοϊγκού, Ζαχάροβα και ο «σεφ» του Πούτιν

Οι άνθρωποι του Ρώσου προέδρου στο στόχαστρο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βλαντίμιρ Πούτιν και Σοιγκού © EPA/PETER KLAUNZER
Βλαντίμιρ Πούτιν και Σεργκέι Σοιγκού © EPA/PETER KLAUNZER

Η ΕΕ ανακοίνωσε τις κυρώσεις στη Ρωσία οι οποίες περιλαμβάνουν ανθρώπους του στενού κύκλου του Βλαντιμίρ Πούτιν.

O υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού, ο προσωπάρχης του Βλαντίμιρ Πούτιν, Άντον Βάινο, ο «σεφ» και η Μαρία Ζαχάροβα βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. 

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας είναι προσωπικός φίλος του προέδρου Πούτιν. Κατάγεται από τη Δημοκρατία Τουβά, η οποία ανήκε έως το 1911 στην Κίνα και προσαρτήθηκε στη Ρωσία μόλις το 1944, έχοντας στο ενδιάμεσο υπάρξει ως ανεξάρτητη Λαϊκή Δημοκρατία, που αναγνωριζόταν όμως μόνο από τη Σοβιετική Ένωση και την Μογγολία. Το 2012 ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου Άμυνας. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο Economist, ο Σόιγκου είναι κάτι πολύ παραπάνω από «απλά» ο τελευταίος υπουργός Άμυνας της χώρας. Αν και δεν είναι πολύ νεότερος του Πούτιν (στα 66), είναι το αρχαιότερο μέλος της ρωσικής κυβέρνησης, με τη θητεία του να έχει αρχίσει λίγο πριν την πτώση της ΕΣΣΔ, όταν ο Πούτιν ήταν ακόμα στην αφάνεια. Ο Σόιγκου έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τις επιδόσεις του στο υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών, μια ημι-στρατιωτική υπηρεσία επιφορτισμένη με καθήκοντα διάσωσης, την οποία έστησε ο ίδιος και ηγήθηκε για περίπου 22 χρόνια. Επίσης, μέσω προσεκτικών επιλογών, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει ισχύ και να είναι δημοφιλής χωρίς να έχει σημαντικούς εχθρούς. 

Ένας από τους πιο έμπιστους ανθρώπους του Ρώσου προέδρου είναι, αναμφισβήτητα, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο επονομαζόμενος «σεφ του Πούτιν» ο οποίος υπήρξε ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Αγία Πετρούπολη προτού του δοθούν κρατικές συμβάσεις τροφοδοσίας πολλών δισεκατομμυρίων λιρών. Έκτοτε ο Πριγκόζιν, 61 ετών, έχει επεκταθεί και σε άλλους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας, χρησιμοποιώντας offshore εταιρείες και απολαμβάνοντας ένα πολυτελές, «τζετ-σετ» lifestyle. Θεωρείται ότι χρηματοδοτεί την Internet Research Agency (IRA), ένα «εργοστάσιο τρολ» στην Αγία Πετρούπολη, που- σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές- χρησιμοποιούσε ψεύτικους λογαριασμούς στο Ίντερνετ και fake news για να επηρεάζει τους Αμερικανούς ψηφοφόρους στις προεδρικές εκλογές του 2016. Οι αμερικανικές αρχές εκτιμούν πως χρηματοδοτεί την οργάνωση/ υπηρεσία μέσω της Concord Catering. Επίσης, υποδεικνύονται τρία ιδιωτικά τζετ και ένα πολυτελές γιοτ που φέρεται να χρησιμοποιούσαν ο ίδιος, η οικογένεια και οι συνεργάτες του. Πλέον απαγορεύεται σε άτομα και εταιρείες στις ΗΠΑ να έχουν επιχειρηματικές σχέσεις με τον ίδιο ή να παρέχουν υπηρεσίες στα αεροπλάνα και το γιοτ του (St. Vitamin). Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, τα αεροπλάνα έχουν πετάξει πολλές φορές σε προορισμούς στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Όπως αναφέρει το BBC, ο Πριγκόζιν φέρεται να συνδέεται και με τη «Βάγκνερ» μέσω συμφωνίας για τροφοδοσία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, που έκλεισε επί Πούτιν.

Από την πλευρά της, η Μαρία Βλαντιμίροβνα Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΗ προέρχεται από οικογένεια διπλωμάτων, διανύοντας τις πρώτες μέρες της ζωής της στο Πεκίνο, όπου εργάζονταν οι γονείς της. Το 1998 αποφοίτησε ως δημοσιογράφος από το Faculty of International Journalism at MGIMO. Το 2003 ανέλαβε πόστο στο γραφείο ενημέρωσης του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου κάθισε μέχρι το 2005, για να επανέλθει την περίοδο από το 2008 έως το 2011. Στο μεσοδιάστημα, 2005-2008 είχε αποσπαστεί ως υπεύθυνη Τύπου της Ρωσικής αποστολής στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη. Από το 2011 έως το 2015 ήταν αναπληρώτρια υπεύθυνη Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, με αρμοδιότητα να αναλαμβάνει την οργάνωση των συνεντεύξεων Τύπου και να προωθεί μέσω των social media τις ρωσικές θέσεις. Το 2020 υπήρξε η φήμη ότι θα αναλάμβανε επικεφαλής της Ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε.
 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ