Visual Browsing

Η 17χρονη από την Ολλανδία ΔΕΝ υποβλήθηκε σε νόμιμη ευθανασία στο σπίτι της με την βοήθεια ειδικής κλινικής

Η 17χρονη από την Ολλανδία ΔΕΝ υποβλήθηκε σε νόμιμη ευθανασία στο σπίτι της με την βοήθεια ειδικής κλινικής
Δημοσιογραφικοί κολοσσοί του εξωτερικού, καθώς και ελληνικά μέσα, έκαναν λόγο για νόμιμα υποβοηθούμενη ευθανασία, κάτι που όμως δεν ισχύει
  • A-
  • A+
0
H ιστορία της νεαρής Noa Pothoven από την Ολλανδία έγινε viral παγκοσμίως, όμως τελικά δεν είναι αληθινή

H ιστορία της νεαρής Noa Pothoven από την Ολλανδία έγινε viral παγκοσμίως. Τα μεγάλα μέσα τόσο εγχώρια όσο και από το εξωτερικό ισχυρίζονται ότι η νεαρή υποβλήθηκε σε νόμιμη ευθανασία με βοήθεια ειδικής κλινικής. Ωστόσο αυτός ο ισχυρισμός είναι ψευδής.

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Το είδαμε στα: lifo.grhuffingtonpost.grin.grcnn.grstar.grathensvoice.grthecaller.grenikos.grskai.grpronews.grtanea.grprotothema.griefimerida.gr, και πολλά άλλα.

Η Noah Pothoven γεννήθηκε το 2001 στη πόλη Arnhem της Ολλανδίας. Στο βιβλίο της με τίτλο «Κερδίζοντας ή Μαθαίνοντας» αναφέρει πως στην ηλικία των 14 ετών έπεσε θύμα βιασμού από δυο άντρες, γεγονός που έκρυψε αρχικά από την οικογένεια της. Το εν λόγω συμβάν οδήγησε σε σύνδρομο μετά-τραυματικού στρες, σοβαρή μορφή κατάθλιψης και ανορεξία που κράτησε για χρόνια.

Σχετικα
Ψευδείς τίτλοι σχετικά με επιστράτευση
Ψευδείς τίτλοι σχετικά με επιστράτευση

Η Noa πέρασε από πολλές κλινικές και ειδικούς για καταπολέμηση των ψυχολογικών και σωματικών επιπτώσεων που άφησε η τραυματική της εμπειρία, ωστόσο καμία δεν φάνηκε να βοηθά με αποτέλεσμα να φτάσει στο σημείο να θέλει να δώσει τέλος στη ζωή της. 

Οι νόμοι για την ευθανασία στην Ολλανδία είναι ιδιαίτερα αυστηροί και οι σχετικές αρχές επικεντρώνονται στη προσπάθεια παροχής της βέλτιστης αγωγής και ψυχολογικής στήριξης για τον εκάστοτε ασθενή αφήνοντας την ευθανασία ως την ύστατη λύση. 

Μετά από απόρριψη του αιτήματος της, έκανε αίτημα στην κλινική «Levenseindekliniek» (End of Life Clinic) στη Χάγη, με σκοπό να παρακάμψει την απόφαση που είχε λάβει. Ωστόσο δεν μπόρεσε να προχωρήσει σε νόμιμα υποβοηθούμενη ευθανασία. Η λύση που επέλεξε εν τέλει ήταν να σταματήσει να λαμβάνει τροφή και νερό προκειμένου να πεθάνει, το οποίο και έγινε.

Σχετικα
Βηρυτός: Βυθίστηκε το κρουαζιερόπλοιο Orient Queen
Βηρυτός: Βυθίστηκε το κρουαζιερόπλοιο Orient Queen

Το πρόβλημα με τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν τόσο στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης όσο και σε μεγάλους δημοσιογραφικούς φορείς του εξωτερικού όπως η Independent και η Huffington Post είναι η παρουσίαση του θανάτου της Noa ως νόμιμα υποβοηθούμενη ευθανασία, αναφέροντας πως το κράτος αποδέχτηκε το αίτημα της, κάτι το οποίο δεν ισχύει.


Σε ευθανασία υπεβλήθη την προηγούμενη Κυριακή μια 17χρονη στην Ολλανδία μη μπορώντας να διαχειριστεί τα ψυχολογικά τραύματα που της προξένησε η σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη στην παιδική της ηλικία.

Τον περασμένο Δεκέμβρη επικοινώνησε με την κλινική Life End Clinic στην Χάγη θέλοντας να κάνει χρήστη του νόμου που ισχύει στην Ολλανδία από το 2002 και επιτρέπει την ευθανασία εφόσον πληρούνται πολύ συγκεκριμένα κριτήρια αυστηρά κριτήρια που καταγράφονται. 

Παράθεση απο το skai.gr


Ο νόμος για το «τερματισμό ζωής μετά από αίτημα και υποβοηθούμενης αυτοκτονίας» ο οποίος πέρασε το 2001 στην Ολλανδία και τέθηκε σε εφαρμογή το 2002, αναφέρει ότι η ευθανασία και η αυτοκτονία υποβοηθούμενη από γιατρό δεν είναι παράνομες όταν γίνονται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.

Στα κριτήρια συμπεριλαμβάνεται η επιθυμία του ασθενούς, το επίπεδο της σωματικής και ψυχολογικής δυσφορίας που αντιμετωπίζει, το αν έχει ενημερωθεί επαρκώς από τον επιβλέποντα γιατρό και η απουσία εναλλακτικών επιλογών για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Για να δοθεί εν τέλει έγκριση για νομικά υποβοηθούμενη ευθανασία το αίτημα πρέπει να περάσει από ειδική επιτροπή. [πηγή]

Το αίτημα της Noa δεν έγινε δεκτό γι’ αυτό και κατέφυγε στην επιλογή της ασιτίας. Απευθύνθηκε όντως στην Κλινική της Χάγης για εξέταση των επιλογών που είχε μετά την άρνηση του αιτήματος της για νόμιμη ευθανασία, αλλά η κλινική δεν συμμετείχε στη διαδικασία.

Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5