Κοσμος

H EE επέβαλε και επίσημα το πρώτο πακέτο κυρώσεων στην Ρωσία

Στο στόχαστρο ο στενός κύκλος του Πούτιν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυρώσεις ΕΕ σε Ρωσία: Στόχος 27 αξιωματούχοι, τράπεζες και εμπόριο - Εξαιρείται ο Πούτιν
Ευρωπαική Επιτροπή © EPA/PATRICK SEEGER

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα πακέτο μέτρων με την αναγνώριση των περιφερειών Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ της Ουκρανίας από την Ρωσία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα πακέτο μέτρων για να απαντήσει στην απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να προχωρήσει στην αναγνώριση των μη κυβερνητικών ελεγχόμενων περιοχών των περιφερειών Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ της Ουκρανίας ως ανεξάρτητες οντότητες, καθώς και στην επακόλουθη απόφαση για αποστολή ρωσικών στρατευμάτων σε αυτές τις περιοχές.

«Τέτοιες αποφάσεις είναι παράνομες και απαράδεκτες. Παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ρωσίας και κλιμακώνουν περαιτέρω την κρίση» αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Συγκεκριμένα επιβάλλονται κυρώσεις:

  • Στα 351 μέλη της Ρωσικής Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλή), που ψήφισαν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.
  • Στοχευμένα μέτρα σε επιπλέον 27 άτομα και οντότητες «υψηλού προφίλ», που διαδραμάτισαν ρόλο στην υπονόμευση ή την απειλή της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Σε αυτούς περιλαμβάνονται στελέχη της κυβέρνησης, στρατιωτικοί, τράπεζες και Ρώσοι ολιγάρχες.
  • Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων σε όσους βρίσκονται στη σχετική λίστα, ενώ ισχύει και απαγόρευση εισόδου ή διέλευσης από εδάφη της Ε.Ε.
  • Περιορισμοί στην οικονομία και το εμπόριο ανάμεσα σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ και Ε.Ε.
  • Απαγόρευση χρηματοδότησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας. Περιορισμός της ικανότητας του ρωσικού κράτους να έχει πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων και στις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της Ε.Ε.

Κυρώσεις της ΕΕ στην Ρωσία: Στο στόχαστρο στενοί συνεργάτες του Πούτιν

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian η οποία επικαλείται το έγγραφο των κυρώσεων στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ο Αντόν Βάινο, αρχηγός του επιτελείου του Πούτιν, ο Ιγκόρ Γιοσιποφ, αρχιστράτηγος του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και ο Σεργκέι Σοροβίκιν, αρχιστράτηγος επίσης.

Άλλα κορυφαία στελέχη περιλαμβάνουν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο της κρατικής τράπεζας VTB, Ντμίτρι Γκριγκορένκο και τον Ιγκόρ Σουβάλοφ, πρόεδρο της κρατικής τράπεζας ανάπτυξης της Ρωσίας, VEB.

Η ΕΕ στοχεύει επίσης την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα και την επικεφαλής του καναλιού RT, Μαργαρίτα Σιμονιάν. 

Άλλα αξιοσημείωτα στοιχεία περιλαμβάνουν τον Γεβγκένι Πριγκόζιν. Γνωστός «ως σεφ του Πούτιν», ο Πριγκόζιν χρηματοδοτεί την Υπηρεσία Ερευνών Διαδικτύου (IRA), η οποία έχει επίσης προστεθεί στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ. 

Ουκρανία: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη


Στην επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προς τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ, αναφέρεται στην επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας οι οποίες όπως αναφέρει, παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.

«Η χρήση βίας και εξαναγκασμού για την αλλαγή των συνόρων δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα», αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ. Παράλληλα σημειώνει πως «θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ενότητα που επιδείξατε τις τελευταίες ημέρες, ιδίως με την ταχεία έγκριση σήμερα της δέσμης κυρώσεων από το Συμβούλιο».

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι «οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας. Υπονομεύουν επίσης την ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας».

Καλώντας στην Σύνοδο Κορυφής, τονίζει πως «είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι και να καθορίσουμε από κοινού τη συλλογική μας προσέγγιση και δράση. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να σας προσκαλέσω σε έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί αυτοπροσώπως στις Βρυξέλλες και θα αρχίσει στις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδος)».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ