Κοσμος

Τι συνέβη με τη γερμανική φρεγάτα και το τουρκικό πλοίο στη Λιβύη

Διευκρινίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ο έλεγχος για παράνομο εμπόριο όπλων που έμεινε στη μέση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η γερμανική φρεγάτα «Αμβούργο» που συμμετέχει στην ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση «Ειρήνη» στη Λιβύη
Η γερμανική φρεγάτα «Αμβούργο» που συμμετέχει στην ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση «Ειρήνη» στη Λιβύη © EPA

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαντά για το τουρκικό φορτηγό πλοίο ανοικτά της Λιβύης και τον έλεγχο από γερμανική φρεγάτα για παράνομα όπλα που δεν ολοκληρώθηκε.

Τα πράγματα στη θέση τους βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, απαντώντας μεταξύ άλλων στο τι συνέβη με το τουρκικό φορτηγό πλοίο ανοικτά της Λιβύης και την επιθεώρηση από τη γερμανική φρεγάτα.

Το βράδυ της Δευτέρας 23 Νοεμβρίου 2020 γερμανική φρεγάτα επιχείρησε να κάνει νηοψία σε τουρκικό φορτηγό πλοίο.

Το πλοίο είχε κατεύθυνση την πολύπαθη αραβική χώρα και υπήρχε υποψία ότι μετέφερε παράνομο οπλισμό, παραβιάζοντας έτσι το σχετικό εμπάργκο της ΕΕ. Η επιχείρηση ξεκίνησε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής «Ειρήνη». Τον έλεγχο στο «Rosaline A» ξεκίνησαν Γερμανοί στρατιώτες από τη φρεγάτα «Αμβούργο». Εκείνη τη στιγμή το «Rosaline A» βρισκόταν περίπου 200 χλμ. ανοικτά από τη Βεγγάζη.

Ωστόσο, και ενώ οι Γερμανοί επιθεωρητές βρίσκονταν στο κατάστρωμα του τουρκικού πλοίου και είχαν ξεκινήσει τους ελέγχους σε φορτίο και χώρους, οι έντονες διαμαρτυρίες από την Άγκυρα είχαν ως αποτέλεσμα η διαδικασία να διακοπεί. Σε μια παράλληλη εξέλιξη ο πρέσβης της Ε.Ε. στην Άγκυρα Νίκολας Μάγιερ-Λάντρουτ κλήθηκε στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπου και έλαβε διάβημα διαμαρτυρίας από τον Τούρκο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών για την επιθεώρηση του τουρκικού πλοίου.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο γαλλική φρεγάτα είχε επιχειρήσει να κάνει έλεγχο σε τουρκικό πλοίο ανοικτά της Λιβύης, το οποίο συνοδευόταν από μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας. Η γαλλική φρεγάτα παρεμποδίστηκε, με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να πραγματοποιούν επικίνδυνους ελιγμούς. Ο έλεγχος δεν έγινε ποτέ. Το συμβάν αυτό είχε κάνει έξαλλο τον Μακρόν, κάνοντας ακόμα χειρότερες τις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία.

Στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας για την ασφάλεια με τη διεθνώς αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Τρίπολης, η Τουρκία στέλνει μεταξύ άλλων όπλα και μισθοφόρους σε εμπόλεμες ζώνες της αφρικανικής χώρας.

Ευρωπαϊκή Ένωση για τουρκικό πλοίο ανοικτά της Λιβύης - Γιατί δεν ολοκληρώθηκε ο έλεγχος από τη γερμανική φρεγάτα

Σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, εξηγεί ότι λόγω της πορείας που ακολουθούσε το τουρκικό πλοίο ανοικτά της Λιβύης υπήρχαν «λογικές υποψίες ότι ενδεχομένως δρούσε κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ».

Πριν από την επιβίβαση, «όπως προβλέπεται από το ψήφισμα 2292 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι συμμετέχοντες στην επιχείρηση "έκαναν καλόπιστες προσπάθειες" να αναζητήσουν τη συγκατάθεση της Τουρκίας». Έδωσαν, μάλιστα, στο τουρκικό ΥΠΕΞ διορία 4 ωρών, «σύμφωνα με τη διεθνή ναυτιλιακή πρακτική».

H επιχείρηση «Irini», μάλιστα, «δέχθηκε να παρατείνει την προθεσμία αυτή κατά μία ώρα κατόπιν σχετικού αιτήματος της τουρκικής πρεσβείας στη Ρώμη» (σ.σ. εκεί βρίσκεται το αρχηγείο της ναυτικής επιχείρησης). «Μην έχοντας λάβει απάντηση από την Τουρκία σε αυτό το χρονικό διάστημα, η επιχείρηση "Irini" επιβιβάστηκε στο πλοίο και το επιθεώρησε σύμφωνα με τις διεθνώς συμφωνημένες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων και διαδικασιών του ΝΑΤΟ. Η ομάδα επιβίβασης της επιχείρησης "Irini" έδρασε με τον ύψιστο βαθμό επαγγελματισμού και δεν κατεγράφη κανένα περιστατικό κατά τη διάρκεια της δράσης» ξεκαθαρίζεται στο κείμενο.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως η επιθεώρηση «ανεστάλη αργότερα, όταν η Τουρκία επισήμως και με καθυστέρηση ειδοποίησε την επιχείρηση "Irini" ότι αρνείται την άδειά της για την επιθεώρηση του πλοίου». Και προστίθεται: «Έως τότε, από τον έλεγχο δεν είχαν προκύψει αποδεικτικά στοιχεία παράνομου υλικού και το πλοίο είχε λάβει το "πράσινο" φως για να συνεχίσει την πορεία του».

Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το εμπάργκο όπλων, καταλήγει ο Πίτερ Στάνο, είναι δεσμευτικά για όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ