Κοσμος

Ο Όσκαρ Πιστόριους μπορεί να ζητήσει αποφυλάκιση υπό όρους

Τον περασμένο Ιούλιο, ο 34χρονος συμπλήρωσε το 50% της θητείας του στη φυλακή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το 2013, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ο Παραολυμπιονίκης, Όσκαρ Πιστόριους, πυροβόλησε θανάσιμα τη σύντροφο του και μοντέλο, Ρίβα Στίνκαμπ.
Ο Όσκαρ Πιστόριους (Φωτό Αρχείου) © EPA Pool

Ο Όσκαρ Πιστόριους ο οποίος είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία της κοπέλας του μπορεί να ζητήσει την έξοδό του από τις φυλακές

Έχοντας εκτίσει τη μισή ποινή φυλάκισής του, ο Νοτιοαφρικανός παραολυμπιονίκης, Όσκαρ Πιστόριους, αποκτά το δικαίωμα αιτήματος αποφυλάκισης υπό όρους. 

Ο Όσκαρ Πιστόριους πιθανώς να συναντηθεί σύντομα με τους γονείς της Ρίβα Στίνκαμπ –την οποία δολοφόνησε ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου του 2013 – με σκοπό την πραγματοποίηση προκαταρκτικών συνομιλιών των δύο πλευρών. Το 2015, ο Όσκαρ Πιστόριους κρίθηκε ένοχος για διάπραξη φόνου και λίγο καιρό αργότερα καταδικάστηκε σε φυλάκιση 13 ετών.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο 34χρονος συμπλήρωσε το 50% της θητείας του στη φυλακή, δηλαδή την ελάχιστη χρονική περίοδο που απαιτείται για να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποφυλάκισης του δράστη, σύμφωνα με τη νομική εκπρόσωπο της οικογένειας του θύματος, Τάνια Κοέν.

«Το συμβούλιο επρόκειτο να συζητήσει την αποφυλάκιση του Όσκαρ Πιστόριους υπό όρους είτε στις 27/10 είτε στις 29/10· αλλά επειδή ορισμένα κριτήρια δεν πληρούνταν, η διαδικασία διεκόπη έως ότου υπάρξει η διαβεβαίωση της επιτροπής πως έχει στην κατοχή της όλες τις απαραίτητες αναφορές, συμπεριλαμβανομένων εκθέσεων ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού», ανέφερε η Κοέν.

Στις 14 Φεβρουαρίου 2013 o Όσκαρ Πιστόριους συνελήφθη στη Πρετόρια για το φόνο της συντρόφου του. Σύμφωνα με τα νοτιοαφρικανικά μέσα, ο Όσκαρ Πιστόριους πυροβόλησε και σκότωσε τη σύντροφό του, Ρίβα Στέενκαμπ, περνώντας την για διαρρήκτη, στις 04:00 μετά τα μεσάνυχτα στο σπίτι του στο Silver Lake. Τα όσα υποστήριξε ο Πιστόριους, αντικρούστηκαν από τα λεγόμενα πολλών από τους συνολικά 107 μάρτυρες που κλήθηκαν, με τους γείτονες να «καίνε» τον Παραολυμπιονίκη. 

Η υπόθεση τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας παγκοσμίως και το Discovery γύρισε ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τα δάκρυα ενός εγκλήματος». Σε αυτό παρουσιάστηκαν ακόμα κι οι σφαίρες, με τις οποίες ο Πιστόριους έβαλε τέλος στη ζωή της Στίνκαμπ κι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, ώστε η κατηγορία να αλλάξει από ανθρωποκτονία εξ αμελείας σε εκ προθέσεως. Ο εμπειρογνώμονας Κρις Μανγκένα μιλώντας για την υπόθεση, σοκάρει με τον ισχυρισμό ότι ο παραολυμπιονίκης «ήξερε τι έκανε», για να συμπληρώσει στη συνέχεια: «Η Ρίβα στεκόταν πίσω από την πόρτα, δεν ήταν σε καθιστή θέση. Αυτό σημαίνει ότι έτρεξε στην τουαλέτα και κλείδωσε, περίμενε, πίσω από την πόρτα, μέσα στην τουαλέτα. Ο πρώτος πυροβολισμός τη βρήκε στον μηρό και μετά από αυτόν τον πυροβολισμό έπεσε στο έδαφος. Πιθανώς ούρλιαξε και έπεσε».

Στον Πιστόριους επιβλήθηκαν πέντε χρόνια κάθειρξης, τα οποία μετά από οκτώ μήνες μετατράπηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό. Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση, καθώς ακόμα και τα χρόνια που του επιβλήθηκαν θεωρήθηκαν λίγα, ήταν τεράστιες. Στις 3 Δεκεμβρίου 2015 υπήρξε ανατροπή στην υπόθεση, με τον Πιστόριους να κρίνεται ένοχος για τον φόνο της Στίνκαμπ, καθώς το εφετείο της Νοτίου Αφρικής αναίρεσε την αρχική απόφαση. Οι εισαγγελείς αποφάνθηκαν ότι ήθελε να δολοφονήσει τη σύντροφο του και γι' αυτό εκείνη κλειδώθηκε στην τουαλέτα. Όπως υπογράμμισε ο δικαστής: «Σχεδόν όλοι οι πυροβολισμοί από την πόρτα αναπόφευκτα θα χτυπούσαν τη Ρίβα. Δεν υπήρχε μέρος να κρυφτεί». Στον κατηγορούμενο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης έξι ετών, με την απόφαση να αλλάζει ξανά στις 24 Νοεμβρίου 2017, καθώς όπως υπογράμμισε ο εισαγγελέας ήταν «σοκαριστικά επιεικής». Τελικά, ο Πιστόριους καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών και 5 μηνών.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ