Κοσμος

Ιρλανδία: ένα βήμα πριν από τη σύλληψη του αρχιμαφιόζου Ντάνι Κίναχαν

Η αστυνομία του Δουβλίνου στην τελική ευθεία για τη σύλληψη του αρχισυμμορίτη

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντάνιελ Κίναχαν
© Solarpix

Αν υπάρχει σήμερα κάτι παρόμοιο με τους περιβόητους Peaky Blinders, είναι το καρτέλ Κίναχαν

Αμοιβή 5 εκατομμυρίων δολαρίων προβλέπεται για όποιον βοηθήσει στην ενίσχυση των αποδείξεων εναντίον του καταζητούμενου Ντάνι Κίναχαν, του 45χρονου Ιρλανδού εγκληματία που θεωρείται ένας από τους αρχηγούς του οργανωμένου εγκλήματος σε παγκόσμια κλίμακα. Το λεγόμενο Kinahan Cartel διακινεί ναρκωτικά και παράνομα πυροβόλα όπλα στην Ιρλανδία, στη Βρετανία και στην ηπειρωτική Ευρώπη, ενώ έχει διασυνδέσεις στην Ασία, στη Μέση Ανατολή και στη Νότια Αμερική. Κυρίως, διαχειρίζεται ως μονοπώλιο την περουβιανή κοκαΐνη. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 η εγκληματική οργάνωση βρίσκεται σε πόλεμο με αντίπαλη οικογένεια, τους Χατς: ο απολογισμός είναι 18 νεκροί συμμορίτες στους δρόμους του Δουβλίνου.

Αν και ο Ντάνιελ Κίναχαν, που προέρχεται από οικογένεια εμπόρων ναρκωτικών, είχε συλληφθεί το 2001 όταν ήταν 24 ετών, οι κατηγορίες εναντίον του αποσύρθηκαν· έκτοτε υπήρξε αντικείμενο πολλών ανθρωποκυνηγητών χωρίς αποτέλεσμα. Το 2010 στην Ισπανία, μια ισπανο-ιρλανδο-βρετανική επιχείρηση, με περισσότερους από 200 αστυνομικούς, κατέληξε σε φιάσκο, ενώ στη συνέχεια ο Κίναχαν γλίτωσε από δύο απόπειρες δολοφονίας της αντίπαλης συμμορίας των Χατς πηδώντας από παράθυρα. Από το 2019, ο Ντάνι Κίναχαν ζει στο Ντουμπάι με τον αδελφό του, τον Κρίστοφερ και του είχε απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ. Ο Ντάνι Κίναχαν φέρεται επίσης να έχει διαπράξει παρανομίες στον χώρο της πυγμαχίας όπου δραστηριοποιείται από το 2012, προωθώντας τον Ιρλανδό πυγμάχο Matthew Macklin (γνωστό ως Mac the Knife) και άλλους μποξέρ παγκόσμιας κλάσης, όπως τον Tyson Fury και τον Darren Till.

Ντάνιελ Κίναχαν
© Solarpix

Τον περασμένο Μάρτιο, το Buzz.ie παρουσίασε τον Κίναχαν ως πρωταγωνιστή στην παγκόσμια πυγμαχία, αποκαλώντας τον «την πιο σημαντική προσωπικότητα στην ιστορία του ιρλανδικού αθλητισμού.» Αλλά, υπήρχε αντίλογος: ένα μήνα νωρίτερα το BBC μετέδωσε ρεπορτάζ για την ενασχόληση του Κίναχαν με την πυγμαχία μιλώντας για εκφοβισμό και βρόμικα παιχνίδια ― η ομάδα του ρεπορτάζ δέχτηκε απειλές και ένας από τους δημοσιογράφους αναγκάστηκε να μετακομίσει από το Μπέλφαστ σε άγνωστη τοποθεσία. Η οικογένειά του τελεί υπό αστυνομική προστασία. Μια άλλη δημοσιογράφος, η Nicola Tallant από τη Sunday World δέχτηκε πιέσεις «να γράψει κάτι θετικό για τον Daniel Kinahan» με αντάλλαγμα ο αρχιμαφιόζος να της δώσει αποκλειστική συνέντευξη. Η Tallant απέρριψε την προσφορά. Οι απειλές κατά της ζωής δημοσιογράφων πρέπει να λαμαβάνεται σοβαρά υπόψη δεδομένου ότι το 1996 η συμμορία του Τζέρρυ Χατς, του επονομαζόμενου «Καλόγερου», εκτέλεσε την 36χρονη Ιρλανδέζα δημοσιογράφο Βερόνικα Γκέριν της Sunday Independent: η υπόθεση μεταφέρθηκε δύο φορές στον κινηματογράφο, μία με πρωταγωνίστρια την Κέιτ Μπλάντσετ και μια άλλη δυο χρόνια νωρίτερα με την Τζόαν Άλλεν.

Σήμερα οι αρχές έχουν στα χέρια τους συγκεκριμένες αποδείξεις για το ιρλανδικό «σούπερ καρτέλ ναρκωτικών», το οποίο συνεργάζεται με την Καμόρρα, τον Μαροκινό εγκληματία Ridouan Taghi (που βρίσκεται ήδη στη φυλακή στην Ολλανδία) και τον Βόσνιο ναρκέμπορο Edin Gačanin (γνωστό ως επικεφαλής της βαλκανικής συμμορίας «Τίνο και Ντίνο»): έδρα του φέρεται να είναι το υπερπολυτελές ξενοδοχείο Burj Al Arab στο Ντουμπάι, που έχει φήμη «εφτάστερου». Σύμφωνα με το ιρλανδικό Criminal Assets Bureau, έχουν συγκεντρωθεί αποδείξεις και για τις εγκληματικές δραστηριότητες των επιχειρηματιών Jim Mansfield Jnr και Thomas Kavanagh οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί για παράνομες τραπεζικές συναλλαγές και ξέπλυμα χρήματος σε συνδυασμό με το ιρλανδικό καρτέλ. Τα άτομα αυτά, μαζί με τους Κίναχαν, περιλαμβάνονται στη λίστα των αμερικανικών αρχών που απαγορεύει σε Αμερικανούς υπηκόους έχουν επιχειρηματικές συναλλαγές μαζί τους. Οι παραβιάσεις των κυρώσεων επισύρουν μέγιστη ποινή φυλάκισης είκοσι ετών.

 

 

Στις 12 Απριλίου, το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε αμοιβή έως και 5 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που οδηγούν στη σύλληψη και την καταδίκη των μελών της οικογένειας Kίναχαν. Η ανταμοιβή προσφέρεται από κοινού με την Ιρλανδική Υπηρεσία Εγκλήματος και την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Guardian, το μόνο που απομένει για να συλληφθεί ο Ντάνιελ Κίναχαν είναι να τον εκδώσει το Ντουμπάι ― αλλά, το εμιράτο δεν έχει συνάψει τέτοια συμφωνία με την Ιρλανδία. Αν λάβουμε υπόψη ότι ένας από τους καταζητούμενους για τον φόνο της Βερόλικα Γκερν κατέφυγε το 1996 στην Πορτογαλία κι ότι δεν εκδοθεί ακόμα στην Ιρλανδία, ίσως ο Guardian να δείχνει υπερβολική αισιοδοξία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ