Κοσμος

Συνδυασμός Πινατούμπο και Χιροσίμα «χτύπησε» τα νησιά Τόνγκα

Η ισχυρότερη ηφαιστειακή έκρηξη από το 1991

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τόνγκα: Άλλαξαν όψη τα νησιά από την έκρηξη του ηφαιστείου (εικόνες)
Τόνγκα © Pixabay

Λίγες ημέρες μετά την έκρηξη ηφαιστείου και το τσουνάμι στα νησιά Τόνγκα, έφτασαν τα πρώτα αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια.

Η ηφαιστειακή έκρηξη της 15ης Ιανουαρίου, που ακούστηκε ως την Αλάσκα που βρίσκεται περισσότερα από 9.000 χιλιόμετρα μακριά από την Τόνγκα, ήταν η πιο μεγάλη που έχει σημειωθεί εδώ και δεκαετίες. Παράλληλα η νησιωτική χώρα βιώνει μια ανείπωτη καταστροφή που θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να την ξεπεράσει. 

Ήδη το Εθνικό Αστεροσκοπείο, ανακοίνωσε ότι το κρουστικό κύμα της έκρηξης πέρασε τουλάχιστον δύο φορές πάνω από την ατμόσφαιρα της Ελλάδας, προκαλώντας απότομη πρόσκαιρη πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης. Οι εικόνες πριν και μετά την έκρηξη σοκάρουν.

Από την έκρηξη δημιουργήθηκε ένα τεράστιο μανιτάρι καπνού ύψους 30 μέτρων, το οποίο σκόρπισε τέφρα, αέρια και όξινη βροχή σε όλη την περιοχή του Ειρηνικού, και στη συνέχεια ακολούθησε τσουνάμι. Το τσουνάμι προκάλεσε κύματα ύψους 15 μέτρων, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Τόνγκα.

«Το ωστικό κρουστικό κύμα ήταν περίπου 10 μεγατόνων δηλαδή πάνω από 500 φορές πιο ισχυρό από την πυρηνική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα», μίλησε ο Τζέιμς Γκάρβιν, ο επικεφαλής στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της NASA.

Στα τέλη του 2014 και στις αρχές του 2015, κατά μήκος του χείλους η υποθαλάσσια καλντέρα του ηφαιστείου  υψώθηκε έξω από τη θάλασσα, δημιουργώντας ένα «νέο νησί». Στρώματα ατμού και τέφρας συνέδεσαν τελικά το νησί, γνωστό ως Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, με δύο πολύ παλαιότερα νησιά, που δεν υπάρχουν πια.

«Όταν βάζεις έναν τόνο θαλασσινού νερού σε ένα κυβικό χιλιόμετρο ηφαιστειογενούς βράχου, τα πράγματα θα γίνουν γρήγορα άσχημα», τόνισαν ειδικοί της  NASA, σύμφωνα με τους οποίους πιθανότητα η έκρηξη να προκλήθηκε από μια ξαφνική πλημμύρα θαλασσινού νερού που προκάλεσε απότομη αλλαγή στα στρώματα υγρού μάγματος.

Το νερό κατέκλυσε την πρωτεύουσα Νουκουαλόφα, οι κάτοικοι της οποίας έσπευσαν σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο, αφήνοντας πίσω τους πλημμυρισμένα σπίτια, ενώ βράχοι και τέφρα έπεφταν από τον ουρανό. Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID), πάνω από 100.000 άνθρωποι, σχεδόν όλος ο πληθυσμός της Τόνγκα, έχει επηρεαστεί από την ηφαιστειακή τέφρα και το τσουνάμι.

Ένα χωριό στο νησί Μάνγκο έχει καταστραφεί εντελώς. Σε πολλά άλλα χωριά του νησιού μόνο μερικά σπίτια παραμένουν όρθια. Μια 65χρονη γυναίκα στο Μάνγκο είναι ένας από τους τρεις ανθρώπους ο θάνατος των οποίων έχει επιβεβαιωθεί, όπως και ένας άνδρας 49 ετών και η Βρετανίδα υπήκοος Άντζελα Γκλόβερ. Δορυφορικές εικόνες του Maxar Technologies δείχνουν ότι μεγάλο μέρος του ηφαιστείου που έβγαινε έξω από τη θάλασσα έχει πλέον βυθιστεί κάτω από το νερό. Μόνο δύο μικρά ηφαιστειακά νησιά παραμένουν έξω από το νερό.

Μεγάλη καταστροφή-Βοήθεια από Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία

Το αρχιπέλαγος έχει καταστραφεί, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που δημοσιεύθηκαν τις περασμένες μέρες. Το τηλεπικοινωνιακό μπλακ άουτ επιτείνει την αγωνία των πολιτών της Τόνγκα που έχουν μεταναστεύσει και αναζητούν κάποια πληροφορία για την τύχη των δικών τους. Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών DigiCel αναμένεται να αναπτύξει ένα προσωρινό δίκτυο 5G, που μεταδίδει κυρίως φωνητικά και γραπτά μηνύματα. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, η δυνατότητα επικοινωνίας θα παραμείνει υποτυπώδης.«Η αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιακής καλωδίωσης SubCom ανέφερε πως θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες προκειμένου η σύνδεση των Τόνγκα να αποκατασταθεί» διευκρίνισε το υπουργείο Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας σήμερα. Ελάχιστες επικοινωνίες είναι εφικτές χάρη σε δορυφορικά τηλέφωνα, τα οποία διαθέτουν κυρίως ξένες πρεσβείες στην πρωτεύουσα Νουκουαλόφα.  

Τα πρώτα αεροσκάφη που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και συσκευές επικοινωνίας έφτασαν σήμερα στα νησιά Τόνγκα, τα οποία έχουν αποκοπεί από τον κόσμο εδώ και πέντε ημέρες μετά την καταστροφική ηφαιστειακή έκρηξη που σημειώθηκε εκεί και το τσουνάμι που προκάλεσε.

«Αποδείχθηκε ότι είναι πιο δύσκολο να απομακρυνθεί η τέφρα από όσο προβλεπόταν», εξήγησε ο Τζόναθαν Βέιτς αρμόδιος του ΟΗΕ για τη διαχείριση της κρίσης αυτής από τα νησιά Φίτζι. «Πιστεύαμε ότι η πίστα θα ήταν λειτουργική χθες, αλλά ακόμη δεν έχει καθαρίσει εντελώς διότι πέφτει κι άλλη τέφρα» εξήγησε, διευκρινίζοντας ότι «περίπου 100 ή 200 μέτρα καθαρίζονται κάθε ημέρα».

Το πλοίο HMAS Adelaide, του αυστραλιανού Πολεμικού Ναυτικού, ετοιμάζεται να αναχωρήσει για την Τόνγκα με είδη πρώτης ανάγκης. Αναμένεται να φτάσει στον προορισμό του σε πέντε ημέρες. Δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Νέας Ζηλανδίας, το HMNZS Wellington και le HMNZS Aotearoa, αναμένεται να φτάσουν στην Τόνγκα σε τρεις ημέρες. Αυτά μεταφέρουν δύτες, πόσιμο νερό καθώς και μια μονάδα αφαλάτωσης που μπορεί να παρέχει 70.000 λίτρα νερό ημερησίως.

Κλιμάκια του Ερυθρού Σταυρού καταβάλλουν προσπάθεια να διανείμουν πόσιμο νερό στους κατοίκους συμβουλεύοντάς τους ταυτόχρονα να σκεπάσουν τις υδατοδεξαμενές τους προκειμένου να μη γεμίσουν με ηφαιστειακή τέφρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι ανησυχεί «για το ενδεχόμενο μόλυνσης των αποθεμάτων νερού και τροφής» από τα ηφαιστειακά υπολείμματα. Η κυβέρνηση της Τόνγκα έχει συστήσει στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, να χρησιμοποιούν μάσκες όταν βγαίνουν έξω και να πίνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ