- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νέος πρωθυπουργός ενόψει στην Ιαπωνία μετά τις εκλογές στο LDP
Τρίτος πρωθυπουργός για τη χώρα σε διάστημα 20 μηνών
Ο Φούμιο Κισίντα κέρδισε την αρχηγία του κυβερνώντος κόμματος της Ιαπωνίας και θα είναι ο νέος πρωθυπουργός.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα εξελέγη σήμερα επικεφαλής του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) στις εσωκομματικές εκλογές, νίκη με την οποία διασφαλίζει ουσιαστικά ότι θα αντικαταστήσει στην πρωθυπουργία τον Γιοσιχίντε Σούγκα.
Ο Κισίντα, ο οποίος είναι γνωστός για την καλλιέργεια πνεύματος συναίνεσης, διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών από το 2012 έως το 2017 στην κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε.
Ο 64χρονος Κισίντα προηγείτο στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα για την εκλογή του νέου επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος και επικράτησε στον δεύτερο γύρο της διαδικασίας με 257 ψήφους έναντι 170 που εξασφάλισε ο αντίπαλός του, ο 58χρονος Τάρο Κόνο, ο «τσάρος των εμβολιασμών» της απερχόμενης κυβέρνησης και μια από τις πιο γνωστές πολιτικές προσωπικότητες του αρχιπελάγους.
Δύο γυναίκες, η 60χρονη υπερεθνικίστρια Σαναέ Τακάιτσι και η 61χρονη γνωστή για τις φεμινιστικές της θέσεις πρώην υπουργός Σέικο Νόντα, βρίσκονταν μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων που αναμετρήθηκαν στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ηγεσία του LDP, γεγονός ασυνήθιστο στη χώρα αυτή που δεν είχε ποτέ γυναίκα πρωθυπουργό και η οποία μετρά λίγες γυναίκες μεταξύ των κορυφαίων πολιτικών προσωπικοτήτων.
Ο νικητής των σημερινών εκλογών θα οριστεί πρωθυπουργός σε ψηφοφορία που θα γίνει στις 4 Οκτωβρίου στο κοινοβούλιο, στο οποίο κυριαρχεί το LDP, και θα οδηγήσει το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα πρέπει να διεξαχθούν έως τον Νοέμβριο.
Δεινός υπέρμαχος του πυρηνικού αφοπλισμού στον κόσμο, είχε κυρίως συμβάλει στην επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στη Χιροσίμα το 2016, η οποία ήταν η πρώτη εν ενεργεία Αμερικανού προέδρου στην πόλη που καταστράφηκε από την ατομική βόμβα το 1945.
Πριν από τις εσωκομματικές εκλογές, ο πρώην τραπεζίτης είχε δεσμευτεί να ενισχύσει τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας που συνδέονται με την πανδημία του νέου κορωνοϊού αν εκλεγεί, ενώ είχε επιδιώξει να επωφεληθεί της δυσαρέσκειας της κοινής γνώμης για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης που είχε οδηγήσει στην πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης Σούγκα.
Ο Κισίντα θα έχει να αντιμετωπίσει μια πληθώρα προκλήσεων, από την καθοδήγηση μιας οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία της COVID-19 ως τις απειλές που αντιπροσωπεύουν η Βόρεια Κορέα και η Κίνα, αλλά δεν αναμένεται να μπορεί να αλλάξει ριζικά την εξωτερική, οικονομική ή στρατιωτική πολιτική της Ιαπωνίας.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δραματικές στιγμές μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό των 7,4 Ρίχτερ
Δεκάδες νεκροί, τραυματίες και εγκλωβισμένοι μετά τον τεράστιο σεισμό των 7,4 Ρίχτερ
Τι συνέβη με το Caroline Bezengi
Ανάμεσά τους και παιδιά, έρευνες για εγκλωβισμένους - Οι αρχές κήρυξαν τη χώρα σε κατάσταση εθνικής καταστροφής
Tι είπε για το ενδεχόμενο προεδρικής υποψηφιότητας
Η ανάρτηση στο Truth Social
O πρόεδρος έχει εδώ και χρόνια βρεθεί στο επίκεντρο σχολίων και αστείων για το χαρακτηριστικό του χτένισμα
Ο ισχυρότερος σεισμός της τελευταίας 10ετίας στην περιοχή
Περισσότερα από 200.000 στρέμματα γης είναι αυτήν τη στιγμή περικυκλωμένα από τις φλόγες
Ο Τζέικ Γουάιζενεντ είχε σπάσει ρεκόρ στο Έλ Καπιτάν - Φίλοι και συναθλητές τον αποχαιρετούν με συγκίνηση
Το βίντεο έγινε viral
Η δόνηση είχε επίκεντρο την επαρχία Τσόκο και έγινε αισθητή στην πρωτεύουσα Μπογκοτά
Ζημιές σε 6 αεροδρόμια - Στο επίκεντρο η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας
Οι εικόνες, οι κραυγές περί «εισβολής» και η παγκόσμια εκμετάλλευση από τις δυνάμεις της άκρας δεξιάς
Η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι τα σύνορα με τη Βενεζουέλα
Η στιγμή της άγριας επίθεσης
Το αντίπαλο δέος που προβληματίζει την Ιταλίδα πρωθυπουργό
Το αξίας 300 εκατ. δολαρίων σκάφος του δισεκατομμυριούχου φέρεται να αρνήθηκε επανειλημμένα να συνδράμει
Ιστορικό ρεκόρ βροχής 150 ετών στη Σανγκάη, ακυρώσεις πτήσεων και πλημμύρες
Ο υπερτουρισμός άρχισε να «χτυπάει» μία από τις πιο απομονωμένες περιοχές του πλανήτη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.