Κοσμος

Times για γλυπτά Παρθενώνα: Αυτή είναι η λύση για την επανένωση

Η πρόταση της εφημερίδας στο Βρετανικό Μουσείου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο
Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο © EPA / FACUNDO ARRIZABALAGA

Γλυπτά Παρθενώνα: Πώς η τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει στην επανένωση - Το άρθρο της Times

Τη λύση που δίνει το Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα προβάλλουν η Times του Λονδίνου. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Times, θα μπορούσε το Ινστιτούτο να δημιουργήσει ψηφιακές απεικονίσεις των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Στη συνέχεια να σκαλιστούν από ένα γιγάντιο ρομπότ στο λατομείο Καράρα στην Ιταλία και τελικά να παραχθούν Γλυπτά, πιστά αντίγραφα των αυθεντικών με ακρίβεια χιλιοστού. 

Όπως σημειώνουν οι Times, με τα σημερινά δεδομένα θα χρειαστεί η άδεια του Βρετανικού Μουσείου για ένα τέτοιοι εγχείρημα. Αν το Μουσείο αρνηθεί, τότε θα μπορούσε ένας «στρατός Ελλήνων πατριωτών» να πάει και να τραβήξει φωτογραφίες των Γλυπτών, καθώς μία τέτοια ενέργεια δεν απαιτεί σχετική άδεια.

Η Times προτείνει στο Βρετανικό Μουσείο «να αγκαλιάσει αυτήν την τεχνολογική ευκαιρία και να αντικαταστήσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα με πιστά αντίγραφα». Μάλιστα, ως αντάλλαγμα η Ελλάδα, όπως σημειώνει η εφημερίδα, θα μπορούσε να δεσμευτεί να μην επιτρέψει τη δημιουργία άλλων αντιγράφων. «Με αυτόν τον τρόπο, οι Έλληνες μπορούν να ανακτήσουν την πολιτιστική κληρονομιά τους και το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να διατηρήσει τη θέση του ως η μεγαλύτερη ιστορική συλλογή του κόσμου», καταλήγει το άρθρο γνώμης της εφημερίδας Times.

Τον προηγούμενο μήνα η Times είχε ταχθεί υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλάζοντας την παραδοσιακή της γραμμή. «Για περισσότερα από 50 χρόνια, καλλιτέχνες και πολιτικοί υποστήριξαν ότι αυτά τα τόσο θεμελιώδη τεχνουργήματα για την πολιτιστική ταυτότητα ενός έθνους πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το Μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση, με την υποστήριξη της εφημερίδα Times, αντιστάθηκαν στην πίεση αυτή. Οι καιροί όμως και οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Και πρέπει τώρα να επιστραφούν», έγραψε στο κύριο άρθρο της στα μέσα Ιανουαρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ