Κοσμος

«Κόντρα» Μπάιντεν-Ισπανικής Δεξιάς για τον Χριστόφορο Κολόμβο

Με αφορμή «τις θηριωδίες των κατακτητών»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου
Άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου © EPA Pool

Ισπανοί πολιτικοί της δεξιάς άσκησαν κριτική στονΤζο Μπάιντεν με αφορμή την υπογραφή ενός διατάγματος που αναγνωρίζει εγκλήματα από τον Χριστόφορο Κολόμβο.

Το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας απορρίπτει τις εκκλήσεις που γίνονται ώστε να ζητήσει συγγνώμη η χώρα για το αποικιακό  παρελθόν της, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε πρόσφατα σχετικό διάταγμα για τις «θηριωδίες που υπέστησαν οι αυτόχθονες» κατά την ανακάλυψη της Αμερικής από τους Ισπανούς «κονκισταδόρες». 

Ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP), Πάμπλο Κασάδο χαρακτήρισε την αποικιακή επέκταση της Ισπανίας στην Αμερική ως «το πιο σημαντικό γεγονός στην ιστορία μετά τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία», την παραμονή της 12ης Οκτωβρίου που σηματοδοτεί την άφιξη του Χριστόφορου Κολόμβου το 1492 στην Αμερικανική Ήπειρο. 

«Πρέπει το βασίλειο της Ισπανίας να ζητήσει συγγνώμη επειδή πριν από πέντε αιώνες ανακάλυψε τον Νέο Κόσμο, σεβάστηκε αυτούς που ήταν εκεί, δημιούργησε πανεπιστήμια, δημιούργησε ευημερία, έχτισε ολόκληρες πόλεις; Δεν νομίζω», είπε ο Κασάδο σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter.

Από την πλευρά του, ηγέτης του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος Vox, Σαντιάγκο Αμπασκάλ, κατήγγειλε τον Μπάιντεν ως «θλιβερό πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η ημερομηνία αυτή θεωρείται η γιορτή της «Ισπανοσύνης» (Hispanidad) και γιορτάζεται και σε ορισμένα κράτη της Λατινικής Αμερικής. H 12η Οκτωβρίου συμβολίζει επίσης την ιστορική επέτειο κατά την οποία η Ισπανία ξεκίνησε «μια περίοδο γλωσσικής και πολιτιστικής προβολής πέρα ​​από τα ευρωπαϊκά όρια». Ο εορτασμός αυτός ξεκίνησε και καθιερώθηκε επίσημα από το 1892.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα με το οποίο κηρύσσει ως αργία την 11η Οκτωβρίου και συγκεκριμένα ως «Ημέρα των Αυτοχθόνων και των Ιθαγενών». Νωρίτερα φέτος κατά τον σχηματισμό του Υπουργικού του συμβουλίου είχε δώσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εσωτερικών, με αρμοδιότητα τη διαχείριση των δημοσίων γαιών, σε μία αυτόχθονα Αμερικανίδα, την Ντεμπ Χάαλαντ, την πρώτη ιθαγενής που αναλαμβάνει σχετικό θέση στο κυβερνητικό συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι μετά την δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ διαδηλωτές άρχισαν να πετούν αγάλματα του Χριστόφορου Κολόμβου ανά τις ΗΠΑ, θεωρώντας ότι αντιπροσωπεύει το «αποικιακό παρελθόν» της χώρας. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ