Κοσμος

CIA: Δεν βλέπουμε «πρακτικές ενδείξεις» ότι η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά

Η Μόσχα έθεσε τις πυρηνικές δυνάμεις σε κατάσταση υψηλού συναγερμού στις 24 Φεβρουαρίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
1024px-atom_bomb_nuclear_explosion.jpg
Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας © ΕPA Pool

Η CIA δεν βλέπει ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε το Σάββατο ο διευθυντής της.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε στο προσκήνιο κάτι που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν σχεδόν αδιανόητο: τη χρήση ενός μικρού πυρηνικού όπλου κατά τη διάρκεια σύγκρουσης στην Ευρώπη.

«Δεν βλέπουμε, ως κοινότητα πληροφοριών, πρακτικές ενδείξεις σε αυτό το σημείο ενός ρωσικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη ή ακόμη και για πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων», δήλωσε σχετικά ο Γουίλιαμ Μπερνς.

«Με δεδομένο το ακόνισμα σπαθιών που… έχουμε ακούσει από τη ρωσική ηγεσία, δεν μπορούμε να πάρουμε ελαφρά τη καρδία αυτές τις πιθανότητες», δήλωσε ο Μπερνς σε συνέδριο που διοργάνωσαν οι Financial Times.

«Έτσι παραμένουμε πολύ έντονα επικεντρωμένοι ως υπηρεσία πληροφοριών… σε μια στιγμή που το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό για τη Ρωσία», είπε.

Η Ρωσία έθεσε τις πυρηνικές δυνάμεις σε κατάσταση υψηλού συναγερμού λίγο μετά την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Ρωσία έχει 1.588 όπλα αναπτυγμένα σε διηπειρωτικούς πυραύλους, οι οποίοι έχουν βεληνεκές τουλάχιστον 5.500 χιλιομέτρων και βάσεις βαρέων βομβαρδιστικών, οι οποίες φιλοξενούν αεροσκάφη ικανά να μεταφέρουν και να ρίξουν πυρηνικό φορτίο. Σύμφωνα με το James Martin Center for Nonproliferation Studies, το 30% έως 40% του αμερικανικού και του ρωσικού οπλοστασίου αποτελείται από αυτές τις μικρότερες βόμβες, οι οποίες έχουν εμβέλεια μικρότερη από 500 χιλιόμετρα από ξηράς και μικρότερη από 600 χιλιόμετρα από θαλάσσης ή αέρος. Αυτά τα όπλα θα εξακολουθούσαν να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις κοντά στη ζώνη έκρηξης, αλλά δεν θα προκαλούσαν μια παγκόσμια πυρηνική αποκάλυψη.

Ο Πούτιν έχει επίσης προβεί σε ελάχιστα συγκαλυμμένες απειλές που υποδηλώνουν προθυμία να αναπτύξει τα τακτικά πυρηνικά όπλα της Ρωσίας. Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου έχει προειδοποιήσει για «αστραπιαία» αντίποινα εάν η Δύση παρέμβει άμεσα στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Παρατηρητές λένε ότι τις τελευταίες ημέρες, η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας προσπάθησε να κάνει τη χρήση πυρηνικών όπλων πιο εύπεπτη στο κοινό.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ