Κοσμος

Η Ινδία ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο DNA κατά του κορωνοϊού

Ποια η διαφορά από το mRNA - Πώς λειτουργεί

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων στην Ινδία ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο DNA στον κόσμο που καταπολεμά τον κορωνοϊό © EPA
Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων στην Ινδία ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο DNA στον κόσμο που καταπολεμά τον κορωνοϊό © EPA

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων στην Ινδία ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο DNA στον κόσμο που καταπολεμά τον κορωνοϊό - Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του.

Το εμβόλιο ZyCoV-D τριών δόσεων απέτρεψε τη συμπτωματική ασθένεια στο 66% των εμβολιασμένων, σύμφωνα με μια ενδιάμεση μελέτη που παραθέτει η κατασκευάστρια εταιρεία εμβολίων Cadila Healthcare.

Η εταιρεία σχεδιάζει να κατασκευάσει έως και 120 εκατομμύρια δόσεις ετησίως, παρόλο που τα προηγούμενα εμβόλια DNA λειτούργησαν καλά σε ζώα αλλά όχι σε ανθρώπους.

Η κατασκευάστρια εταιρεία Cadila Healthcare δήλωσε ότι έχει πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη κλινική δοκιμή για το εμβόλιο στην Ινδία μέχρι τώρα, στην οποία συμμετείχαν 28.000 εθελοντές σε περισσότερα από 50 κέντρα.

Αυτή είναι επίσης η πρώτη φορά, σύμφωνα με την εταιρεία, που ένα εμβόλιο κατά του Covid-19 είχε δοκιμαστεί σε νέους στην Ινδία με 1.000 άτομα να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 12-18 ετών και βρέθηκε να είναι «ασφαλές» σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Μάλιστα, η βασική τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών διεξήχθη στην κορύφωση του θανατηφόρου δεύτερου κύματος του ιού στη χώρα. Η κατασκευάστρια εταιρεία πιστεύει ότι αυτό επιβεβαίωσε την «αποτελεσματικότητα του εμβολίου ενάντια στα μεταλλαγμένα στελέχη», ειδικά την εξαιρετικά μολυσματική μετάλλαξη Δέλτα.

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένος με το εμβόλιο γιατί προσφέρει πολλές καλές δυνατότητες. Εάν αυτό λειτουργήσει, το μέλλον του εμβολιασμού θα γίνει πιο απλό από υλικοτεχνική άποψη», δήλωσε ο καθηγητής Shahid Jameel, γνωστός ιολόγος.

Ινδία: Πως λειτουργεί το DNA εμβόλιο

Το DNA και το RNA μεταφέρουν τις γενετικές πληροφορίες που κληρονομούνται από τους γονείς στα παιδιά. Όπως συμβαίνει και με τα mRNA εμβόλια, μόλις το εμβόλιο DNA χορηγηθεί στον οργανισμό, διδάσκει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος να καταπολεμά τον πραγματικό ιό.

Το ZyCoV-D χρησιμοποιεί πλασμίδια ή μικρούς δακτυλίους DNA με γενετικές πληροφορίες πουμεταφέρουν πληροφορίες στα κύτταρα για να φτιάξουν την «πρωτεϊνική ακίδα», την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Με λίγα λόγια, όπως και τα περισσότερα εμβόλια κατά της Covid-19, το ZyCoV-D δίνει στον οργανισμό οδηγίες  για το πώς θα παράγει αντισώματα για να καταπολεμήσει τον κορωνοϊό. 

Εμβόλια DNA: Σε τι διαφέρει από τα υπόλοιπα 

Το ZyCov-D είναι το πρώτο εμβόλιο ανθρώπινου DNA στον κόσμο κατά της Covid-19.

Υπάρχει ένας αριθμός εμβολίων DNA που έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ, αλλά κυρίως για ζώα όπως το εμβόλιο για άλογα και το εμβόλιο για τον καρκίνο του δέρματος για σκύλους.

Ωστόσο, περισσότερα από 160 διαφορετικά εμβόλια DNA δοκιμάζονται σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους στις ΗΠΑ. Με τα περισσότερα αφορούν στη θεραπεία των υπαρχόντων καρκίνων και το ένα τρίτο των εμβολίων στη θεραπεία του HIV.

Το ZyCov-D είναι επίσης το πρώτο εμβόλιο της Ινδίας χωρίς βελόνα. Χορηγείται με ένα εγχυτή μίας χρήσης.

«Το να παρέχεις ένα εμβόλιο DNA που λειτουργεί κατά μιας λοίμωξης είναι μεγάλη υπόθεση. Αν είναιαρκούντως  αποτελεσματικο, η Ινδία θα είναι υπερήφανη», δήλωσε η Δρ Gagandeep Kang, ιολόγος και η πρώτη Ινδή γυναίκα που εξελέγη μέλος του Βασιλικού Εταιρεία του Λονδίνου.

Τα πλεονεκτήματα του DNA εμβολίου

Οι επιστήμονες λένε ότι τα εμβόλια DNA είναι σχετικά φθηνά, ασφαλή και σταθερά.

Μπορούν επίσης να αποθηκευτούν σε υψηλότερες θερμοκρασίες - 2 έως 8C.

Η Cadila Healthcare ισχυρίζεται ότι το εμβόλιο τους είχε δείξει "καλή σταθερότητα" στους 25 βαθμούς Κελσίου για τουλάχιστον τρεις μήνες - αυτό θα βοηθούσε το εμβόλιο να μεταφέρεται και να αποθηκεύεται εύκολα.

Τα μειονεκτήματα του DNA εμβολίου

Τα εμβόλια DNA που αναπτύχθηκαν για μολυσματικές ασθένειες στους ανθρώπους είχαν αποτύχει στο παρελθόν.

«Το πρόβλημα είναι ότι λειτουργούν καλά σε ζώα. Αλλά δεν καταλήγουν να προσφέρουν το ίδιο επίπεδο ανοσολογικής προστασίας στους ανθρώπους», δήλωσε η Δρ Kang.

«Τα εμβόλια πλασμιδιακού DNA έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν. Αλλά γνωρίζουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να μπει το πλασμιδιακό DNA στον πυρήνα των ανθρώπινων κυττάρων, ειδικά σε ενήλικες", λ’εει ο μου είπε ο Jeremy Kamil, ιολόγος στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα.

Τα εμβόλια mRNA - τα οποία χρησιμοποιούν αγγελιοφόρο RNA  για την παραγωγή των πρωτεϊνών - όπως το Pfizer ή το Moderna- δεν χρειάζεται να φτάσουν στον πυρήνα του κυττάρου για να είναι αποτελεσματικά και να προσφέρουν υψηλότερη αποτελεσματικότητα και είναι πιθανό να παράγουν ανοσία μεγαλύτερης διάρκειας.

Το άλλο πιθανό μειονέκτημα είναι ότι το ZyCoV-D απαιτεί τρεις δόσεις, αντί για δύο όπως τα υπόλοιπα εμβόλια.

Με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ