Κοσμος

Ο Τραμπ καλείται τώρα να καταθέσει σε δικαστήριο για σκιώδεις του συναλλαγές

Η υπόθεση έχει αστικό και ποινικό κομμάτι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ/ © EPA/MICHAEL REYNOLDS

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καλείται να καταθέσει σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης σχετικά με τις κατηγορίες για την προσωπική του περιουσία.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καλείται να καταθέσει σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης σχετικά με τις κατηγορίες εις βάρος του για την προσωπική του περιουσία, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το γραφείο Εισαγγελέα της αμερικανικής πολιτείας.

«Ο Ντόναλτ Τραμπ πρέπει να συμμορφωθεί με την έρευνα για τις χρηματοοικονομικές τους συναλλαγές» αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου.

Η δικαιοσύνη αποφάσισε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και η Ιβάνκα Τραμπ καλούνται να εμφανιστούν ενώπιον της εισαγγελέως, με τον Άρθρουρ Ένγκορον να εξηγεί ότι η εισαγγελέας Λετίσια Τζέιμς είχε «ξεκάθαρο δικαίωμα» να ανακρίνει τους Τραμπ αφότου αποκάλυψε «άφθονα στοιχεία πιθανής οικονομικής απάτης».

Τον περασμένο μήνα η Τζέιμς δήλωσε πως η σχεδόν τριετής έρευνά της για τον Οργανισμό Τραμπ είχε αποκαλύψει σημαντικά στοιχεία πιθανής απάτης. Η εισαγγελέας Τζέιμς έχει πει ότι από την έρευνά της προέκυψαν αποδείξεις ότι ο Οργανισμός Τραμπ ο οποίος διαχειρίζεται ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ και άλλα ακίνητα ανά τον κόσμο– είχε δώσει παραπλανητικά οικονομικά στοιχεία σε τράπεζες και φορολογικές αρχές για να εξασφαλίσει οφέλη όπως δάνεια με ευνοϊκούς όρους και φοροελαφρύνσεις. Κατά την αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων ο επιχειρηματικός όμιλος παρουσίασε ένα ρετιρέ στο Μανχάταν ως τρεις φορές μεγαλύτερο από το κανονικό του μέγεθος, κάτι που έφερε διαφορά 200 εκατομμυρίων δολαρίων στην τιμή του. 

Από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας Ντόναλντ Τραμπ αρνείται την αδικοπραγία και χαρακτηρίζει «πολιτικά υποκινούμενη» την έρευνα από την Τζέιμς.

Ντόναλντ Τραμπ: Η ποινική έρευνα για τις δραστηριότητες του

Τα στοιχεία αυτά σχετίζονται επίσης με μία ποινική έρευνα, της οποίας τώρα επικεφαλής είναι ο εισαγγελέας του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ, στην οποία ο Οργανισμός Τραμπ και ο επί μακρόν οικονομικός διευθυντής του δήλωσαν αθώοι τον περασμένο Ιούλιο για κατηγορίες φορολογικής απάτης.

Παράλληλα έχει συγκροτηθεί σώμα ενόρκων για την πτυχή που αφορά τις υποψίες για εικονικές τιμολογήσεις στοιχείων ενεργητικού, προκειμένου να αποφασίσει για την ενδεχόμενη άσκηση διώξεων. Όσον αφορά αυτή την πτυχή της έρευνας, οι εισαγγελείς εξασφάλισαν με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τις φορολογικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ — του πρώτου προέδρου που δεν τις δημοσιοποίησε από τα χρόνια του 1970.

Ντόναλντ Τραμπ: Τον εγκατέλειψε και η λογιστική εταιρεία που συνεργαζόταν

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία ορκωτών λογιστών του Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε τον πελάτη της επί σειρά ετών, τονίζοντας πως οι ανακοινώσεις για την οικονομική κατάσταση του ομίλου του, που ετοίμαζε γι’ αυτόν εδώ και πάνω από μια δεκαετία, δεν μπορούν πλέον να θεωρούνται αξιόπιστες, όπως αποκαλύπτουν δικόγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας την Δευτέρα.

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι δική της, εσωτερική έρευνα, καθώς και «πληροφορίες που έλαβε από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές», βάρυναν επίσης στη λήψη της απόφασης αυτής.

«Μολονότι δεν συμπεράναμε ότι οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων, στο σύνολό τους, περιέχουν αξιόλογες παρατυπίες, με δεδομένες τις περιστάσεις, θεωρούμε ότι είναι δικαιολογημένη η κρίση μας πως δεν μπορούν στο εξής να θεωρούνται αξιόπιστα τα έγγραφα αυτά», τονίζεται στην επιστολή των ορκωτών λογιστών, στην οποία συμπεραίνεται επίσης ότι εν μέρει εξαιτίας αυτού του συμπεράσματος, η Mazars «δεν είναι πλέον σε θέση να παρέχει υπηρεσίες στον Trump Organization».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ