Κοσμος

Yπουργός Πετρελαίου Σαουδικής Αραβίας για ενεργειακή κρίση: Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο

«Ο κόσμος θα πρέπει να ξυπνήσει και να δει την πραγματικότητα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαουδική Αραβία: Γιατί μειώνει τις τιμές ρεκόρ για το πετρέλαιό της
Πετρελαϊκές εγκαταστάσεις - ΑΡΧΕΙΟ © Patrick Hendry/Unsplash

Ο Σαουδάραβας υπουργός, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν αναφέρθηκε στο άλμα των τιμών σε όλα τα ενεργειακά προϊόντα από το βήμα συνεδρίου στο Αμπού Ντάμπι.

Την ώρα που ο πόλεμος έχει «στενέψει» τον εφοδιασμό στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, η στρατηγική Covid Zero της Κίνας έχει οδηγήσει στο μεγαλύτερο σοκ στη ζήτηση ενεργειακών πόρων, η Σαουδική Αραβία δηλώνει ανήσυχη. 

«Είμαι "δεινόσαυρος", αλλά δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο» είιπε ο Σαουδάραβας υπουργός, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, από το βήμα συνεδρίου που έλαβε χώρα στο Άμπου Ντάμπι, αναφερόμενος στο άλμα των τιμών σε όλα τα ενεργειακά προϊόντα. «Ο κόσμος θα πρέπει να ξυπνήσει και να δει την πραγματικότητα. Ο πλανήτης ξεμένει από ενεργειακά αποθέματα σε όλα τα επίπεδα» προειδοποίησε σε δραματικούς τόνους.  

Τους τελευταίους δύο μήνες, η Σαουδική Αραβία αύξησε τις τιμές για το αργό της πετρέλαιο σε επίπεδα ρεκόρ, όταν οι τιμές του ορυκτού καυσίμου εκτινάχθηκαν άνω των 100 δολαρίων το βαρέλι εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Να σημειωθεί οτι οι τιμές του μπρεντ έχουν κάνει άλμα περίπου 35% από τις αρχές του έτους. Σήμερα με πτώση περίπου 1,7% διαμορφώνονται στα 104,15 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του αμερικανικού αργού κινούνται κοντά 101,5 δολάρια το βαρέλι. 

Η Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα είναι μεταξύ των λίγων παραγωγών, που επενδύουν σε αύξηση της προσφοράς πετρελαίου. Δαπανούν δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγική τους δυνατότητα κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως (αθροιστικά) έως τα τέλη της δεκαετίας.

Στη συνεδρίαση της 5ης Μαΐου η συμμαχία OPEC+ αποφάσισε αύξηση της προσφοράς κατά 432.000 βαρέλια ημερησίως από τον Ιούνιο. Αλλά ακόμη και αυτός ο χαμηλός στόχος είναι αμφίβολο εάν θα γίνει πράξη. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις   

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ