Κοσμος

Αμερικανικές εκλογές 2020: 8 παράγοντες που επηρεάζουν την κάλπη

Fivethirtyeight.com: Πόσο «σίγουροι» μπορούν να αισθάνονται όσοι βλέπουν ήττα για τον Ντόναλντ Τραμπ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ © EPA

Οι 8 παράμετροι στις αμερικανικές εκλογές 2020 που μπορούν να κρίνουν ποιος από τους Ντόναλντ Τραμπ ή Τζο Μπάιντεν θα είναι ο τελικός νικητής.

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τις αμερικανικές εκλογές 2020, τα επιτελεία του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν έχουν κυκλωμένη την 3η Νοεμβρίου -ημέρα που ανοίγουν οι κάλπες στις ΗΠΑ.

Αριθμός ρεκόρ (περίπου 30 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες) έχει ήδη ψηφίσει στις περισσότερες πολιτείες, με μόλις 15 ημέρες να απομένουν για τη μεγάλη εκλογική αναμέτρηση.

Το fivethirtyeight.com παρουσιάζει έναν «οδηγό επιβίωσης» για τις αμερικανικές εκλογές 2020, με 8 σημαντικά tips, καθώς πλησιάζει η ώρα που θα δείξει αν θα υπάρξει αλλαγή προσώπων στον Λευκό Οίκο.

  1. Η πανδημία κορωνοϊού στις ΗΠΑ: Το πιο σημαντικό γεγονός του 2020 στη χώρα, με περισσότερους από 210.000 ασθενείς με Covid-19. Οι αριθμοί δείχνουν ότι τα κρούσματα κορωνοϊού και οι νοσηλείες ασθενών με Covid-19 αυξάνονται και πάλι στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Οι επιδόσεις του Ντόναλντ Τραμπ παραμένουν χαμηλές στην υπόθεση «Covid-19 στις ΗΠΑ» -εξέλιξη που αναμένεται να παίξει τον ρόλο της στο τελικό αποτέλεσμα της κάλπης.
  2. Δεν είναι σίγουρη η νίκη Μπάιντεν: Παρόλο που η πανδημία κορωνοϊού και άλλα θέματα (όπως το κίνημα Black Lives Matter) καθιστούν δύσκολη την επανεκλογή Τραμπ, παρόλα αυτά η εκλογική διαδικασία δεν αποκλείεται να κρύβει εκπλήξεις. Ειδικά, αν η διαφορά μεταξύ των δύο την ημέρα των εκλογών βρίσκεται στο 5%, με τον Μπάιντεν να προηγείται. Επιπλέον, ακόμα και σε ενδεχόμενη νίκη του Μπάιντεν, έχει σημασία ο συσχετισμός δυνάμεων στη Γερουσία. Με τους Ρεπουμπλικάνους να έχουν το «πάνω» χέρι, γίνεται ολοένα και λιγότερο «επιθετική» η ατζέντα των Δημοκρατικών τα πρώτα δύο χρόνια παραμόνης του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.
  3. Οι δημοσκοπήσεις παίζουν τον ρόλο τους και επηρεάζουν: Μπορεί ο Τραμπ να επιμένει ότι οι δημοσκοπήσεις «λένε ψέματα» και οι ψηφοφόροι δεν πρέπει να τις λαμβάνουν υπόψιν τους, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Στις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές, το 2018, οι δημοσκόπησεις έπεσαν σε πολύ μεγάλο βαθμό μέσα σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα. Επίσης, το 2016, όταν ο Τραμπ κέρδισε τη Χίλαρι Κλίντον, οι δημοσκοπήσεις δεν είχαν πέσει τόσο έξω όσο υποστήριξαν οι επικριτές του συγκεκριμένου τρόπου σφυγμομέτρησης, ειδικά αν δει κάποιος το τι έδιναν σε «πολιτείες - κλειδιά» τις οποίες και κέρδισε τελικά ο Τραμπ. Σε περίπτωση, λοιπόν, που η εκλογική αναμέτρηση παραμείνει «κλειστή» με μικρή διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων, την ημέρα της κάλπης ψηφοφόροι αναμένεται να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ορισμένα ποσοστά από δημοσκοπήσεις.
  4. Δεν χρειάζονται τόσες συγκρίσεις με τις αμερικανικές εκλογές 2016: Η τωρινή «σύγκρουση» για τον Λευκό Οίκο είναι διαφορετική και διεξάγεται με άλλους όρους σε σχέση με την προηγούμενη, τέσσερα χρόνια πριν. Επίσης, σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση δεν υπάρχουν λιγότεροι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι. Επιπλέον, δεν είναι βέβαιο ότι το ποσοστό «αστοχίας» των δημοσκοπήσεων για τις αμερικανικές εκλογές 2020 θα το «καρπωθεί» ο Τραμπ, όπως συνέβη το 2016.
  5. Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων 15 ημερών - Πόσο μεγάλη σημασία έχουν: Σε αυτές τις 15 ημέρες οι δημοσκοπήσεις που δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα σε έναν από τους δύο προεδρικούς υποψηφίους πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή. Όπως, επίσης, και τα fake news που πυροδοτούνται από μια «καλή» δημοσκόπηση που δίνει μεγάλο προβάδισμα σε έναν από τους δύο πολιτικούς αντιπάλους. Προτιμότερο είναι να δίνεται έμφαση στον μέσο όρο αυτών των σφυγμομετρήσεων.
  6. Το δεύτερο μισό του Οκτωβρίου δεν επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα: Με εξαίρεση το 2016 και το 1972, ο μέσος όρος των ποσοστών την ημέρα των εκλογών δεν αλλάζει θεαματικά τις τελευταίες 15 ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Και πρέπει να ληφθεί υπόψιν και ο αριθμός-ρεκόρ που έχει ήδη ψηφίσει.
    amerikanikes-ekloges.jpg
  7. .Το κλίμα στα προεκλογικά επιτελεία: Έχει αποδειχθεί ότι τις τελευταίες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, συνηθίζεται να βγαίνει προς τα έξω ένας «αέρας» αισιοδοξίας από τα εκλογικά επιτελεία, καθώς έχουν στα χέρια τους νέες δημοσκοπήσεις κ.λπ. Χρειάζεται προσοχή και να λαμβάνεται υπ' όψιν ο μέσος όρος των σφυγμομετρήσεων αυτών.
  8. Τα αποτελέσματα της πρόωρης ψηφοφορίας παίζουν τον ρόλο τους αλλά δεν κρίνουν την αναμέτρηση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Δημοκρατικοί έχουν το προβάδισμα στην πρόωρη ψηφοφορία, ωστόσο μια μαζική συσπείρωση από τους Ρεπουμπλικάνους την ημέρα της κάλπης μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπές. Επίσης, πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψιν ότι στις δημοσκοπήσεις σχεδόν πάντα υπάρχει μια ερώτηση για το «αν έχετε ψηφίσει ήδη». Έτσι, λοιπόν, εφόσον στην πρόωρη ψηφοφορία προηγούνται οι Δημοκρατικοί, επηρεάζεται και το ποσοστό που δίνει η δημοσκόπηση τόσο στον Τραμπ όσο και τον Μπάιντεν.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ