1821 Digital Gallery

Ο πρίγκιπας Κάρολος εκφώνησε την «Ομιλία της Βασίλισσας» στη βρετανική Βουλή

Ο πρίγκιπας Κάρολος κατά τη διάρκεια της «Ομιλίας της Βασίλισσας» στη βρετανική Βουλή
Ο πρίγκιπας Κάρολος κατά τη διάρκεια της «Ομιλίας της Βασίλισσας» © Youtube
Ποια τα βασικά σημεία του νομοθετικού έργου της βρετανικής κυβέρνησης
  • A-
  • A+
0
Ο πρίγκιπας Κάρολος εκφώνησε την «Ομιλία της Βασίλισσας» στη βρετανική Βουλή - Τα νομοσχέδια για τη Δημόσια Τάξη και την Οικονομία

Ο πρίγκιπας Κάρολος εκφώνησε σήμερα την εναρκτήρια ομιλία του αρχηγού του βρετανικού κράτους για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο που παραδοσιακά στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινάει τον Μάιο. Η λεγόμενη «Ομιλία της Βασίλισσας» στη βρετανική βουλή είναι πολύ σημαντική, καθώς σκιαγραφεί όλο το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης για έναν ολόκληρο χρόνο. 

Το φετινό κυβερνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 38 καινούργια νομοσχέδια. «Πρόκειται για έναν συνδυασμό νέων σχεδίων και μακροχρόνιων υποσχέσεων», όπως επισημαίνουν οι αναλυτές. Μεταξύ αυτών, η κυβέρνηση Τζόνσον έχει θέσει ως προτεραιότητά της «την ανάπτυξη και την ενίσχυση της οικονομίας, αλλά και τη μείωση του κόστους ζωής για τις οικογένειες», τόνισε ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου.

In full: Prince Charles to deliver Queen's Speech for first time | ITV News

Βρετανική Βουλή: Τι προβλέπουν τα 38 καινούργια νομοσχέδια - Στον τομέα της Οικονομίας

Στον τομέα της οικονομίας, διευρύνονται οι εξουσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορούν οι δήμοι να παίρνουν κατά τόπους μέτρα για να ξαναζωντανέψουν οι εμπορικοί δρόμοι. Αξίζει να σημειωθεί πως, τόσο εξαιτίας του ηλεκτρονικού εμπορίου όσο και λόγω της πανδημίας, πολυσύχναστες εμπορικές οδοί, όπως π.χ. και η διάσημη Oxford Street, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επισκεψιμότητας με αποτέλεσμα πολλά καταστήματα να έχουν βάλει λουκέτο. Παράλληλα θα απλουστευτούν κάποιες διαδικασίες για να γίνονται πιο εύκολα και πιο γρήγορα οι οικονομικές συναλλαγές, κυρίως με την Ευρώπη και όχι μόνο. Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ έχουν παρουσιαστεί σοβαρές καθυστερήσεις κυρίως στις εξαγωγές, αλλά και στις εισαγωγές προϊόντων.

Σχετικα
Η Τουρκία συμφώνησε στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Η Τουρκία συμφώνησε στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Το εν λόγω νομοσχέδιο, που από πολλούς θεωρείται η ναυαρχίδα των νομοσχεδίων για τη μετά το Brexit εποχή, θα προβλέπει επίσης την εύκολη κατάργηση των κανόνων που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ. Συνολικά είναι έξι τα προτεινόμενα νομοσχέδια που σχετίζονται με το Brexit και στόχο έχουν «να καταστήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο πιο ανταγωνιστικό και πιο ελκυστικό για τις διεθνείς επενδύσεις», όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές.

Την ίδια στιγμή, αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις για επενδύσεις εντός της Βρετανίας από ξένα κεφάλαια που σχετίζονται με απολυταρχικά καθεστώτα.

Βρετανική Βουλή: Αυστηροποιούνται ποινές για οργανώσεις που εμποδίζουν την εύρυθμη καθημερινότητα των πολιτών

Ένα νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση είναι αυτό της Δημόσιας Τάξης, το οποίο προβλέπει αυστηρότερες ποινές για οργανώσεις που, όταν διαμαρτύρονται, εμποδίζουν την εύρυθμη καθημερινότητα των πολιτών. Ένα άλλο αφορά την κατάργηση του νόμου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όπως αυτά ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και την αντικατάστασή του από ένα νέο νόμο «Διακήρυξη Δικαιωμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου».

Σχετικα
Ο Στάνλεϊ Τζόνσον για τα Γλυπτά του Παρθενώνα - Ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Ν. Πηλίου
Ο Στάνλεϊ Τζόνσον για τα Γλυπτά του Παρθενώνα - Ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Ν. Πηλίου

Όπως είπε ο πρίγκιπας Κάρολος, το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα δίνει έμφαση στον «ηγετικό ρόλο», που θα διαδραματίσει η Βρετανία για την «υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας σε όλο το κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της συνεχιζόμενης υποστήριξης για τον λαό της Ουκρανίας».

Watch again: Prince Charles delivers Queen’s speech in opening of parliament

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5