1821 Digital Gallery

Ανδρόνικο Ροδρίγες: Είναι αυτός ο διάδοχος του Έβο Μοράλες;

Ανδρόνικο Ροδρίγες: Είναι αυτός ο διάδοχος του Έβο Μοράλες;
Ανδρόνικο Ροδρίγες
Είναι μόλις 29 ετών και αντιπρόεδρος της συνομοσπονδίας των έξι σωματείων «κοκαλέρος»
  • A-
  • A+
0
Ονομάζεται Ανδρόνικο Ροδρίγες Λεδέσμα και δεν είναι ακόμη 30 ετών, όμως ήδη από πολλούς θεωρείται πως αποτελεί τον διάδοχο του πρώην προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες.

Ονομάζεται Ανδρόνικο Ροδρίγες Λεδέσμα και δεν είναι ακόμη 30 ετών, όμως ήδη από πολλούς θεωρείται πως αποτελεί τον διάδοχο του πρώην προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες να ηγηθεί του κόμματός του MAS και να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, μετά την αποχώρησή του από την εξουσία.

Ο Ροδρίγες, απόφοιτος του τμήματος των Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Σαν Σιμόν της Κοτσαμπάμπα, είναι αντιπρόεδρος της συνομοσπονδίας των έξι σωματείων «κοκαλέρος» (καλλιεργητών κόκας) των Τροπικών της Κοτσαμπάμπα, του οργάνου που προήδρευε ο ίδιος ο Μοράλες και διακρίθηκε για τους αγώνες του, ήδη προτού αναρριχηθεί στην εξουσία. Στα 18 του χρόνια ο Ροδρίγες ήταν επικεφαλής της φοιτητικής νεολαίας και αργότερα ασχολήθηκε με τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των κοκαλέρος.

Γεννημένος στη Σακάμπα της Κοτσαμπάμπα, ο Ροδρίγες από μικρή ηλικία αναγκάσθηκε να ακολουθήσει τους γονείς του που μετοίκησαν στο Έντρε Ρίος, στη ζώνη παραγωγής κόκας. Ο πατέρας του ήταν αγροτοσυνδικαλιστής και συχνά τον ακολουθούσε στις περιοδείες του.

Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Ροδρίγες πάντοτε ήταν παρών σε κάθε δημόσια εκδήλωση «εκ δεξιών» του Μοράλες, του ανθρώπου που ο ίδιος έχει ομολογήσει (σε συνέντευξή του στο πρόγραμμα Que no me Pierda—Μη με χάσεις-) πως ήταν ο μέντοράς του εξ απαλών ονύχων.

Σχετικα
Oυκρανία: Έπεσε το Σεβεροντονέτσκ -Υπό τον πλήρη έλεγχο της Ρωσίας το Λουχάνσκ
Oυκρανία: Έπεσε το Σεβεροντονέτσκ -Υπό τον πλήρη έλεγχο της Ρωσίας το Λουχάνσκ

«Για πρώτη φορά είδα τον πρόεδρο όταν ήμουν 10 ετών. Το 2006 τον γνώρισα από μακριά, όταν τον είδα να ανακοινώνει τις εθνικοποιήσεις την 1η Μαΐου. Δεν είχα μπορέσει να τον χαιρετίσω γιατί τότε υπήρχε η φρουρά. Κατόπιν τον είδα προσωπικά το 2012 και τότε του είχα πει πως οι ηγέτες θα πρέπει να καταρτίζονται στο πανεπιστήμιο». Όπως τόνισε ο ίδιος, η άποψή του αυτή εξέφραζε μία προσωπική του εμπειρία, αφότου συνόδευε τον συνδικαλιστή των κοκαλέρος πατέρα του, που δεν είχε σχολική μόρφωση, στις διάφορες εκδηλώσεις κι εκείνος τότε υπογράμμιζε στον γιό του το μειονέκτημά του αυτό.

Ο Ροδρίγες σύντομα αναδείχθηκε στενός συνεργάτης του Μοράλες. Εν μέρει στο πρόσωπό του, όπως και σε αυτό της 29χρονης προέδρου της Γερουσίας Αδριάνα Σαλβατιέρα—απόφοιτης της σχολής Πολιτικών Επιστημών, που επίσης ακούγεται ως υποψήφια για την προεδρία—ενσαρκώνεται η επίκληση του αντιπροέδρου Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα για την ανάγκη ανανέωσης της ηγετικής ομάδας του ΜΑS και την ανάδειξη διαδόχων από τη νέα γενιά.

Σχετικα
Τουρκία: Φήμες για επαναφορά της θανατικής ποινής
Τουρκία: Φήμες για επαναφορά της θανατικής ποινής

Ο ίδιος έχει τονίσει στο ενημερωτικό δίκτυο Infobae πως δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος στις εκλογές: «Ως νέος ενδιαφέρομαι περισσότερο για τη μαχητική δράση, τον ακτιβισμό, την προσήλωση και την πίστη, κι όχι για αξιώματα. Στο μυαλό μου δεν υπάρχει ακόμη θέση για μία υποψηφιότητα», πρόσθεσε.

Ο Ροδρίγες ήδη από καιρό είχε εκφράσει την ανησυχία του για το γεγονός ότι δεν υπήρχε σχέδιο του MAS για την περίπτωση που περνούσε στην αντιπολίτευση και είχε εκφράσει τον αποτροπιασμό του για το πώς τα μέσα ενημέρωσης της χώρας δυσφημίζουν και κηλιδώνουν την περιοχή Τσαπάρε της παραγωγής κόκας ως «το λίκνο της παραγωγής ναρκωτικών».

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5