Κοσμος

Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Ναι μεν, αλλά από τον Λίβυο πρωθυπουργό

Τι είπε ο Ντμπεϊμπά στον Ερντογάν

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Λίβυο πρωθυπουργό στην Άγκυρα
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Λίβυο πρωθυπουργό στην Άγκυρα © EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE

Ερντογάν και Ντμπεϊμπά επιβεβαίωσαν εκ νέου τη δέσμευσή τους στο τουρκολιβυκό μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες, με τον Λίβυο πρωθυπουργό να αφήνει «αστερίσκο».

Τη δέσμευσή τους στο μνημόνιο συνεργασίας για τις θαλάσσιες ζώνες, που υπεγράφη το 2019, επιβεβαιώσαν εκ νέου Λιβύη και Τουρκία, με τον Λίβυο πρωθυπουργό όμως να βάζει «αστερίσκο».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό μνημόνιο ο Ερντογάν τόνισε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου ότι «σήμερα, ανανεώσαμε την αποφασιστικότητά μας για αυτό το σύμφωνο».

Όταν πήρε τον λόγο ο Ντμπεϊμπά, υπογράμμισε ότι «αναφορικά με τα σύμφωνα που υπογράφηκαν μεταξύ των χωρών μας, ιδίως το σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, επιβεβαιώνουμε ότι αυτά βασίζονται σε έγκυρες βάσεις και εξυπηρετούν τα συμφέροντα των δύο χωρών μας». Πρόσθεσε, όμως, ότι είναι «πολύ σημαντικό να ξεκινήσει διάλογος, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη».

Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Λιβύη (σ.σ. ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες, μαζί με τον Ντράγκι, που πήγε στην πολύπαθη αφρικανική χώρα μετά τον σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης), ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο».

Τον Νοέμβριο 2019, με τον εμφύλιο στην αφρικανική χώρα σε εξέλιξη, ο τότε μεταβατικός πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγιέζ αλ Σαράτζ, είχε υπογράψει δύο μνημόνια συνεργασίας με την Τουρκία, ένα για την ασφάλεια και ένα για τις θαλάσσιες ζώνες.

Το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, που «σβήνει» από τον χάρτη νησιά όπως η Ρόδος και η Κάρπαθος, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ελλάδας, η οποία κινήθηκε με ταχύτητα και προχώρησε σε συμφωνίες που διασφαλίζουν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σε θαλάσσιες ζώνες τόσο στο Ιόνιο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και τη συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

 

Τουρκία - Λιβύη: Οι νέες συμφωνίες που υπέγραψαν

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν επίσης σειρά συμφωνιών που έχουν στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας, ιδίως της οικονομικής, μεταξύ των δύο χωρών.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μας και τη συνεργασία μας (...) Θα υποστηρίξουμε την κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον ίδιο τρόπο που υποστηρίξαμε την προηγούμενη νόμιμη κυβέρνηση (της Τρίπολης)» υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά ταξίδεψε στην Άγκυρα και υπέγραψε νέες συμφωνίες με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά ταξίδεψε στην Άγκυρα και υπέγραψε νέες συμφωνίες με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν © EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE

Τουρκικές εταιρείες θα διαδραματίσουν «σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Λιβύης», δήλωσε από τη μεριά του ο πρωθυπουργός της Λιβύης, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί αύριο, Τρίτη 13 Απριλίου 2021, με Τούρκους επιχειρηματίες.

Ο Ερντογάν στέλνει εμβόλια στη Λιβύη - Τι θα γίνει με το τουρκικό προξενείο στη Βεγγάζη

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα του θα παράσχει 150.000 δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19 στη Λιβύη, που έχει πληγεί έντονα από την πανδημία κορωνοϊού.

Άφησε, επίσης, να εννοηθεί ότι η Τουρκία θα ανοίξει ξανά το προξενείο της στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, «μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Στη Βεγγάζη ο Νίκος Δένδιας - Το μήνυμά του για το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας ταξίδεψε τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021 στη Λιβύη.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έστειλε το μήνυμα ότι όλα τα ξένα στρατεύματα πρέπει να αποχωρήσουν από τη Λιβύη. Ο κ. Δένδιας επισκέφτηκε τη Βεγγάζη, με αφορμή την επαναλειτουργία του ελληνικού προξενείου. Ο κ. Δένδιας, στη συνάντησή του με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης Αλ Κατράνι ευχαρίστησε τον Λίβυο αξιωματούχο για τη στάση που τήρησε σε σχέση με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ο Νίκος Δένδιας, όπως αναφέρει η ΕΡΤ σε ανταπόκρισή της, αναφέρθηκε στην ετοιμότητα της Ελλάδας να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Λιβύης. Από τη μεριά του ο κ. Κατράνι υπενθύμισε την απόφαση της λιβυκής Βουλής να μην επικυρώσει αυτό το παράνομο μνημόνιο. 

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Λιβύης έκανε λόγο για τα κοινά συμφέροντα που έχει η χώρα του με άλλα κράτη, όπως η Ελλάδα, για το φυσικό αέριο, την Ανατολική Μεσόγειο, την αντιμετώπιση τρομοκρατίας, το μεταναστευτικό και την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Παράλληλα, επεσήμανε την ενεργοποίηση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας του 2010, ενώ αναφέρθηκε και στην ελληνική παράδοση της Βεγγάζης.

«Επισκέφτηκα την ελληνική κοινότητα της Βεγγάζης, όπου θα λειτουργήσει το Γενικό Προξενείο της χώρας μας. H Ελλάδα είναι εκ νέου παρούσα στη Λιβύη και θα παραμείνει» τόνισε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Νίκος Δένδιας.

 

 

 

 

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη 14 Απριλίου 2021 ο Νίκος Δένδιας πηγαίνει στην Άγκυρα.

Τι είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το τουρκολιβυκό μνημόνιο στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Λιβύη

«Όσον αφορά στη συμφωνία μας με την Τουρκία σχετικά με τον καθορισμό των ΑΟΖ μας, επιβεβαιώνουμε τη σπουδαιότητα όποιας συμφωνίας θα συμβάλει στην εξεύρεση κατάλληλων λύσεων και στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων μας» είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός από την Τρίπολη όπου ταξίδεψε πρόσφατα.

«Όπως επίσης είμαστε έτοιμοι για τη σύσταση Κοινής Επιτροπής μεταξύ Λιβύης-Ελλάδας για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων σχετικά με τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων και των ΑΟΖ των δύο χωρών και προσπαθούμε στην οικοδόμηση σχέσεων με βάση την καλή γειτονία και τον αλληλοσεβασμό και την οικοδόμηση γεφυρών συνεργασίας μεταξύ των δυο πλευρών της Μεσογείου για να γίνει θάλασσα ειρήνης» είχε προσθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ