Κοσμος

Γερμανία: Στα ύψη η ζήτηση για διαδικτυακά μαθήματα μαγειρικής

Τους περισσότερους μήνες ο κόσμος περνά περισσότερη ώρα στην κουζίνα.

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαγειρική
Μαγειρική © Unsplash / Kevin McCutcheon

Πώς η καραντίνα έκανε τους Γερμανούς να ασχοληθούν περισσότερο με τη μαγειρική - Η τάση την περίοδο του lockdown.

Ο κορωνοϊός έχει κλείσει πολύ κόσμο στη Γερμανία στο σπίτι και δεν είναι λίγοι εκείνοι που στρέφονται στη μαγειρική. Όχι μόνο για να απολαύσουν ένα ωραίο γεύμα, αλλά και για να περάσουν δημιουργικά την ώρα τους.

Τι θα φάμε σήμερα; Το ερώτημα εξελίσσεται εν καιρώ πανδημίας σε πραγματική σπαζοκεφαλιά. Οι περισσότεροι έχουν ξεχάσει σχεδόν πως είναι να τρως έξω σε εστιατόρια και ταβέρνες. Και τώρα; Ντελίβερι. Όσο πλούσιες κι αν είναι όμως οι επιλογές στο έτοιμο φαγητό (πολλές στη Ελλάδα, ελάχιστες στη Γερμανία) κάποτε αναζητείς κάτι διαφορετικό. Για να το βρεις πρέπει να ανοίξεις το τσελεμεντέ, να φορέσεις ποδιά και…. να βάλεις τα δυνατά σου. Διόλου εύκολο να τα καταφέρεις όμως μεταξύ τηλεργασίας, διαδικτυακών σχολικών μαθημάτων και φροντίδας παιδιών.

Αναγκαστικά τους τελευταίους μήνες ο κόσμος περνά περισσότερη ώρα στη κουζίνα. Όχι μόνο τρώγοντας, αλλά και μαγειρεύοντας. Πολλοί έχουν για τον ένα ή τον άλλο λόγο περισσότερο διαθέσιμο χρόνο για να δοκιμάσουν και να δοκιμαστούν με καινούργια υλικά και συνταγές. Και από ότι φαίνεται τα πάνε καλύτερα από ότι φαντάζονταν. Ενδεικτικό ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας, τουλάχιστον στη Γερμανία, ο κόσμος προτιμούσε τα απλά σάντουιτς μπανάνας, ενώ τώρα δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα σάντουιτς τορτίγια, σύμφωνα με το Instagram και Tiktok.

Η μαγειρική δρα κατά της μονοτονίας

Η εξέλιξη δεν εκπλήσσει, μιας και το μαγείρεμα είναι από τις λίγες ασχολίες, στις οποίες στρέφεται ο κόσμος αφού δεν πηγαίνει πια σινεμά, θέατρο ή σε γιορτές. Σε δημοσκόπηση της γερμανικής Hellofresh, η οποία τροφοδοτεί επίδοξους σεφ με όλα τα απαραίτητα συστατικά για το γεύμα επιλογής τους, το 42% των 1.000 ερωτηθέντων σε Γερμανία και Αυστρία δήλωσε ότι το μαγείρεμα είναι το μόνο που τους βοηθά να ξεπεράσουν εν καιρώ πανδημίας τη μονότονη καθημερινότητα.

Η ζήτηση για βιβλία συνταγών και ιστοσελίδες γύρω από τη μαγειρική έχει εκτοξευθεί το τελευταίο διάστημα. Η μεγαλύτερη γερμανική αλυσίδα βιβλιοπωλείων Thalia καταγράφει υψηλή ζήτηση για συνταγές με υγιή, βιώσιμη και τοπική κουζίνα. Εκπρόσωπος της αλυσίδας δηλώνει εκτός αυτού ότι ο κόσμος ζητά περισσότερο από ότι πριν την πανδημία βιβλία με πολύπλοκες και χρονοβόρες συνταγές.

Στα ύψη η ζήτηση για διαδικτυακά μαθήματα μαγειρικής

Την ίδια στιγμή βρίσκεται στα ύψη η ζήτηση για διαδικτυακά μαθήματα μαγειρικής. Ο ιστότοπος Miomente από το Μόναχο που διοργανώνει υπό κανονικές συνθήκες μαθήματα σε ολόκληρη τη Γερμανία προσφέρει από το περασμένο καλοκαίρι μαθήματα μαγειρικής και στο διαδίκτυο. Η διευθύνουσα σύμβουλος Σαμπίνα Έγκελ, διαπιστώνει αλματώδη αύξηση του ενδιαφέροντος για κάτι διαφορετικό, ακόμα και εξωτικό, όπως είναι το σούσι και τα μακαρόν.

Το να φέρεις εκλεκτά εδέσματα ενός εστιατορίου στο σπίτι δεν είναι βέβαια το ίδιο όπως μια έξοδος σε ένα ωραίο χώρο με στρωμένα τραπέζια και ζεστή ατμόσφαιρα. Σίγουρα όμως είναι προτιμότερο από ότι ένα ακόμα ντελίβερι. Πολλά εστιατόρια προσφέρουν διάφορα μενού to go. Ανάμεσά τους η Mobile Kochkunst (Κινητή Τέχνη Μαγειρικής), η οποία προμηθεύει κάθε Παρασκευή ενδιαφερόμενους με σαλάτα, σούπα, κύριο πιάτο με κρέας, καθώς και επιδόρπιο.

Το γεγονός ότι στα σχολεία στη Γερμανία δεν προσφέρεται πλέον στα παιδιά μεσημεριανό γεύμα πλήττει κυρίως τις φτωχότερες οικογένειες, διότι υπό κανονικές συνθήκες το φαγητό εκεί είναι δωρεάν. Την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν λόγω κορωνοϊού συσσίτια σε οργανώσεις αρωγής ή εκκλησιαστικούς φορείς. Δυστυχώς το κατώτατο κοινωνικό επίδομα HARZ IV δεν διασφαλίζει στα παιδιά μια σωστή διατροφή. Για ανηλίκους κάτω των 14 προβλέπει για σίτιση 80 ευρώ το μήνα, δηλαδή λιγότερα από 3 ευρώ τη μέρα. «Ίσως ήταν μια λύση τα χρήματα που δεν δαπανώνται για σίτιση στα σχολεία να διατίθενται στις οικογένειες με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες», προτείνει ο Μίχαελ Ντάβιντ από την Αποστολική Διακονία Γερμανίας, τη φιλανθρωπική οργάνωση των ευαγγελικών εκκλησιών.

Πηγή: DW

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ