Κοσμος

Μπάιντεν: Βλέπουμε το ξεκίνημα Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

«Θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή του νατοϊκού εδάφους»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν © EPA Pool

Διάγγελμα με αφορμή τις κινήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία απεύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζό Μπάιντεν τονίζοντας ότι πρόκειται για εισβολή.

«Αυτό είναι το ξεκίνημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» είπε ο Τζο Μπάιντεν, επιβεβαιώνοντας πως οι ΗΠΑ μιλούν επίσημα πια για «εισβολή». «Δεν χρειάζεσαι αίμα εκτός αν σχεδιάζεις να ξεκινήσεις πόλεμο» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με αφορμή τις συνεχείς αναφορές των τελευταίων ημερών πως οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνουν και φιάλες αίματος κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Αν η Ρωσία προχωρήσει με αυτή την εισβολή, θα προχωρήσουμε κι εμείς με τις κυρώσεις» είπε ακόμη, συμπληρώνοντας πως οι κινήσεις της Ρωσίας αποτελούν μια σαφή παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας και πως απαιτείται μια σκληρή, παγκόσμιας κλίμακας απάντηση.

Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε πόντο» ΝΑΤΟϊκού εδάφους και θα συνεχίσουν να παρέχουν «αμυντικά» όπλα στην Ουκρανία, ενώ ενέκρινε και την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής.

Στην συνέχεια, ανακοίνωσε πρώτον πως οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις εναντίον δύο ρωσικών τραπεζών και δεύτερον πως από την Τετάρτη, 23.02.2022, οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν κυρώσεις σε μέλη της ρωσικής «ελίτ» στις ΗΠΑ, αλλά και στις οικογένειές τους.

Ο Μπάιντεν προβαίνει στις συγκεκριμένες ανακοινώσεις, αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα μεταφέρει στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία, μετά την αναγνώριση από το Κρεμλίνο των αυτοανακηρυγμένων δημοκρατιών στο Λουχάνσκ και στο Ντόνετσκ.

Το ΝΑΤΟ αναμένει μια επίθεση ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία

Παράλληλα, στην έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως ποτέ δεν είναι αργά για τη Ρωσία να εισβάλει. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν την επιβολή κυρώσεων σε 27 Ρώσους ιδιώτες και οντότητες, σε τράπεζες και στον τομέα της άμυνας. Αποφασίστηκε, επίσης, ο περιορισμός της πρόσβασης των Ρώσων στις ευρωπαϊκές αγορές.

Κυρώσεις ΕΕ-Βρετανίας κατά της Ρωσίας

Nωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν την επιβολή κυρώσεων σε 27 Ρώσους ιδιώτες και οντότητες, σε τράπεζες και στον τομέα της άμυνας όπως επίσης ο περιορισμός της πρόσβασης των Ρώσων στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την αναγνώριση του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ από το Κρεμλίνο. «Αυτό το πακέτο κυρώσεων που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα κράτη μέλη θα βλάψει τη Ρωσία και θα τη βλάψει πολύ», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα επιβάλει κυρώσεις εις βάρος πέντε ρωσικών τραπεζών και τριών προσώπων με τεράστια περιουσία, ανάμεσά τους και ο Γκενάντι Τίμτσενκο, έπειτα από την αναγνώριση από τη Μόσχα δύο αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.

Ενώ η Γερμανία από την πλευρά της ανακοίνωσε την αναστολή της πιστοποίησης του αγωγού αερίου NordStream 2. Ο αγωγός των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων σχεδιάστηκε για να διπλασιάσει την ποσότητα φυσικού αερίου που ρέει από τη Ρωσία στη Γερμανία και ολοκληρώθηκε στα τέλη του περασμένου έτους. Οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές δεν είχαν δώσει μέχρι σήμερα την έγκριση για την επίσημη λειτουργία του αγωγού.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ