Κοσμος

Zαρίφα Γκαφάρι: Η Αφγανή δήμαρχος ασφαλής στη Βόννη

Η διακεκριμένη Αφγανή δηλώνει ότι θα αγωνιστεί για τη θέση των γυναικών στο Αφγανιστάν κι ότι δεν θα μείνει στην Ευρώπη για πάντα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Zarifa Ghafari
© EPA/IAN LANGSDON

Zαρίφα Γκαφάρι: Η 26χρονη δήμαρχος της πόλης Μαϊντάν Σαχρ θέλει να γυρίσει στη χώρα της και αγωνίζεται για τη θέση των γυναικών στο Αφγανιστάν.

H Zαρίφα Γκαφάρι είναι μια από τις Αφγανές που τον περασμένο Αύγουστο περίμενε τους Ταλιμπάν να τη σκοτώσουν. Πρόκειται για την 29χρονη δήμαρχο της πόλης Μαϊντάν Σαχρ, πρωτεύουσας της επαρχίας Γουαρντάκ στο κεντρικό Αφγανιστάν. Η Ζαρίφα ήταν μία από τις λιγοστές γυναίκες δήμαρχους και επίσης η νεότερη: ανέλαβε καθήκοντα σε ηλικία 26 ετών. Έχοντας ήδη επιβιώσει από τρεις απόπειρες δολοφονίας, όπως μαθεύτηκε, στις 18 Αυγούστου, βρήκε τον τρόπο να διαφύγει από το Αφγανιστάν και να φτάσει, μέσω Τουρκίας, στη Βόννη. Άλλες Αφγανές ήταν λιγότερο τυχερές, κι άλλες περισσότερο υποταγμένες στους Ταλιμπάν, χωρίς όνειρα για δικαιώματα. Για όσες δεν έχουν υποταχθεί η Ζαρίφα Γκαφάρι είναι ένα πρότυπο.

Γεννήθηκε το 1992 στην Καμπούλ και είναι κόρη συνταγματάρχη του αφγανικού στρατού τον οποίον ισλαμιστές μαχητές σκότωσαν μπροστά από το σπίτι του στις 5 Νοεμβρίου 2020. Η Ζαρίφα σπούδασε στο πανεπιστήμιο στην Ινδία και διορίστηκε δήμαρχος του Μαϊντάν Σαχρ τον Ιούλιο του 2018 από τον τότε πρόεδρο Ασράφ Γκανί. Η θητεία της ως δημάρχου καθυστέρησε επί εννέα μήνες εξαιτίας διαμαρτυριών και απειλών από τοπικούς παράγοντες για την ηλικία και το φύλο της. Κατά καιρούς υπήρξαν κι άλλες γυναίκες δήμαρχοι στο Αφγανιστάν, αλλά σε περιοχές που θεωρούνται πιο ανεκτικές από πολιτιστική άποψη: η Γουαρντάκ είναι μια παραδοσιακά πολύ συντηρητική επαρχία στην οποία οι Ταλιμπάν είχαν και έχουν ευρεία στήριξη. Ήδη, την πρώτη της μέρα στη δημαρχία, μια ομάδα ανδρών έκαναν το γραφείο της γυαλιά καρφιά και την προειδοποίησαν ότι αν δεν παραιτηθεί θα τη σκοτώσουν. Η Zαρίφα δεν παραιτήθηκε αλλά δεν μπορούσε να διαμένει στο Μαϊντάν Σαχρ και, κατά κάποιον τρόπο, ασκούσε τα καθήκοντά της εξ αποστάσεως, από την Καμπούλ.

Τον περασμένο Αύγουστο, καθώς επέλαυναν οι Ταλιμπάν, η Ζαρίφα δήλωσε δημοσίως «Κάθομαι εδώ και περιμένω να έρθουν. Κανείς δεν μπορεί να βοηθήσει εμένα και την οικογένειά μου». Αλλά μετά την κατάληψη της Καμπούλ φυγαδεύτηκε μαζί με τον σύζυγό της, τη μητέρα της και τις πέντε αδελφές της. Το 2019 το BBC είχε βάλει τη Ζαρίφα στη λίστα των 100 γυναικών που εμπνέουν και επηρεάζουν τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Σε συνέντευξή της στο περιοδικό Madame Figaro την προηγούμενη εβδομάδα η Ζαρίφα επανέλαβε αυτό που έχει πει πολλές φορές: ότι δεν σκοπεύει να ζήσει στην Ευρώπη κι ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιστρέψει στη χώρα της με ασφάλεια. «Οι Ταλιμπάν» είπε, «χρειάζονται διεθνή νομιμοποίηση. Και για να την εξασφαλίσουν πρέπει να αλλάξουν τη στάση τους έναντι των γυναικών».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ