Κοσμος

Χέρμαν Ροκφέλερ: Η εξαφάνιση και η δολοφονία του εκατομμυριούχου

Τα στοιχεία που έφεραν στο φως την καλά φυλαγμένη κρυφή ζωή του - Επί πολλά χρόνια εθισμένος στο βρόμικο σεξ με αγνώστους

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Herman Rockefeller‎
Ο Χέρμαν Ροκφέλερ

Υπόθεση Χέρμαν Ροκφέλερ: Η μάσκα του «Άντι Κίνγκστον» που του επέτρεπε να πραγματοποιεί τις πιο σκοτεινές σεξουαλικές του επιθυμίες ανώνυμα και η δολοφονία του.

Ο Χέρμαν Ροκφέλερ τον Ιανουάριο του 2010 ήταν, σύμφωνα με την εικόνα που είχε ο κόσμος, ένας 51χρονος οικογενειάρχης, πολυεκατομμυριούχος που ζούσε στο πιο ακριβό προάστιο της Μελβούρνης με τη γυναίκα και τα δυο παιδιά τους. Η πατρική του οικογένεια είχε μεταναστεύσει από το Οχάιο των ΗΠΑ στην Αυστραλία όταν ο Χέρμαν ήταν έφηβος. Οι επιχειρήσεις του στις επενδύσεις είχαν αποφέρει μεγάλα κέρδη ενώ στην προσωπική του ζωή ήταν ένας συντηρητικός, ήσυχος άνθρωπος με ευγενικούς τρόπους, που αγαπούσε τη γυναίκα, τα παιδιά του και πήγαινε τακτικά στην εκκλησία. Αυτή ήταν φαινομενικά η ζωή του. Αλλά τα φαινόμενα απατούν. Η εξαφάνιση κι η φρικτή δολοφονία του έφεραν στο φως την κρυφή ζωή που έκανε επί χρόνια και τον εθισμό του στο βρόμικο σεξ με αγνώστους.

Στις 21 Ιανουαρίου 2010 ο Χέρμαν Ροκφέλερ επέστρεφε από επαγγελματικό ταξίδι στο Νιούκασλ και είχε ενημερώσει τη γυναίκα του, Βίκυ, ότι θα έφτανε στη Μελβούρνη στις 10.30 το βράδυ. Ακουγόταν χαρούμενος, αφού μόλις είχε μάθει ότι η κόρη του είχε γίνει δεκτή στην Ιατρική Σχολή. Όταν όμως τα μεσάνυχτα δεν είχε εμφανιστεί, ενώ η πτήση του είχε φτάσει στην ώρα της, και δεν απαντούσε στο κινητό του, η Βίκυ κάλεσε την αστυνομία και δήλωσε την εξαφάνισή του. Η αστυνομία διαπίστωσε ότι ο Χέρμαν είχε φτάσει με πτήση από το Νιούκασλ στις 9 μ.μ. στη Μελβούρνη, όπου τον είχαν καταγράψει οι κάμερες του αεροδρομίου. Βγήκε από την αίθουσα των αφίξεων κρατώντας μια χειραποσκευή και μια σακούλα με πορτοκάλια και κατευθύνθηκε προς το πάρκινγκ, όπου επιβιβάστηκε στο αμάξι του, ένα Πρίους. Αλλά δεν έφτασε ποτέ στο σπίτι του. Οι κάμερες έδειχναν ότι πήρε την αντίθετη κατεύθυνση. Και από εκεί τα ίχνη του χάθηκαν.

Τρεις μέρες αργότερα, ενώ η αστυνομία δεν είχε λάβει καμιά πληροφορία ούτε είχε βρει κανένα ίχνος του, η Βίκυ Ροκφέλερ έκανε δημόσια έκκληση να εμφανιστεί όποιος γνώριζε κάτι σχετικά με την εξαφάνιση ή είχε δει το όχημά του. Αυτό θα ήταν ένα κρίσιμο στοιχείο. Κάποιος κάλεσε την αστυνομία λέγοντας ότι το Πρίους βρισκόταν σταθμευμένο στην άκρη του δρόμου σε μια εξοχική περιοχή δυτικά της Μελβούρνης. Και η Βίκυ Ροκφέλερ έλαβε μια κλήση από μια άγνωστη γυναίκα που ήθελε να της μιλήσει.

The Murder of Herman Rockefeller

Ήταν η Λίζα, μια 52χρονη σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων, μητέρα, παντρεμένη από 29 ετών με τον ίδιο άντρα. Πριν παντρευτεί το 1986, είχε σχέση με τον Χέρμαν Ροκφέλερ. Το ζευγάρι είχε γνωριστεί στα τέλη του 1982 σε ένα πάρτι. Εκείνη την εποχή η Λίζα σπούδαζε στη Μελβούρνη. Ο Χέρμαν ήταν συνομήλικός της και μόλις είχε αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ. Η σχέση του ζευγαριού άρχισε εκείνο το βράδυ, κράτησε τρία χρόνια, αλλά ουσιαστικά ήταν σαν να μην τελείωσε ποτέ, αφού για 27 χρόνια βρίσκονταν κατά καιρούς οι δυο τους, αν και στο μεταξύ ήταν και οι δυο παντρεμένοι. 

Η Λίζα, που ζούσε σε ένα ακριβό προάστιο της Μελβούρνης, είδε με τον σύζυγό της την είδηση για την εξαφάνιση του Ροκφέλερ. Ο άντρας της την προέτρεψε να πάει στην αστυνομία, αλλά εκείνη ήθελε να τηλεφωνήσει πρώτα στη γυναίκα του Χέρμαν. Η κατάσταση ήταν λεπτή, αλλά φυσικά προείχε το θέμα της εξαφάνισης. Η Λίζα εξήγησε στη Βίκυ Ροκφέλερ ότι είχε κρατήσει επί χρόνια επαφή με τον Χέρμαν και μάλιστα είχε λάβει μια κλήση από αυτόν το βράδυ που εξαφανίστηκε. Τη ρώτησε αν ήξερε για το άλλο τηλέφωνο που είχε ο Χέρμαν. Η Βίκυ δεν ήξερε τίποτα για κανένα άλλο τηλέφωνο, αλλά κράτησε τον αριθμό της Λίζας. Ο αριθμός τηλεφώνου και τα στοιχεία της Λίζας δόθηκαν στην αστυνομία και δυο ντετέκτιβ των ανθρωποκτονιών συναντήθηκαν μαζί της. Μετά τη συνάντηση, ήταν πεπεισμένοι ότι οι πληροφορίες της θα βοηθούσαν την έρευνα. 

Η Λίζα είπε στους ντετέκτιβ ότι μερικές φορές περνούσαν χρόνια ανάμεσα στις συναντήσεις τους, βλέπονταν όποτε μπορούσαν. Βρίσκονταν στο διαμέρισμά του Χέρμαν στην πόλη, είχαν ταξιδέψει μαζί στην Τασμανία και το Χονγκ Κονγκ και μιλούσαν τακτικά στο τηλέφωνο. Όσα είπε αμαύρωναν την εικόνα του ήσυχου οικογενειάρχη, αλλά έδιναν και νέα τροπή στην αστυνομική έρευνα. Η Λίζα είχε τους αριθμούς κινητών τηλεφώνων στους οποίους μπορούσε να επικοινωνεί μαζί του. Ο Χέρμαν είχε τέσσερις αριθμούς κινητών, τους οποίους σημείωσαν οι ντετέκτιβ. Με τόσους πολλούς αριθμούς σε χρήση, η Λίζα είχε ανησυχήσει για την ικανότητα του Χέρμαν να προστατεύει τα μηνύματά της από αδιάκριτα μάτια. Την καθησύχασε ότι τα άλλα κινητά τηλέφωνα ήταν κρυμμένα και κλειδωμένα στο γραφείο του στο σπίτι.

Book reveals Rockefeller's double life

Στα μέσα του 2009, ο Χέρμαν είπε στη Λίζα ότι έχασε ένα από τα τηλέφωνά του και ότι έπρεπε να διαγράψει τον αριθμό. Η Λίζα δεν το έκανε και αργότερα μέσα στον χρόνο έστειλε κατά λάθος ένα πονηρό μήνυμα στον αριθμό που δεν ήταν πια του Χέρμαν. Ο νέος κάτοχος του κινητού, ένας Άγγλος διαφημιστής που είχε μετακομίσει πρόσφατα στο Σίδνεϊ, απόρησε και απάντησε ρωτώντας «ποιος είναι;». Η Λίζα πανικοβλήθηκε, νομίζοντας ότι η Βίκυ Ροκφέλερ είχε βρει το τηλέφωνο του Χέρμαν και αγνόησε το μήνυμα. Με αφορμή ένα δεύτερο λάθος μήνυμα, η Λίζα είχε μιλήσει στον νέο κάτοχο του κινητού και έδωσε τα στοιχεία του στην αστυνομία.

Ο νέος κάτοχος του παλιού κινητού του Χέρμαν λάμβανε πολλές κλήσεις και μηνύματα. Όλα ήταν από άντρες που είχαν βρει τον αριθμό από αγγελίες σε περιοδικά και εφημερίδες για ανταλλαγή συντρόφων. Τα σεξουαλικά μηνύματα συνεχίστηκαν όλο το καλοκαίρι, με το πιο πρόσφατο τρεις μέρες πριν την εξαφάνιση. Όποιος τα έστελνε προφανώς δεν ήξερε ότι ο αρχικός κάτοχος του κινητού είχε εξαφανιστεί. Η αστυνομία βρήκε τα τέσσερα κρυμμένα κινητά στο γραφείο του Χέρμαν, μαζί με γυμνές φωτογραφίες του ίδιου με γυναίκες που δεν ήταν ούτε η γυναίκα του ούτε η Λίζα. Οι εγκληματολόγοι που ερεύνησαν το αμάξι του βρήκαν μια εφημερίδα, αγορασμένη την ημέρα της εξαφάνισής του. Σε ένα εσωτερικό φύλλο ο Χέρμαν είχε κυκλώσει μια αγγελία και είχε σημειώσει με στυλό μια διεύθυνση, μίλια μακριά από το σπίτι του.

Μια βδομάδα μετά την εξαφάνιση, αστυνομικοί άρχισαν να παρακολουθούν το σχεδόν ερειπωμένο σπίτι στη διεύθυνση αυτή. Ανήκε σε κάποια Μπερναντέτ Ντένι, μητέρα δυο παιδιών. Ήταν 42 ετών, αλλά η αρθρίτιδα και γενικά τα προβλήματα υγείας την έκαναν να φαίνεται τουλάχιστον μια δεκαετία μεγαλύτερη. Σύντροφος και συγκάτοικός της ήταν ο 58χρονος Μάριο Σέμπρι που εργαζόταν στην αποκομιδή των σκουπιδιών. Όταν η αστυνομία έβγαλε ένταλμα για την έρευνα του χώρου, τους ανέκρινε και έμαθε την ιστορία που τους συνέδεε με τον Χέρμαν Ροκφέλερ. Στο τέλος ομολόγησαν ότι είχαν σκοτώσει έναν άνδρα που είχε πάει στο σπίτι τους για σεξ δύο φορές. Αλλά τότε δεν ήξεραν καν το όνομά του.

Sex Swinger Millionaire Murder Court

Από ένα περιοδικό για επικοινωνία των ζευγαριών που ανταλλάσσουν συντρόφους, είχαν σημειώσει την αγγελία κάποιου «Άντι Κίνγκστον» που έγραφε ότι εκείνος και η γυναίκα του ήταν ένα ελκυστικό ζευγάρι που αγαπούσε τη διασκέδαση και απολάμβανε το ανεμπόδιστο, αλλά ασφαλές σεξ. Η Ντένι και ο Σέμπρι γνώρισαν τον «Άντι Κίνγκστον» που έκανε σεξ με τη Μπερναντέτ και κανόνισαν να ξαναβρεθούν μετά από λίγες εβδομάδες. Αλλά τη δεύτερη φορά ο Άντι εμφανίστηκε ξανά μόνος του κι ο Σέμπρι εξοργίστηκε. Ο «Άντι Κίνγκστον», σύμφωνα με το ζευγάρι, συνέχισε να προσπαθεί να κάνει σεξ με τη Μπερναντέτ, οι δύο άνδρες διαπληκτίστηκαν, η βία κλιμακώθηκε και ο «Άντι Κίνγκστον» σκοτώθηκε, όταν έπεσε στο τσιμέντο του γκαράζ και χτύπησε το κεφάλι του.

Αργότερα, ο Σέμπρι και η Ντένι πήγαν στο σούπερ μάρκετ και αγόρασαν ένα αλυσοπρίονο. Ο Σέμπρι έκοψε το κεφάλι και τα άκρα του Άντι Κίνγκστον και στη συνέχεια τα έβαλε σε ένα βαρέλι, μέσα στο οποίο έκαιγε φωτιά, στην αυλή του σπιτιού. Όταν αργότερα είδαν στην τηλεόραση την είδηση για έναν άντρα που είχε εξαφανιστεί, με τη σύζυγό του να κάνει συγκινητική έκκληση για οποιαδήποτε σχετική πληροφορία, αναγνώρισαν τον άντρα που ήξεραν ως «Άντι Κίνγκστον» και ήταν στην πραγματικότητα ο Χέρμαν Ροκφέλερ. Είχε χρησιμοποιήσει το ψευδώνυμο δεκάδες φορές σε περιοδικά για σεξ επί σχεδόν μια δεκαετία.

Ο Χέρμαν Ροκφέλερ είχε την εικόνα ενός ανθρώπου με μια ευτυχισμένη και επιτυχημένη ζωή, τόσο στο σπίτι όσο και στη δουλειά. Ωστόσο, επί πολλά χρόνια υποκρινόταν και φορούσε μάσκα. Έβαζε τη μάσκα του «Άντι Κίνγκστον», που του επέτρεπε να πραγματοποιεί τις πιο σκοτεινές σεξουαλικές του επιθυμίες ανώνυμα.

Δύο άνθρωποι φυλακίστηκαν για τη δολοφονία του, αλλά στη Βίκυ Ροκφέλερ επιβλήθηκε μάλλον η σκληρότερη ποινή. Η Βίκυ Ροκφέλερ έπρεπε να υπομείνει τον πόνο από την εξαφάνιση και τη δολοφονία του συζύγου της και την οδύνη από την αποκάλυψη της άθλιας κρυφής ζωής του που την έκανε να αναρωτιέται ποιος ήταν τελικά ο άνθρωπος που είχε παντρευτεί, ποιος ήταν πραγματικά ο Χέρμαν Ροκφέλερ. Και όλα αυτά μέσα σε λίγες μέρες.

Ο Μάριο Σέμπρι καταδικάστηκε σε 9 χρόνια φυλάκιση και η Μπερναντέτ Ντένι σε 7 χρόνια για την ανθρωποκτονία από αμέλεια του Χέρμαν Ροκφέλερ.

Πολλά βιβλία γράφτηκαν για την υπόθεση δολοφονίας του Χέρμαν Ροκφέλερ και πολλά τηλεοπτικά επεισόδια από σειρές με αληθινά εγκλήματα (όπως «Deadly Women», «Murder Calls»).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ