- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο
Την ψήφο των πολιτών διεκδικούν 1.067 υποψήφιοι από 25 κόμματα και πολιτικούς συνασπισμούς
Στις περιοχές όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία θα λειτουργήσουν 44 εκλογικά τμήματα στις βουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο.
Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στο Κόσοβο όπου 1.934.868 πολίτες με δικαίωμα ψήφου καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στο κοινοβούλιο που αποτελείται από 120 βουλευτές. Την ψήφο των πολιτών διεκδικούν 1.067 υποψήφιοι από 25 κόμματα και πολιτικούς συνασπισμούς. Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 7 το πρωί (τοπική ώρα) και θα κλείσουν στις 7 το βράδυ.
Φέτος για πρώτη φορά την εκλογική διαδικασία, εκτός από τους ανεξάρτητους παρατηρητές διαφόρων ΜΚΟ, θα παρακολουθούν και ειδικοί εισαγγελείς. Για τον σκοπό αυτό, όπως ανακοινώθηκε από την γενική εισαγγελία, διορίστηκαν σε 44 δήμους, 89 εισαγγελείς ώστε να αποτραπούν φαινόμενα βίας, νοθείας και εξαγοράς ψήφων. Η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων σε γενικές γραμμές κύλησε ομαλά, ωστόσο παρατηρήθηκαν φαινόμενα παράνομης συμπεριφοράς από υποψηφίους και προσπάθειες χρηματισμού ψηφοφόρων. Οι αρχές κατά την προεκλογική περίοδο επέβαλαν χρηματικά πρόστιμα σε υποψηφίους και κόμματα, ύψους 154.000 ευρώ, συνολικά.
Όλες οι δημοσκοπήσεις που έγιναν κατά την προεκλογική περίοδο δίνουν μικρό προβάδισμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο κανένα κόμμα δεν αναμένεται να αποκτήσει ποσοστό που να του επιτρέπει να σχηματίσει αυτοδύναμα κυβέρνηση. Πιθανότερος νικητής θεωρείται η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK) της οποίας ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Ίσα Μουσταφά, αλλά κατεβαίνει στις εκλογές με υποψήφια για την θέση του πρωθυπουργού την καθηγήτρια της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου της Πρίστινας Βιόσα Οσμάνι.
Εάν καταφέρει το LDK να σχηματίσει κυβέρνηση, η Οσμάνι θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στο Κόσοβο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, το 2008. Για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί πιθανότατα το LDK να βρει πολιτικό σύμμαχο που δεν αποκλείεται να είναι το εθνικιστικό κίνημα «Αυτοδιάθεση» (LVV) του 'Αλμπιν Κούρτι, το οποίο έρχεται δεύτερο στις δημοσκοπήσεις. Η συμμαχία αυτή, όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές στην Πρίστινα, θα οδηγούσε στην περιθωριοποίηση της γενιάς των πολιτικών που προέρχονται από τις γραμμές του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK) και ενδεχομένως θα διευκόλυνε τις διαπραγματεύσεις με την Σερβία.
Στις περιοχές όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία θα λειτουργήσουν 44 εκλογικά τμήματα. Ο αριθμός των Σέρβων, που έχουν δικαίωμα ψήφου στο Κόσοβο, ανέρχεται σε 117.808 ψηφοφόρους. Τέσσερα κόμματα και ένας συνασπισμός, που αντιπροσωπεύουν την σερβική εθνική κοινότητα, διεκδικούν δέκα έδρες στην βουλή οι οποίες συνταγματικά ανήκουν στους Σέρβους. Το κόμμα «Σερβική Λίστα», που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι, αναμένεται να κυριαρχήσει στις σερβικές περιοχές καταλαμβάνοντας τις εννέα από τις δέκα έδρες.
Το σύνταγμα του Κοσόβου κατοχυρώνει επίσης και άλλες δέκα έδρες στις υπόλοιπες εθνικές μειονότητες.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολλοί χρήστες των social media έσπευσαν να στηρίξουν τη δημοσιογράφο
«Δεν θα πάρω μαθήματα πατριωτισμού από σένα», απάντησε η Μαρίν Τοντελιέ
Το τέταρτο κατά σειρά κύμα καύσωνα αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον άλλες δέκα ημέρες
Η υπόθεση εξαφάνισης που αποκάλυψε ένα αποτρόπαιο έγκλημα
Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός βρέθηκε στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου
Εξερράγη ενώ το όχημα βρισκόταν κοντά στην πρωτεύουσα
Συγκίνηση προκάλεσε η κινητοποίηση για την εξαφάνιση ενός δίχρονου παιδιού
Κρίσιμη η κατάσταση για τρεις
Μια εκστρατεία εμβολιασμού είναι σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο
Η πέτρινη γέφυρα κατασκευάστηκε κατ’ εντολή του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α΄ και εγκαινιάστηκε το 328 μ.Χ
Το χρίσμα του 2028 παραμένει ανοιχτό, αλλά ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κερδίζει έδαφος
Οι αρχές ζητούν από τους πολίτες να ενημερώνουν εάν τυχόν δουν άλλα νεκρά ζώα
Η Έμμα Χέμινγκ Γουίλις αποκαλύπτει τις πρώτες αλλαγές που παρατήρησε
Ο ναός τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει στόχος βανδάλων 4 φορές, οι τρεις μόνο φέτος
Ένας αντιδημοφιλής πόλεμος που δεν λέει να τελειώσει
Στο επίκεντρο σενάρια για «υβριδική επίθεση»
Ο 26χρονος έμεινε για 50 λεπτά πάνω από την κεντρική είσοδο, κρατώντας ένα αντικείμενο που έμοιαζε με λεπίδα
Ποιος είναι ο γιατρός που θέλει να γίνει ο πρώτος μουσουλμάνος γερουσιαστής των ΗΠΑ
Ένας στους τέσσερις είναι από τη Λατινική Αμερική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.