Κοσμος

AUKUS - υποβρύχια: οι ευρωπαϊκές χώρες που στηρίζουν τις ΗΠΑ

Ρωγμές στο ευρωπαϊκό μέτωπο έναντι της υπόθεσης των πυρηνικών υποβρυχίων τα οποία η Αυστραλία προτίμησε τελικά να αγοράσει από τις ΗΠΑ

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Aυστραλέζικα υποβρύχια: οι ευρωπαϊκές χώρες που παίρνουν το μέρος των ΗΠΑ
© POIS Yuri Ramsey /Australian Defence Force via Getty Images

Συμφωνία AUKUS και αυστραλέζικα υποβρύχια: οι ευρωπαϊκές χώρες που παίρνουν το μέρος των ΗΠΑ

Η Δανέζα πρωθυπουργός Mette Frederiksen δήλωσε χθες ότι δεν ευθυγραμμίζεται με τη Γαλλία η οποία αντέδρασε έντονα μετά την απόφαση της Αυστραλίας να μην αγοράσει γαλλικά υποβρύχια, αλλά να προτιμήσει τα αμερικανικά. «Δεν καταλαβαίνω καθόλου τους Γάλλους,» είπε στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. «Βλέπω στο πρόσωπο του Τζο Μπάιντεν έναν πιστό σύμμαχο.»

Με πιο έμμεσο τρόπο, ο Αυστριακός καγκελάριος Sebastian Kurz, ο οποίος θεωρείται «πολύ κοντά» στον Αυστραλό πρωθυπουργό Scott Morrison, ανέρτησε στο Twitter μια φωτογραφία των δύο ηγετών σε άκρως φιλική πόζα. Το timing της ανάρτησης ήταν ένα μήνυμα για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Όσο για Ursula von der Leyen, η οποία είχε δηλώσει στο CNN ότι η Αυστραλία και οι ΗΠΑ φέρθηκαν «απαράδεκτα» στη Γαλλία «κρύβοντας την επιμέρους συμμαχία τους μέσα στο ΝΑΤΟ», είπε χθες ότι «πρέπει να καταλάβουμε όλες τις διαστάσεις της διαμάχης. Είμαστε φίλοι και συνεργάτες: πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη την οπτική και τα συμφέροντα του καθενός.» Με λίγα λόγια, η πρόεδρος της Επιτροπής προσπαθεί τώρα να συμβιβάσει τους πάντες.

Ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, στήριξη χωρίς υποσημειώσεις φαίνεται να δείχνουν στη Γαλλία η Γερμανία και η Ελλάδα. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas είπε ότι «η συμπεριφορά μερικών χωρών είναι απογοητευτική και εκνευριστική όχι μόνο για τη Γαλλία» προσθέτοντας ότι «καταλαβαίνουμε απολύτως την οργή των φίλων μας των Γάλλων», ενώ, από την πλευρά της η Ελλάδα υπογραμμίζει την ελληνογαλλική συμμαχία με αγορά γαλλικών εξοπλιστικών και ειδική συμφωνία στρατιωτικής αλληλεγγύης. Πάντως, η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γερμανίας στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ αναβλήθηκε. Μάλλον θα αναβληθεί και η συνεδρίαση του Συμβουλίου για την τεχνολογία και το εμπόριο ΕΕ-ΗΠΑ που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι η «ευερεθιστότητα» των Γάλλων, το ότι, σύμφωνα με το κλισέ, οι Γάλλοι είναι «Ιταλοί με κακή διάθεση»: το πρόβλημα είναι ότι οι Ευρωπαίοι εξαρτώνται από τους Αμερικανούς στο πεδίο της άμυνας. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μόνο αν αποφασίσουν να συγκροτήσουν ευρωπαϊκό στρατό με ευρωπαϊκό οπλισμό. Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν πολλά να χάσουν αν οι ευρωπαϊκές χώρες ανεξαρτητοποιηθούν, φαίνεται ότι έχουν επιδοθεί σε λυσσαλέα εκστρατεία συλλογής πληροφοριών προκειμένου να προλάβουν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Αλλά, αν και το 2014 αποκαλύφθηκε δίκτυο παρακολούθησης Δανέζων αξιωματούχων εκ μέρους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η Δανία δεν έδωσε συνέχεια και η υπόθεση ξεχάστηκε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ