Κοσμος

8 εκατ. άνθρωποι μπορεί να μείνουν χωρίς νερό λόγω ενός τάνκερ

Βρίσκεται στα ανοικτά της Υεμένης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Tάνκερ στην Υεμένη
Tάνκερ στην Υεμένη © EPA Pool

Mια πετρελαιοκηλίδα στην Ερυθρά Θάλασσα, από τάνκερ που σαπίζει εκεί, απειλεί τη θαλάσσια ζωή και το πόσιμο νερό.

Mια πετρελαιοκηλίδα στην Ερυθρά Θάλασσα από ένα τάνκερ που σαπίζει μπορεί να αφήσει οχτώ εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς νερό, ενώ παράλληλα χιλιάδες ψαράδες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά. 

Τα μοντέλα που δημοσίευσε η ιστοσελίδα του Nature Sustainability και επικαλείται η εφημερίδα Guardian, δείχνουν ότι μια πετρελαιοκηλίδα είναι πιθανό να οδηγήσει στο κλείσιμο των λιμανιών Χοντέιντα και Σαλίφ στην Ερυθρά Θάλασσα εντός δύο εβδομάδων, απειλώντας την παράδοση 200.000 τόνων καυσίμων στην Υεμένη, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 38% των εθνικών αναγκών. 

Οι τιμές των καυσίμων πιθανότατα θα αυξηθούν έως και 80% και η έλλειψη καυσίμων για τις αντλίες νερού θα έχουν ως αποτέλεσμα 8 εκατομμύρια κάτοικοι της Υεμένης να στερηθούν το τρεχούμενο νερό. Έως και 2 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν την πρόσβαση στο νερό αν μολυνθούν οι εγκαταστάσεις αφαλάτωσης της περιοχής. 

Η πετρελαιοκηλίδα θα απειλήσει το 66,5-85,2% των αλιευτικών αποθεμάτων της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα μέσα σε μία εβδομάδα και το 93,5-100% εντός τριών εβδομάδων, ανάλογα με την εποχή. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι της Ερυθράς Θάλασσας, που έχουν μελετηθεί για τη μοναδική ανθεκτικότητά τους απέναντι στην άνοδο της θερμοκρασίας, επίσης θα απειληθούν. 

Το πλοίο έχει τέσσερις φορές περισσότερο πετρέλαιο από την ποσότητα που διέρρευσε από το Exxon Valdez στον κόλπο της Αλάσκας το 1989 και η διαρροή θεωρείται ολοένα πιο πιθανή. 

Το πετρέλαιο θα εξαπλωθεί πολύ πέρα από την Υεμένη και θα προκαλέσει περιβαλλοντικό χάος που θα επηρεάσει τη Σαουδική Αραβία, την Ερυθραία και το Τζιμπουτί, σύμφωνα με τα τελευταία μοντέλα, που διαφέρουν από προηγούμενες μελέτες, γιατί εξετάζουν τον αντίκτυπο που θα υπάρχει σε διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας από τη διαρροή. 

Οι συζητήσεις που γίνονται ανάμεσα στους αντάρτες Χούθι και την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Υεμένης και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αποτύχει, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις- μεταξύ άλλων και από το Συμβούλιο Ασφαλείας- για τις συνέπειες σε περίπτωση που γίνει έκρηξη στο τάνκερ, αν διαλυθεί ή αν αρχίσει η διαρροή πετρελαίου. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ