Κοσμος

Νέες σφοδρές μάχες με 150 νεκρούς στη Μαρίμπ της Υεμένης

H πιο φτωχή χώρα της αραβικής χερσονήσου, βυθίζεται στη βία και την ανθρωπιστική κρίση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Περίπου 150 αντάρτες σκοτώθηκαν στην Υεμένη κατά το τελευταίο 48ωρο,
Εμφύλιος Πόλεμος στην Υεμένη © EPA Pool

Περίπου 150 αντάρτες Xoυθι σκοτώθηκαν στην Υεμένη κατά το τελευταίο 48ωρο, σε επιδρομές του υπό σαουδαραβική ηγεσία στρατιωτικού συνασπισμού.

Ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη ανακοίνωσε σήμερα πως σκότωσε περισσότερους από 150 αντάρτες Χούθι σε νέες επιδρομές που εξαπέλυσε στο νότιο τμήμα της στρατηγικής σημασίας πόλης Μαρίμπ. Προ ημερών 300 ακόμα Χούθι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών. 

«Στο πλαίσιο της επιχείρησης καταστράφηκαν 11 στρατιωτικά οχήματα και σκοτώθηκαν περισσότερα από 150 τρομοκρατικά στοιχεία» στην Αλ Αμπντίγια, στα νότια περίχωρα της πόλης Μαρίμπ, ανέφερε ο συνασπισμός, όπως μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας SPA.

Ο συνασπισμός αυτός επεμβαίνει στην Υεμένη από το 2015, στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων που μάχονται τους σιίτες αντάρτες Χούθι, οι οποίοι στηρίζονται από το Ιράν, τον μεγάλο αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή. Τελευταίο κυβερνητικό προπύργιο στη βόρεια Υεμένη, μεγάλο τμήμα της οποίας κυριαρχείται από τους Χούθι, η Μαρίμπ αποτελεί θέατρο σφοδρών εχθροπραξιών.

Οι Χούθι εξαπέλυσαν τον Φεβρουάριο μια εκστρατεία για την κατάληψη της Μαρίμπ, όπου προελαύνουν, έχοντας εντείνει την επίθεσή τους τις τελευταίες εβδομάδες. Ο συνασπισμός απάντησε, τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, με αεροπορικές επιδρομές, στις οποίες έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 500 αντάρτες.

Από την κατάληψη της πρωτεύουσας Σανά το 2014, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο στην Υεμένη, οι αντάρτες έχουν καταλάβει ένα μεγάλο τμήμα του βορρά της χώρας. Τους τελευταίους μήνες, έχουν πραγματοποιήσει μια αμείλικτη εκστρατεία για την κατάληψη του Μαρίμπ, παρά τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός από τον ΟΗΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή παγκοσμίως

Η σύγκρουση έχει κυριολεκτικά καταστρέψει την Υεμένη. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, εκατομμύρια εκτοπιστεί, έχουν ξεσπάσει επιδημικές κρίσεις, η επισιτιστική κρίση είναι ευρείας κλίμακας, ενώ έχει καταρρεύσει η οικονομία: σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πρόκειται για τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή παγκοσμίως.

Με βάση τα τελευταία δεδομένα του ΟΗΕ περισσότεροι από 16 εκατομμύρια Υεμενίτες θα είναι αντιμέτωποι με τον λιμό φέτος και σχεδόν 50.000 εξ αυτών ήδη ζουν σε συνθήκες που πλησιάζουν στον λιμό. Περίπου τα δύο τρίτα των 29 εκατομμυρίων κατοίκων της Υεμένης εξαρτώνται από κάποιο είδος ανθρωπιστικής βοήθειας για να επιζήσουν.

Οι δεσμεύσεις για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας το 2021 θεωρείται ότι δεν αρκούν για να καλύψουν τη βοήθεια που χρειάζεται η Υεμένη, με τον ΟΗΕ να έχει συγκεντρώσει το 1,7 δισεκ. δολάρια από τα 3,85 δισεκ. που είχε ζητήσει.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ