- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
DW: Ο Λίβανος πέντε μήνες μετά τη φονική έκρηξη
Περίπου οι μισοί Λιβανέζοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας
Λίβανος: Η οικονομία της χώρας πέντε μήνες μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού - Συγγενείς θυμάτων ζητούν απόδοση Δικαιοσύνης.
Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα πέντε μήνες μετά τη φονική έκρηξη των σχεδόν 2.800 τόνων νιτρικής αμμωνίας στη Βηρυτό, που άφησε πίσω 190 νεκρούς και περισσότερους από 6.500 τραυματίες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της DW, ακόμη και σήμερα, σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας του Λιβάνου, συγκεντρώνονται ομάδες ανθρώπων κρατώντας φωτογραφίες συγγενών και φίλων που χάθηκαν, με αίτημα να αποδοθούν επιτέλους ευθύνες για αυτή την εθνική τραγωδία.
Σε μια από τις τελετές μνήμης συμμετέχει και η Τρέισι Νατζάρ, η οποία έχασε την τρίχρονη κόρη της στην καταστροφική έκρηξη: «Αντί να θρηνούμε και απλά να συνεχίζουμε να αναπνέουμε, αγωνιζόμαστε για το δικαίωμά μας να μάθουμε την αλήθεια και να δικαιωθούμε». Δίπλα στη Τρέισι στέκεται η Ρίτα Χίτι, της οποίας ο γιός ήταν πυροσβέστης και σκοτώθηκε εν ώρα υπηρεσίας: «Από σεβασμό προς τα θύματα η κυβέρνηση όφειλε να αποχωρήσει από την εξουσία και να πάει σπίτι της. Αντ΄ αυτού οι κυβερνώντες συνεχίζουν να μοιράζουν μεταξύ τους την πίτα της εξουσίας. Η απληστία τους δεν έχει όρια».
Η δικαιοσύνη της χώρας διεξάγει έρευνες για τα αίτια της έκρηξης κατά του πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ και υπουργών του, οι οποίοι ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουν καταθέσει, επιρρίπτοντας στον αρμόδιο δικαστή υπέρβαση εξουσιών.
Μετά την έκρηξη η κυβέρνηση παραιτήθηκε. Παραμένει ωστόσο στην εξουσία υπηρεσιακά έως ότου σχηματιστεί νέο υπουργικό συμβούλιο. Οι έριδες για την εξουσία ωστόσο στέκονται εμπόδιο στη σύσταση νέου κυβερνητικού σχήματος στον Λίβανο. Σε διεθνή διάσκεψη δωρητριών χωρών η χορήγηση οικονομικής βοήθειας στον Λίβανο συνδέθηκε με μεταρρυθμίσεις για τις οποίες όμως δεν μπορεί να αποφασίσει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, η οικονομία του Λιβάνου βρίσκεται λίγα βήματα πριν από την κατάρρευση, αφού περίπου οι μισοί Λιβανέζοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με τον πληθωρισμό να αγγίζει το 130%.
Στο ερώτημα αν ελπίζει σε μια καλύτερη χρονιά το 2021 ένας περαστικός στη Βηρυτό γελά κυνικά: «Ο Θεός να βάλει το χέρι του! Το 2021 θα είναι χειρότερο. Δεν έχουμε κυβέρνηση και η χώρα μας ελέγχεται από μαφιόζους».
Με πληροφορίες από Deutsche Welle
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανάλογη ιστορική αναζήτηση γίνεται και σε υποθέσεις που αφορούν την επιστολική ψήφο
Η απόφαση εκδόθηκε λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση νέας επιστημονικής έκθεσης
Ο χρόνος και ο τόπος της υπογραφής θα ανακοινωθούν σύντομα - Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Το περιστατικό καταγράφηκε από ελικόπτερο του Sky News
Παράλληλα, η δημοτική αρχή εντείνει τους περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Κλείδωσαν διάδρομοι και εκκενώθηκαν χώροι
Ο 62χρονος συνελήφθη και αντιμετωπίζει οκτώ κακουργηματικές κατηγορίες
Η εκτροφή κοτόπουλων σε κατοικίες έχει γνωρίσει σημαντική άνοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια
Aντί να ενεργοποιήσει μηχανισμούς προστασίας, όπως υποστηρίζει
Διασώθηκε μόνο ένα μικρό χελωνάκι - Έρευνες των αρχών για τα αίτια της πυρκαγιάς
«Όπως ακριβώς κάναμε με τη Βενεζουέλα»
Σήμερα είναι η τρίτη επέτειος του θανάτου του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού
Η περίπτωση του Ντάνιελ Μπάγιεν
Ξόδεψε πάνω από 40.000 δολάρια στην εξάρτησή της - Μιλά για τις σοβαρές παρενέργειες
Το βίντεο από κάμερες ασφαλείας που οδήγησε στη σύλληψή του
Ινδία και Κίνα θα καθορίσουν το μέλλον της αγοράς
Τι επικαλείται σε επιστολή που έστειλε προς τον Στάρμερ
Τι λέει για τη συμπεριφορά του γιου της και δράστη του εγκλήματος
Ο λόγος της απαγόρευσης και οι...εξαιρέσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.