Visual Browsing

Αναστασιάδης: Η διεθνής κοινότητα να καταδικάσει τις τουρκικές προκλήσεις

Νίκος Αναστασιάδης
Νίκος Αναστασιάδης/© INTIMENEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ
Νέο μήνυμα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Άγκυρα.
  • A-
  • A+
0
Ο Ν. Αναστασιάδης κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι παραμένει αποφασισμένος να κάνει το παν για να στηρίξει τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για επίτευξη συμφωνίας επί των όρων αναφοράς, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα συμβάλει θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση με τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών της.

Διεμήνυσε περαιτέρω ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τα τεκταινόμενα σε ότι αφορά την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Σε χαιρετισμό του στη δεξίωση της Πρεσβείας της Κίνας με την ευκαιρία της 70ης επετείου από την εγκαθίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εκτιμά τα μέγιστα και ευχαριστεί την Κίνα για τη θέση αρχής και τη στήριξή της σχετικά με το κυπριακό πρόβλημα και τις προσπάθειες για επανένωση της χώρας, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι η στήριξη είναι ακόμα πιο σημαντική, λαμβάνοντας υπ' όψιν τη θέση της Κίνας ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Σχετικα
Κύκλος Ιδεών με θέμα «Κυπριακό: Υπάρχει εθνική στρατηγική;»
Κύκλος Ιδεών με θέμα «Κυπριακό: Υπάρχει εθνική στρατηγική;»

Η Τουρκία προκαλεί

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακολούθως ότι η Κύπρος βρίσκεται εν μέσω μιας περιόδου νέων εντάσεων και παραβιάσεων από την Τουρκία, όπως:

  • Οι παράνομες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της -μια ξεκάθαρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αντίθεση με τη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας,
  • οι πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της τουρκικής πλευράς για την πιθανή διάνοιξη της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Περαιτέρω, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διατύπωσε τη θέση ότι αυτές οι τουρκικές ενέργειες θα πρέπει να καταδικαστούν ξεκάθαρα από τη διεθνή κοινότητα, αφού αντίκεινται του Χάρτη των ΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου, αποτελούν απειλή για την ειρήνη και σταθερότητα στην Κύπρο και την περιοχή και έρχονται σε αντίθεση με τη δημιουργία θετικού κλίματος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συνολικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Σχετικα
Χαλούμι: O Αναστασιάδης χαιρετίζει την αναγνώριση του ως ΠΟΠ
Χαλούμι: O Αναστασιάδης χαιρετίζει την αναγνώριση του ως ΠΟΠ

Στόχος η επανένωση της Κύπρου

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επανέλαβε ότι «ο πρώτιστος στόχος και προτεραιότητα μας είναι η επανένωση της Κύπρου, χωρίς ξένες παρεμβάσεις, ξένες εγγυήσεις και στρατεύματα. Ένα πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος».

Επεσήμανε, δε, ότι θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε να αρχίσει εκ νέου ο διάλογος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Τουρκία θα συμβάλει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση με τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών της.

Η συνεργασία με την Κίνα

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι η φιλία μεταξύ της Κύπρου και της Κίνας έχει βαθιές ρίζες «και είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε τη συνεργασία μας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, αξιοποιώντας τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται και δίδουν ισχυρά κίνητρα για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι προς αυτήν την κατεύθυνση στρεφόταν και η επίσκεψη του τον περασμένο Απρίλιο στην Κίνα κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της χώρας, όπου συμμετείχε στο Συνέδριο Belt and Road.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5